Pirtinkulman päiväkodin lapset lauloivat sotaveteraaneille

Pirtinkulman päiväkodin lasten odotettuun esitykseen huipentui Toijalan ja ympäristön sotaveteraanien joulujuhla viime viikon tiistaina.  Juhlassa julkistettiin myös Ilmari Ahosen muistorahaston stipendi hyvämaineiselle alle 30-vuotiaalle reservin aliupseerille. Stipendin sai viidettä vuotta Tampereen teknillisessä yliopistossa tuontantotekniikkaa ja teollisuustaloutta opiskeleva Juho Kuisma.

Kylmäkosken miehet, palkittu tekniikan ylioppilas Juho Kuisma (vas.) ja Pentti Ehoniemi keskustelussa.

– Hän on suorittanut varusmiespalveluksensa erikoisrajajääkärikompanjassa Imatran Immolassa, josta kotiutui alikersanttina 2011 omana aselajinaan erikoisjääkäripartion viestitoiminta. Erikoisrajajääkärikoulutukseen järjestettiin ensin pääsykokeet, jonne tuli pyrkiä. Kolme päivää kestäinen kokeiden aikana kokelaiden tuli suorittaa erilaisia urheilusuorituksia ja älykkyystestejä. Juho suoritti kokeet yhtenä eränsä parhaimmista, kertasi sotaveteraanien puheenjohtaja Seppo Valkama palkitun ansioita.

Kersantiksi Juho Kuisma ylennettiin tämän vuoden kesäkuussa. Opiskelu on vienyt miehen jo vaihto-opiskelijaksi huippuyliopistoon Singaporeenkin. Veteraanien asia on nuorta miehen sydäntä lähellä. Hän muun muassa on osallistunut veteraanikeräykseen  sekä kerääjänä että oppaana. Juho Kuisma toivoo valmistuvansa diplomi-insinööriksi jouluna 2017.

Rivit harvenevat

Sotaveteraanien rivit harvenevat. Takavuosina Akaan seurakuntatalon yläsali oli joulujuhlassa ääriään myöten täynnä veteraaneja puolisoineen. Nyt salissa enemmistönä olivat tukijäsenet, kutsuvieraat sekä edesmenneiden veteraanien iäkkäät puolisot.

– Ei meistä enää kohta ole mihinkään. Me muutamat jaksamme. Aika korjaa. Minunkin silmiäni operoidaan. Sille ei mitään mahda, että vaikka kuinka kuntoutetaan, ei meitä viimeisiä kuntoon enää saada. Se tässä on hyvä, että perinne on siirtymässa jälkipolville asiallisesti, mietti sotaveteraanien kunniapuheenjohtaja Kauko Alamäki.

Sotaveteraanien kiitokset puheenjohtaja Seppo Valkamalle ja naisjaoston puheenjohtaja Merja Lehtoselle ojensi lotta Eila Pennanen.

Martti Luther löysi tien

Pastori Mari Pakkanen odottaa ensi vuotta mielenkiinnolla, onhan reformaation 500-vuotisjuhlavuosi ja Akaan kirkkokin ehtii 200 vuoden ikään. Myös Suomen tasavalta täyttää 100 vuotta. Akaan seurakunnalla ja Martti Lutherilla on yhteistäkin.  Luther syntyi samana vuonna jolloin Akaan seurakunta on perustettu eli 1483.

– Hengellisessä etsinnässsä Luther hakeutui luostariin ja rukoili pääsyä munkiksi. Niinpä hän oli vuosia Erfurtissa augustinoilaisluostarissa. Hän utki raamattua, rukoili ja harjoitti hengellistä elämää tunnollisesti, mutta ei löytänyt sielulleen rauhaa.

Tarvittiin kuulu tornikokemus, joka muutti Lutherin elämän suunnan.

– Hänelle avautui roomalaiskirjeen jae, vanhurskas on elämä uskossa. Hänelle avautui se, mikä on meidän joulun sanoma: jumala on lähettänyt oman poikansa tänne maan päälle. Ihminen ei palastu omista ansioistaan ja hurkaudesta, vaan pelastus tulee Jumalan armosta, mietti Mari Pakkanen.

Joulujuhlassa lauloi myös Pekka Vilpas erään veteraanin jäämistöstä löytyneen talvisota-aiheisen valssin sästäjänään Ahti Järvelä. Juhla päättyi yhdessä laulettuun Maa on niin kaunis-virteen.

Pirtinkulmän päiväkodin lapset toivat joulujuhlaan veteraaneja sykähdyttäneen joulutervehdyksen.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?