Akaan putkihuivilla rahoitetaan kansallispuvun täydentämistä

Akaa-Seura, Toijalan Nuorisoseura ja Akaan Kalevalaiset käynnistävät Akaan seudun naisen kansallispuvun täydentämisen essuvaihtoehtojen ja röijyn eli takin tarkastamisella. Tutkimus tilataan Suomen kansallispukukeskukselta, joka määrittää siihen tutkijan ja vastaa projektista. Kustannusarvio tällaiselle työlle on arviolta n. 3000 euroa, joka sisältää asiantuntijan korvauksen, mallipukujen materiaali- ja ompelukulut sekä työohjeiden ja kaavasarjojen valmistuskulut. Hanketta hallinnoi Akaa-seura.

Toimittaja Mikko Peltoniemen päässä Akaan putkihuivi näyttää oikein somalta.

Hanketta rahoitetaan naisen hamekankaasta ja miehen takkikankaasta innoituksensa saaneen putkihuivin myynnillä. Huivin hinta on 15 euroa ja sitä saa ostaa kaikilta yhdistyksiltä. Huivin reunassa on Akaa –teksti. Hinta 15 euroa. Putkihuiveja myyvät Akaa-seura, Akaan Kalevalaiset ja Toijalan Nuorisoseura. Tilaukset: info@akaa-seura.fi

Akaan seudun kansallispuvut ovat valmistuneet 1983 tutkija Leena Holstin ja Kansallispukuraadin toimiessa tutkimustyön asiantuntijoina. Akaa-Toijala-Seura tilasi tuolloin tutkimuksen ja vastuuhenkilönä sen puolella toimi Hilkka Harhio. Niin naisen kuin miehen kansallispuku perustuu Hämeen museon kokoelmiin.

Naisen pukuihin ei 80-luvulla useinkaan liitetty röijyä eli takkia ja esiliinoihin esitettiin vain yhdenlainen vaihtoehto. 2000-luvulla tutkittuihin pukuihin on tarjolla useampi esiliina- ja jopa hamevaihtoehto. Puvun käyttäjä voi niistä valita mieleisensä vaihtoehdon. Kaikkiin pukuihin kuuluu nykyisin myös röijy.