Akaan hyvinvointikeskus sai valtiolta poikkeusluvan

Valtion hyväksymän poikkeuslupahakemuksen mukaan Akaan hyvinvointikeskus aiotaan rakentaa Toijalan keskustaan, Ryödintien ja pääradan väliin. Kuva: Mikko Peltoniemi.
Valtion hyväksymän poikkeuslupahakemuksen mukaan Akaan hyvinvointikeskus aiotaan rakentaa Toijalan keskustaan, Ryödintien ja pääradan väliin. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Sosiaali- ja terveysministeri on hyväksynyt Akaan hyvinvointikeskuksen poikkeuslupahakemuksen.

Poikkeuslupahakemuksessa Akaan hyvinvointikeskuksen rakennuspaikaksi on ilmoitettu Ryödintie 9 Toijalan Veturimuseon ja Toijalan Rakennustarvikkeen välissä, pääradan varressa.

Akaa perusteli hakemustaan muun muassa sillä, että hyvinvointikeskus yhdistää nykyiset viisi kaupungin eri taajamissa toimivaa asiakaspalvelupistettä ja hallinnon toimipisteen eli yhteensä kuusi erillistä toimipistettä yhdeksi kokonaisuudeksi.

– Akaan uudessa hyvinvointikeskuksessa tulee toimimaan 11 lääkärin vastaanotto, laboratorio, röntgen, fysioterapia, hammashuollon toiminnat, ennaltaehkäisevä terveydenhuolto, perhekeskus, lastensuojelu, vanhustenhuollon palveluja sekä tarvittavat hallinnolliset tilat, kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren allekirjoittamassa hakemuksessa todetaan.

Sosiaali- ja terveysministeriölle kerrottiin myös, että hakemukseen liitettyjen kuntotutkimusten ja viranomaislausuntojen johdosta kaikissa Akaan kolmessa terveysasemassa on lähiaikoina tarvetta välttämättömiin perusparantamistoimiin. Vuokratilojen sopimukset puolestaan ovat päättymässä, ja vuokrataso on korkea.

Akaan valtuusto päätti elokuussa, että kaupunkiin rakennetaan uusi hyvinvointikeskus, jonne siirretään suurin osa sosiaali- ja terveyspalveluista kuten kaikkien terveysasemien toiminta. Hyvinvointikeskuksen rakentamiselle piti hakea valtiolta poikkeuslupaa, koska Suomen laki rajoittaa tällä hetkellä kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveyspalvelujen laajoja ja pitkäaikaisia ulkoistuksia sekä suuria investointeja. Väliaikainen laki astui voimaan 1.7.2016, ja se on voimassa 31.12.2019 saakka.