Vanhuspalveluista ei voi leikata

Akaan Seutu kirjoitti pääkirjoituksessaan (26.10.) vanhustenhoidosta. Hyvä kirjoitus ansaitsee lyhyen jatkon. Muistuttaisin, että viime hallitus ei ollut aivan saamaton, koska sai aikaan historiallisen vanhuspalvelulain. Lain avulla mitoitusta on saatu nostettua hoitolaitoksissa niin, että keskiarvo on tällä hetkellä 0,62 hoitotyöntekijää vanhusta kohden. Samaa ei voi sanoa nykyisestä hallituksesta, koska se on romuttamassa lain ja hyvän kehityksen purkamalla vanhuspalvelulain ja leikkaamalla vanhuspalveluista 70 miljoonaa.

Purkaminen tarkoittaa henkilöstömitoituksen laskemista 0,4:ään, eli käytännössä hoitolaitoksessa yhtä hoitajaa 14 ikäihmistä kohden. Lisäksi hallitus poistaa vanhukselta oikeuden vastuutyöntekijään. Kasvava yksinäisyys ja lisääntyvät muistisairaudet edellyttäisivät mielestäni päinvastoin edunvalvonnan vahvistamista. Lisäksi hallitus leikkaa osaavasta henkilöstöstä, koska se poistaa laista edellytyksen, jonka mukaan vanhuspalveluissa on oltava ikääntyvän väestön hyvinvointia ylläpitävää monipuolista asiantuntemusta.

Olen valitettavan samaa mieltä pääkirjoituksen kanssa vanhustenhoidon epäkohdista. Kuitenkaan näillä hallituksen leikkauksilla ja heikennyksillä ei näitä epäkohtia korjata. Siksi SDP tekee parhaillaan hartiavoimin työtä, että nämäkin hallituksen huonosti harkitut päätökset saadaan peruttua ja viime kaudella toteutettua vanhuspalvelulakia vahvistetaan. Vanhustenhoidosta ei ole varaa leikata.

Ilmari Nurminen

Kansanedustaja (sd)