Jari Haavisto auttaa pitämään vihannekset viileässä

Jari Haaviston toimisto on Viialassa Keskuskadulla, mutta enimmäkseen Vuoden yrittäjä on asennus-, mittaus- tai korjauskeikoilla.
Jari Haaviston toimisto on Viialassa Keskuskadulla, mutta enimmäkseen Vuoden yrittäjä on asennus-, mittaus- tai korjauskeikoilla.

A-Duon Jari Haavisto on Viialan Yrittäjien valitsema Vuoden Yrittäjä 2016. Vaikka Haaviston toimisto on Keskuskadulla, työt mies tekee monesti muualla.

– Olin juuri kolmisen viikkoa reissuhommissa, mies kertoi torstaina.

Haavisto on erikoistunut kasvisvarastojen jäähdytysjärjestelmiin, ja tärkeimmät asiakkaat ovat muun muassa Laitilassa, Kalannissa ja Uudessakaupungissa.

– Olen asentanut ensimmäisen porkkanahuoneen Laitilaan vuonna 1996, ja siellä on hyvä asiakas, joka on laajentanut koko ajan.

Alan yrittäjänä Haavisto on toiminut vuodesta 2009. Sitä ennen hän oli kaksi vuotta kouluttajana aikuiskoulutuskeskuksessa.

– Ostin silloin mittauslaitteiston, ja minun piti ryhtyä tekemään osa-aikaisesti energiamittauksia. Niitä tuli kuitenkin niin paljon, ja vanhat asiakkaat kaivoivat minut esiin, että ryhdyin yrittäjäksi. Se oli helppoa, koska olen ollut kylmäalalla 30 vuotta.

Porkkana säilyy puolessa asteessa

A-Duo asentaa ja huoltaa myös ilmalämpöpumppuja ja maalämpöpumppuja ja mittaa niiden hyötysuhteita, mutta viime tilikauden liikevaihdosta yli kaksi kolmasosaa tuli kasvisvarastoista. Yhdessä varastossa saattaa olla jopa kolme miljoonaa kiloa porkkanaa, ja yritys toimittaa varastoon koko kylmälaitteiston asennettuna.

Porkkana on kasviksista vaativin säilytettävä.

– Porkkanassa ei ole oikeastaan ollenkaan kuorta. Varastossa täytyy olla 95-prosenttinen suhteellinen kosteus ja lämpötila noin puoli astetta. Sipulia taas täytyy ensin lämmittää, jotta se kuivuu. Vasta keväällä sitä aletaan jäähdyttää samassa varastossa.

Hyvällä säilytyksellä pystytään jatkamaan kotimaisten kasvisten myyntikautta ja samalla lisäämään tuotantoa.

Haaviston mukaan monet viljelijät ovat nykyään hyvin perillä jäähdytysasioista ja heidän kanssaan on mukava asioida. Myös laskut maksetaan ajallaan.

Juuri nyt eletään kiireisintä aikaa, kun satoa nostetaan pelloista. Varastoihin on saatava oikeat olosuhteet, ja yhteen varastoon saattaa tulla satoja tonneja tavaraa päivässä.

Pumppubuumi laski koulutuksen tasoa

Jari Haavisto perusti A-Duon vaimonsa, tilitoimistoyrittäjä Tuija Haaviston kanssa. Tuija on yrityksen toimitusjohtaja, ja Jarin lisäksi toisena osakkaana on nykyään Tuomas Naskali, jota Haavisto kehuu estoitta.

– Tuomas on kävelevä kovalevy. Hän muistaa kaiken ja on todella innostunut alasta. Hän ja meillä töissä oleva Toni Ahlberg ovat joustavia nuoria kavereita, jotka ovat valmiita reissuhommiinkin.

Myös Haavistojen pojat Atte ja Aapo ovat olleet paljon isänsä apuna.

Asiakkaiden luona tapahtuvien töiden lisäksi osa A-Duon palvelua on Viialasta yrityksen toimistolta tapahtuva valvonta.

– Meillä on etäyhteys kaikkiin vihanneshuoneisiin. Voimme säätää laitteistoja täältä, ja jos niissä tulee joku vikatila, otamme yhteyttä asiakkaaseen.

Itse yrittämisen lisäksi Jari Haaviston aikaa vievät myös paikka Kylmäliikkeiden liiton hallituksessa sekä kylmäalan tutkintotoimikunnan puheenjohtajana. Alan koulutustilannetta Haavisto pitää huolestuttavana.

– Esimerkiksi Tampereen teknillisestä yliopistosta lakkautettiin kylmätekniikan professuuri, eikä kylmätekniikkaan erikoistuneita diplomi-insinöörejä tällä hetkellä Suomessa valmistu. Myös tutkintotoimikunnan rooli on koulutusreformin vuoksi pienentymässä.

Alan osaajia pitäisi riittää kouluttajiksi, mutta jos heitä ei ole tarpeeksi, käy kuten kovimman ilmalämpöpumppubuumin aikaan, jolloin oppilaitokset innostuivat kovan kysynnän vuoksi järjestämään kylmätekniikan koulutusta, mutta eivät saaneetkaan palkattua kylmätekniikkaa riittävän monipuolisesti hallitsevia kouluttajia.