Kiitos kaupungin vanhustenhoidosta vastaaville info-tilaisuuden järjestämisestä 8.9. Meitä yleisöä oli runsaasti, joten asia koskettaa monia.
Saimme paljon tärkeää tietoa nykytilanteesta, lähisuunnitelmista ja iäkkäille tarjottavista palveluista, apuvälineistä ym. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet – liikunnan ylläpitäminen, monipuolinen ravinto, sosiaalinen kanssakäyminen – ovat tärkeitä ihmisen vanhentuessa. Hyvä että kaupunki kiinnittää näihin huomiota ja rohkaisee ikääntyviä asukkaita toimintaan ja käyttämään hyväkseen tarjolla olevia palveluja.
Monilla iäkkäillä ihmisillä asumisolosuhteet määräävät, miten hyvin he jaksavat ja voivat. Usein he haluavat jatkaa kotona asumista, ja tämä onkin hyvä vaihtoehto itsenäisyyden ja omatoimisuuden ylläpitämiseksi niin kauan kuin liikuntakyky pysyy kohtalaisena ja sosiaalinen kanssakäyminen onnistuu.
Liikuntakyvyn heikentyessä varsinkin yksin asuva vanhus saattaa alkaa kärsiä yksinäisyydestä, toimettomuudesta ja ravinnon yksipuolisuudesta (tai jopa vähäisyydestä). Kotiin ostettavat palvelukäynnit ja omaisten vierailut jättävät auttamattomasti aukkoja, jolloin iäkäs ihminen juuttuu paikalleen ja kokee usein olonsa turvattomaksi. Vähitellen omatoimisuus vähenee, masennus ja dementoituminen pahenevat ja liikuntakyky huononee entisestään.
Muiden ihmisten seuraan etsiytyminen tai toimintoihin osallistuminen eivät enää kiinnosta eivätkä onnistu ilman saattajaa. Palvelutalot ja tuetut asumismuodot olisivat erinomainen ratkaisu näille vanhuksille. Tällä hetkellä paikoista on pulaa ja odotusaika pitkä.
Kun tilanne menee sellaiseksi, että vanhus ei enää kotona pärjää, pitäisi nopeasti löytyä paikka, jossa on tarjolla riittävät palvelut inhimilliseen elämään ja omaiset voisivat huoletta jättää hänet ammattilaisten hoivaan.
Info-tilaisuudessa esittämääni kysymykseen, onko kaupungilla suunnitelmia lisätä palvelutalopaikkoja, en saanut kovin selvää vastausta, mikä tarkoittanee että ei. Tilastojen mukaan kuulemma paine paikoista helpottuu muutaman vuoden kuluttua.
Ei kai tilastoihin pidä tuijottaa, eikä aina edes luottaa, ja odottaa, että aika ratkaisee ongelmat. Näissä asioissa aika ratkaisee sen vain yhdellä tavalla. Vanhustenhoito on ihmisläheistä työtä. Todella hyvä, että ajatellaan jo nuorempaa ikäryhmää ja kiinnitetään huomiota liikunta-, ravinto- ja virikepuoleen. Mutta entä vanhemmat ja huonokuntoisemmat? Heistäkin monet nauttisivat vielä elämästä, jos saisivat asua mukavasti esimerkiksi palvelutalossa, jossa heidät huomioidaan, jossa löytyy samanikäistä seuraa ja tarvittava hoito ja turva. Löytyisikö yksityisiä firmoja perustamaan Akaaseen lisää palvelutaloja?
Kaikki yli 70-vuotiaat elivät vaikean sota-ajan yli ja sen jälkeen rakensivat Suomen kovalla työllä. Paljon olemme heille velkaa ja vähin, mitä voimme tehdä, on tarjota aikaa, seuraa, hoitoa, palveluja, liikuntaa ja virikkeitä. Akaan seudulla on paljon myös yli 80-vuotiaita ja ainakin yksi yli 100-vuotias huikeasti ylittäen sen keskimääräisen 82 vuotta!
En ole varmaan yksin toiveissani saada lisää palvelutalopaikkoja. Moni perhe taistelee näiden hoitoasioiden kanssa ja meille jokaiselle vanhenevan isän/äidin/puolison tai muun omaisen hyvinvointi ja hoito on tärkeä asia.
Lopuksi haluan antaa kunniamaininnan kaikille Akaan omaishoitajille. Näille henkilöille on nostettava hattua. Omaishoitajan rooli vaatii aivan mieletöntä jaksamista. Heitäkin kaupungin on jatkossa tuettava enemmän.
Hyvää vointia ja syksyä kaikille!
Anneli Naskali