Organisaatiot uusiutuvat tai kuolevat

Voittavat organisaatiot onnistuvat myös mukautumaan

Toimitusjohtaja Mikko Kuitunen jakaa yrityskentän uusiutuviin tai kuoleviin. Rajusti sanottu, mutta katsokaa ympärillenne. Uusiutuvat yritykset voittavat.

– Voittavia yrityksiä yhdistää se, että ne erottuvat jollakin tavalla muista. Näissä yrityksissä on myös päätetty, missä ne mukautuvat toimintaympäristöön ja missä ne muuttavat toimintaympäristöään. Muutettavia asioita pitää toki aina olla, mutta organisaatio kehittyy nopeammin, kun se päättää asiat, jossa se mukautuu.

Toimitusjohtaja Mikko Kuitusen mielestä hyvä uramalli on se, että ihminen itse tietää minne on menossa

Toimitusjohtaja Mikko Kuitusen mielestä hyvä uramalli on se, että ihminen itse tietää minne on menossa

Kaikkea ei tarvitse tehdä vastavirtaan.

Omien polkujen kulkija

Kenraali Kim Jäämeri ei ole perustanut ilmavoimia. Mikko Kuitusen perustama Vincit Oy on yhdeksän vuotta vanha ohjelmistoalan yritys.

– Se mille pohjalle jokin organisaatio perustetaan, on hyvin paljon merkitystä siihen, minkälaisia peliliikkeitä se voi tehdä.

Ja Mikko Kuitunen on tehnyt. Kuitunen on tänään johtamisen guru Suomessa. Koulu Toijalassa meni eri pulpetteja luokassa kuluttaessa, varinkin jos opetus ei kiinnostanut. Myöhemmin opiskelu kiinnosti kovastikin, kun siihen pystyi itse vaikuttamaan.

Tänään Vincit on 300 hengen yritys 30 miljoonan liikevaihdolla matkalla pörssiin.

– Tämän mission tavoitteena on näyttää, että pörssiyhtiötäkään ei tarvitse johtaa kuin idiootti. Kokeillaan, miten se onnistuu kvarttaalimaailmassa.

Uudistu tai kuole

Muutoksen peräseinä lähenee. Mikko Kuituisen mielestä yrityksillä on kaksi vaihtoehto. Ne joko uudistuvat tai kuolevat.

– Aika, koska muut menevät ohi ja bisnes lakkaa, vaihtelee. Totuus on kuitenkin se, että organisaatiot, jotka eivät uusiudu, häviävät.

Mitä uusiutuminen on? Ihminen uusiutuu silloin kun oppii jotakin uutta ja silloin kun unohtaa jotakin vanhaa.

– Molemmat ovat uudistumisessa yhtä tärkeitä. Vain toista tekemällä et uudistu. Paras tapa vielä muutosta eteenpäin on kokeilla ennakkoluulottomasti. Ja se ei ole sekoilua perjantaisin pallomeressä.

Kokeilun tavoitteena on tulla herkemmäksi toimintaympäristön muutokselle.

– Kokeilemiseen kuluu olennaisena osana se, ettei aina onnistu. Ja tämä sopii hyvin meidän melankoliseen mentaliteettiin. Leuka rintaan vain. No, eihän me tavoitella epäonnistumista, vaan sitä, että opitaan.

Ennakkoluuloton kokeilu tähtää Mikko Kuitusen mielestä siihen, että organisaatio oppii asioita nopeammin kuin muut.

– Ja oppiminen on sitä, että tehdään jokin asia eritavalla ja unohdetaan samalla jokin vanha juttu. Voisi sanoa, että en koskaan häviä, joko voitan tai vaan opin.

Kaikki Mikko Kuitusen omat yritykset Vicitin lisäksi toimivat digitaalisessa maailmassa, jossa uusiutumien on valtava.

– Olisi edesvastuutonta kuitenkin väittää, että Suomessa olisi joku toimiala suojassa muutokselta.

Haastava johtaja

Johtamisen näkökulmasta kaikki yritykset ovat samanlaisia. Mikko Kuitunen puhuu kahdesta tasosta, yksilöstä ja systeemistä.

– Muita johtamisen tasoja ei ole. Muu hierarkia on kontrollia. No meidän yrityksessä on sellainen mantra: tee asiat niin kuin itse tekisit.

Mikko Kuituselle ei johtamisessa ole tärkeää, miten asia tehdään, kunhan asia tehdään. Johtamista on hänelle sekin, että asia tehdään toisin ja paremmin kuin hän itse ajatteli tehdä.

– Jotenkin kummassa me johtamisessa puhutaan johtajan roolista eli kuinka johtaja onnistuu. Tässä mennään harhaan. Johtamista tapahtuu aina vain yhdessä paikassa, vastaanottajan korvien välissä. Hän päättää mitä hän kuuntelee ja uskoo, ja tekee niiden pohjalta päätökset.

Johtaminen aiheuttaa muutoksen vain, jos se muuttaa ihmisten ajattelua ja tapaa. Organisaatio ohjaa ihmistä joko uhkaamalla potkuilla tai jakamalla informaatiota päätöksen tueksi.

– Johtamisen tavoitteena on poistaa yksilöiden esteet onnistumiselle. Johtaminen ja johtajana oleminen on palvelua, sanoo Mikko Kuitunen.

Mikko Kuitunen alusti Toijalan Seudun Reserviupseerikerhon Johtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä -seminaarissa viime viikon torstaina Toijalan yhteiskoulussa.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?