Roosa ja Erika aloittavat Toijalan yhteiskoulussa, Jonna jatkaa vielä vuoden Sontulassa

Sontulan koulun yhteiset retket jäävät muistoihin

Erika Krankkala (vas.) sekä Jonna ja Roosa Mustonen ovat valmiina kouluun. Jonna jatkaa Sontulan koulussa ja Roosa ja Erika lähtevät Toijalan yhteiskouluun.

Erika Krankkala (vas.) sekä Jonna ja Roosa Mustonen ovat valmiina kouluun. Jonna jatkaa Sontulan koulussa ja Roosa ja Erika lähtevät Toijalan yhteiskouluun.

Jonna ja Roosa Mustonen sekä Erika Krankkala odottavat rauhallisin mielin koulun alkamista torstaina. Viidennelle menevä Jonna jatkaa Sontulan koulussa ja Roosa ja Erika siirtyvät Toijalan yhteiskouluun, Roosa seitsemännelle ja Erika kuudennelle luokalle.

Valtuuston päätöksen mukaan Akaan kuudennet luokat keskitetään alkavan lukuvuoden alusta Toijalan yhteiskouluun ja Viialan yhtenäiskouluun. Sontulan koulusta siirtyy kymmenkunta oppilasta kuudennelle Toijalan yhteiskouluun.

– Aluksi mietin, että haluanko sinne, mutta toisaalta sinne on kiva mennä, Erika Krankkala kertoo.

Erika arvelee, että siirron takana ovat säästösyyt.

– Minun mielestäni opettajissa säästetään, mutta en tiedä miten.

Toijalan yhteiskouluun tulee kaikkiaan kuusi kuutosluokkaa, joista yksi on pienluokka. Erikan luokalle on tulossa 26 oppilasta, jotka opiskelevat Monitoimihallilla. Yläkoululaisten lailla myös kuudesluokkalaisilla oppitunnin pituus on 75 minuuttia. Erikan luokanopettajana toimii Mikko Välimäki. Kuutosilla luokanopettajat pitävät pääosan tunneista, mutta joitakin aineita opettavat yläkoulun opettajat.

Kaikki Sontulasta tulevat oppilaat ovat samalla luokalla. Erikan mukaan luokalla on myös Nahkialan ja Arvo Ylpön koulun oppilaita.

Kouluun pyörällä ja kävellen

Erikan äitiä Sari Krankkalaa mietityttävät tulevan luokan opetus- ja koejärjestelyt, koska yhdysluokasta tulevat Sontulan oppilaat ovat lukeneet viidennellä luokalla lukuaineissa kuutosen oppikirjoja ja nyt vuorossa ovat viitosen kirjat. Erikan luokassa tuleekin olemaan sekä viitosen että kuutosen kirjoja lukevia.

–   En ymmärrä, miksi näiden oppilaiden kohdalla ei olisi voinut odottaa vuotta, jolloin opetus olisi lähtenyt rullaamaan oikeaan tahtiin, Sari Krankkala toteaa.

Toinen äitiä askarruttava asia on koulumatka. Erikan kotoa Toijalan yhteiskoululle tulee 4,5 kilometriä, mikä ei vielä oikeuta koulukuljetukseen. Erika aikoo kulkea matkan pyörällä ja kävellen. Perhe ei vielä tiedä, onko Erikan mahdollista käyttää koulukuljetusta, jos hän maksaa siitä.

Sari Krankkalaa ei kuitenkaan kauhistuta noin 80 oppilaan Sontulan koulun vaihtuminen 450 oppilaan Toijalan yhteiskouluun.

– Olen itse käynyt isoja kouluja ja siltikin isolta ala-asteelta isolle yläasteelle siirtyminen oli harppaus. Toisaalta se tuo paljon kaverivaihtoehtoja ja tutustuu uusiin ihmisiin.

Kotitaloutta odotellessa

Seitsemännelle luokalle siirtyvä Roosa Mustonen odottaa erityisesti uusia oppiaineita, ruotsia, opoa ja kotitaloutta.

– Köksää odotan eniten, Roosa kertoo.

Reilun neljän kilometrin koulumatkan Roosa aikoo kulkea pääosin pyörällä sekä Akaan lukiossa olevan isoveljen skootterikyydillä.

Sontulan koulussa on kotoista

Sontulan koulussa jatkavalla Jonna Mustosella uutta on opettajan vaihtuminen, kun Jonna siirtyy Hanna Honkamäen luokalta Sakari Salmen luokkaan.

– Eniten odotan varmaan sitä, minkälainen uusi opettaja on, Jonna toteaa.

Roosa ja Erika arvelevat jäävänsä kaipaamaan Sontulan koulusta erityisesti koulun yhteisiä retkiä, joita on tehty muun muassa Vapriikin mammuttinäyttelyyn, kiipeilemään ja elokuviin.

Erikan äiti Sari Krankkala arvostaa Sontulan koulussa erityisesti rauhallisuutta ja kodinomaisuutta.

– Sontulan koulu on meidän lähikoulu. Kun kaikki ovat tavallaan täältä maalta, meidän koulussa ei ole sellaista, että pitäisi olla esimerkiksi tietynlaiset vaatteet. Kaikki saavat  olla omanlaisiaan.

32koululaiset2
Roosa Mustonen (vas.) aloittaa seitsemännen luokan Toijalan yhteiskoulussa, Jonna menee Sontulan koulun viidennelle luokalle ja Erika Krankkala kuudennelle luokalle Toijalan yhteiskouluun.

Roosa Mustonen (vas.) aloittaa seitsemännen luokan Toijalan yhteiskoulussa, Jonna menee Sontulan koulun viidennelle luokalle ja Erika Krankkala kuudennelle luokalle Toijalan yhteiskouluun.

32koululaiset5

Roosa Mustonen (vas.), Erika Krankkala ja Jonna Mustonen lähtevät torstaina kouluun.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?