Akaalaisnuorten tiet vievät Turkuun, Valkeakoskelle ja Hämeenlinnaan

Jännittävän kevään tuloksena jatko-opiskelupaikka

opiskelu, Akaan lukio, HAMK, ammattiopisto Tavastia

Lassi Rullo (vas.), Teemu Lindgren ja Hanna Koski saivat kaikki jatko-opiskelupaikan.

Akaalaisilla Hanna Koskella, Teemu Lindgrenillä ja Lassi Rullolla on takanaan kaiken kaikkiaan kaksitoista vuotta opiskelua kotikaupunkinsa kouluissa, viimeisimpänä lukio-opinnot Akaan lukiossa. Jatko-opiskelu vie kolmikon koulunkäynnin ensi kertaa Akaan rajojen ulkopuolelle, kun edessä siintävät luokanopettajan, tradenomin ja lähihoitajan ammatit. Entisen opinahjonsa pihalle kokoontuneet nuoret muistelevat lukioaikaansa lämmöllä.

– Tosi kiva oli käydä koulua täällä lähellä, kun ei tarvinnut vielä käyttää koulumatkoihin hirveästi aikaa. Akaan lukiossa sai myös helposti apua tarvittaessa esimerkiksi opolta, eikä kurssit jääneet ikinä roikkumaan, Koski kiittelee.

– Mukavat kolme vuotta. Saman arvoiset paperit minä täältä lukiosta sain, kuin mitä olisin muualta saanut, Lindgren kertoo.

Luokanopettajaksi kaksivaiheisen kokeen kautta

Hanna Kosken tie vie Turun yliopistoon, ja asunto on vielä etsinnässä.

Hanna Kosken tie vie Turun yliopistoon, ja asunto on vielä etsinnässä.

Luokanopettajan ammatti on yksi Suomen suosituimmista ja kilpailu opiskelupaikoista on hyvin kovaa. Yksi kokeen selättäneistä on Hanna Koski. Opiskelupaikka Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa yllätti hänet jo yli viikko ennen määräaikaa.

– En osannut edes odottaa virallisia tuloksia ennen heinäkuuta, joten oli yllätys saada tulokset illalla sähköpostiin.

Ovet luokanopettajakoulutukseen aukesivat kahden toisistaan merkittävästi eroavan kokeen kautta. Ensimmäisenä piti läpäistä noin 200-sivuiseen aineistoon perustuva VAKAVA-koe, jonka Hanna suoritti Tampereella toukokuun alussa. Hänet ja muut tarpeeksi pisteitä keränneet hakijat kutsuttiin Turkuun soveltuvuuskokeeseen, joka koostui matemaattis-luonnontieteellisen ajattelun testistä ja ryhmäkeskustelusta.

– Soveltuvuuskoe oli kirjallista koetta jännittävämpi, sillä paperikokeisiin oli lukioaikana jo tottunut, Koski valottaa.

Ammatinvalinta ei tuottanut vaikeuksia, sillä pitkäaikainen halu tehdä töitä lasten parissa rajasi vaihtoehdot vain muutamaan ammattiin.

– Olen muutaman vuoden ajan tehnyt lastenhoitokeikkaa, minkä ansiosta huomasin pitäväni myös lasten ohjaamisesta ja kasvattamisesta. Luokanopettajan ammatissa näkee konkreettisesti työnsä hedelmät ja pääsee vaikuttamaan positiivisesti lasten elämään oppimisen ja opetuksen keinoin. Myöskin jokainen päivä on melko varmasti erilainen, hän perustelee.

Ensin armeijaan, sitten HAMKiin

opiskelu, Akaan lukio, HAMK, ammattiopisto Tavastia

Teemu Lindgren suuntaa opintoihin vasta vuonna 2018.

Hämeen ammattikorkeakoulun Valkeakosken kampukselle suuntaava Teemu Lindgren sai opiskelupaikan englanninkieliseltä International business -linjalta. Kolme ja puoli vuotta kestävistä opinnoista valmistutaan tradenomiksi. Tulevassa opiskelupaikassaan Lindgreniä kiinnosti opintojen jälkeen aukeavat laajat työmarkkinat ja opiskelukielen vaihtuminen.

– Englanniksi opiskelu kiinnosti eritoten siksi, että omalla äidinkielellään opiskeluun on näiden vuosien aikana jo melkein kyllästynyt, hän naurahtaa.

Kirjoitukset ja pääsykokeet eivät tehneet Lindgrenin keväästä kovinkaan raskasta. Pääsykokeita hän ei pitänyt vaikeina eikä ottanut niistä stressiä.

– En stressannut, sillä olin kuitenkin menossa armeijaan eikä koulupaikan saaminen ollut vielä niin välttämätöntä.

Hänen todennäköisesti vuoden kestävä asepalveluksensa alkaa tammikuussa 2017, joten opintojen aloitus venyy syksylle 2018. Opiskelijakämppä Teemulla on kuitenkin jo hakusessa, ja opiskeluintoakin löytyy.

– Kyllä opintoja nyt jo vähän odottaa, sillä linjan opiskelijat tulevat monista eri maista. Uskon ammattikorkeakouluopiskelun olevan myös lukio-opiskelua vapaampaa, joten innolla menen katsomaan millaista se todellisuudessa on.

Kahdessa vuodessa ammattiin

opiskelu, Akaan lukio, HAMK, ammattiopisto Tavastia

Lassi Rullosta tulee lähihoitaja kahdessa vuodessa.

Lassi Rullo ei suuntaa syksyllä korkeakouluun, vaan ammatilliseen koulutukseen ammattiopisto Tavastiaan Hämeenlinnaan. Lukion ansiosta opinnot kestävät ainoastaan kaksi vuotta, eikä pääsykokeissa tarvinnut käydä.

– Hain pelkällä lukion päättötodistuksella sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon, hän täsmentää.

Alan Lassi valitsi oman kiinnostuksensa lisäksi siksi, että lähihoitajille riittää aina töitä. Opiskelut hän aloittaa 11. elokuuta.

– Hieman jännittää. Junayhteydet pelaavat Hämeenlinnaan, mutta asemalta on vielä seitsemän kilometriä koululle. Se matka olisi tarkoitus taittaa bussilla.

Lassi aikoo asua opiskelujen ajan yhä Akaassa, mutta suunnittelee muuttoa Kylmäkoskelta Toijalaan koulumatkansa lyhentämiseksi.

Odottavan aika on pitkä?

Pääsykoetulosten odottelu on monille hakijoille kevään vaikeinta aikaa. Teemu Lindgren ei tuloksia pahemmin odotellut, aivan viime hetkiä lukuun ottamatta.

– Kyllä minä heti vuorokauden vaihduttua kävin Opintopolussa katsomassa, ovatko tulokset tulleet, mutta eivät ne olleet, hän muistelee.

Hanna Koski myöntää odottelun olleen melko tuskallista, mutta kaksivaiheinen koe lievensi jännitystä jonkin verran.

– Kirjallisen kokeen tulokset tulivat jo kahden viikon päästä kokeesta. Lopullinen tuloskin tuli etukäteen ja yllättäen, mutta silti odotus oli rankkaa.

Lassi Rullon ei tarvinnut odottaa jatko-opiskelupaikkaa yhtä pitkään: hän sai tiedon opiskelupaikastaan jo kesäkuun puolella.

 

Lopussa kiitos seisoo

Kulunut kevät oli minulle ylioppilaskirjoitusten ja pääsykokeiden myötä työläs. Kuormittavuutta toi erityisesti se, että minulla oli lukion viimeisenä keväänäkin vielä neljä ainetta kirjoitettavana, vaikka aloitin kirjoitusurakkani jo toisen lukiovuoden keväällä. Ylioppilaskokeiden jälkeinen hengähdystauko kesti vain hetken, kun päätin tarttua pääsykoekirjoihin tasan viikko kirjoitusten jälkeen.

Elämäni tärkeimmät kokeet lähestyivät hurjaa vauhtia. Helposti voisi luulla, että taakka nousee harteilta heti pääsykoerumban jälkeen. Tilanne oli kuitenkin melko päinvastainen: itse pääsykokeet selvitin liikoja panikoimatta, mutta kesälomaani vietin ikävässä epätietoisuudessa.

Korkeakoulujen yhteishaun tulokset julkistetaan sähköisesti Opintopolku-palvelussa. Tulosten oli määrä ilmestyä palveluun viimeistään 1.7. Ensimmäiset tiedot opiskelupaikoista saavuttivat tulevat opiskelijat jo paljon ennen määräaikaa, mikä aiheutti hakijoiden keskuudessa suurta kuohuntaa: saivathan esimerkiksi Tampereelle ensimmäisenä hyväksytyt opiskelijat tuntuvan etumatkan TOAS:n asuntojonoihin. Tilannetta ei helpottanut palvelun lähes päivittäinen takkuilu, jonka vuoksi monet ristivät palvelun Opintosolmuksi. Palvelun ongelmista huolimatta sain omat tulokseni pari päivää etuajassa.

Elokuussa minulla alkaa englannin kielen, kirjallisuuden ja kääntämisen tutkinto-ohjelman toivottavasti hyvin antoisa fuksivuosi Tampereen yliopistossa. Opiskelupaikka myönnetty -tekstin näkeminen ruudulla kuuluu ehdottomasti elämäni huippuhetkiin. Opiskelupaikan lisäksi sain vielä asunnonkin yliopiston läheisyydestä aivan uskomattoman hyvällä tuurilla.

Kuulun varmasti tämän kevään onnekkaimpien joukkoon. Jokaisen hakijan pitäisi kaiken emotionaalisen myllerryksenkin jälkeen olla tyytyväinen itseensä, riippumatta siitä, pääsikö opintielle nyt vai myöhemmin. Ensi kerralla haet kuitenkin vasta toista kertaa, et suinkaan jo toista kertaa.

Oona Eskeli

opiskelu, Akaan lukio, HAMK, ammattiopisto Tavastia

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?