Uuden hyvän alku

Uuden hyvän alku

Akaan valtuusto päätti viime viikon keskiviikkona rakentaa kaupunkiin aivan uuden hyvinvointikeskuksen. Vaikka päätös syntyi äänestyksien jälkeen, päätöstä ei tehty toraillen. Moni valtuutettu totesikin keskustelun aikana olevansa periaatteessa uudisrakennuksen kannalla, mutta äänesti tässä tilanteessa toisin. Onhan totta, että Akaalla ei ole rahaa rakentaa, joten täällä kaikki tehdään velaksi. Sekin on totta, että sote on tulossa ja se jos mikä sotkee kuvioita pitkäksi aikaa.

Päätös on kuitenkin tehty ja sen kanssa on elettävä niidenkin viranhaltijoiden, jotka valmistelivat toista. Valtuutettujen useassa puheenvuorossa arvosteltiin kovin sanoin valmistelua ala-arvoiseksi. Valmistelua johtaa ylimpänä viranhaltijana kaupunginjohtaja, joten valtuustokeskustelusta olisi syytä ottaa vaarin. Sitä paitsi valtuusto on päättänyt, että entinen Hakalehden vanhainkodin kiinteistö puretaan. Miksi Akaassa on viranhaltijoilla niin vaikeaa pistää valtuuston päätöksiä täytäntöön? Tämä jos mikä on demokratian halventamista, johon valtuutetut saisivat puuttua muutenkin kuin vain puhumalla.

Nyt pitää kaikkien asianosaisten pitää huolta, että hyvinvointikeskuksen suunnittelu lähtee käyntiin ripeästi ja etenee maaliin. Jos valtuutettu ja kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Henna Rantanen (sd) pohtii ääneen, että hyvinvointikeskuksen voisi sijoittaa pääradan varteen vaikkapa arkkitehti Janne Leinon ideoiman Toijala Hybridin tyyliin, ei se ole haihattelua, vaan juuri sitä, mitä kaupunkimme tähän aikaan tarvitsee.

Henna Rantanen oli myös tavattoman oikeassa siinä, että uutta rakennusta ei suunnitella vanhaan malliin. Kun verokirja on kapitalistilla, puhuu valtuutettu yksityisten palvelutuottajien tulemisesta keskukseen itsestään selvyytenä. Mistä me tiedämme, miten maakunta sote-palvelut Akaassa järjestää. Kun on kunnon pytinki, on tulijoita.

Nykyinen Toijalan terveysasema on ajastaan jäljessä ja huonossa kunnossa. Henkilökunta oirehtii. Tämäkin on asia, jota hampaita kiristelemällä, vaikenemalla ja vähättelemällä ei poisteta. On mielenkiintoista, että Akaassa yritetään kaikella tarmolla estää terveydenhuollon henkilöstöä saamasta itselleen ajanmukaisia ja terveitä työtiloja. Akaan valtuusto on nyt toista mieltä.

Kun sote vie 60 prosenttia kuntien päätäntävallasta maakunnille ja ties mihin, mitä jäljelle. Toijala Hybrid on yksi visio siitä, mitä tänne voi kehitellä. Hyvinvointikeskus on juuri osa sitä elinvoimaa, jolla Akaa nousee. Kaupunkia rakennetaan kaupunkilaisille. Valtuusto ja viranhaltijat ovat kaupunkilaisten palvelijoita.

Urjalan kunta rakentaa parasta aikaa uutta yhtenäiskoulua. Kunnassa on lähdössä liikkeelle myös yksityinen hoivakotihanke. Vielä vähän aikaa sitten Akaassa pidäteltiin henkeä, että kohta Urjala on sylissä. Ei tarvitse pelätä, ei tule.