Kesä kuuluu meille kaikille!

22 heili-pääkirjoitus

Akaalaisia perhepäivähoidossa olevia lapsia kokoontui Nahkialanjärven puistoon piknikille. Toukokuun lämpö helli. Siinä oli hyvä nauttia mehua ja voileipiä. Kesähatut ja mekot olivat viimeisen päälle ja tietysti aurinkolasit. Parasta kesässähän on, että saa vain olla – itsekseen tai hyvässä seurassa.

Kesä kuuluu meille kaikille. Kun pimeys väistyy, puut vihertävät ja kukkaloisto palaa, on aika katsoa ympärille. Suomen kesä yllättää aina. Kesä on ihanuudestaan huolimatta niin harvinainen vuodenaika, että se kannattaa katsoa läpi vaihe vaiheelta, vaikka vain vihreän värin vivahteita seuraten. Alkukesän kuulas arka vihreä muuttuu loppukesän tummanvihreäksi hämäräksi.

Akaa on omaleimainen kesäkaupunki. Täällä on jokaiselle jotakin, ja useimmiten meidän itsemme tekemänä. On talkoovoimaa ja innostusta. Joku möyrii puutarhassa, toinen harjoittelee vuorosanoja kesänäytelmään. Saunominen on joidenkin juttu, toinen on intohimoinen kalastaja ja mökillä eläjä. Tämän kesän HEILI esittelee kivoja yksityiskohtia kesäkaupungistamme.

Ja totta kai Akaassa on myös kesätapahtumia. On markkinat Toijalassa ja Viialassa. On Toijala Lentis. Näissä perinteisissä tapahtumissa on niin omanlaisensa kuviot, että ne kannattaa kokea paikan päällä.

Veturimuseo täyttää tänä vuonna 30 vuotta ja juhlapäivää vietetään juhannuspäivänä 25. kesäkuuta. Kun suomalaiset painuvat juhannuksen viettoon rannoille, museo kutsuu kaupunkilaisia raudan lämpöön ja katsomaan ilottelua Toijalan asemalla. Veturimuseo on ominta Akaata, vaikka täällä junat eivät enää vihelläkään. Rautatien tulo 130 vuotta sitten puhalsi Akaan elämään.

Heinäkuussa avautuu Näkymä ympäristötaidetapahtuma jo 14. kerran. Tänä vuonna teemana on puu. Teoksia on pääasiassa Nahkialanjärven puistossa, mutta myös yllättävissäkin paikoissa kaupungilla. Samassa kuussa on myös latotanssit Savikoskella, kansalliset kyykkäkilpailut Matinpuiston kentällä ja Jaakonpäivän juhla Nahkilanjärven rannassa. Tiesittekö, että Kylmäkoskella on Kyykän Suomen mestareita monessa polvessa.

Elokuussa tapaamme Vasenkätisten Vestivaaleilla Viialassa tai Laulukooste Kertojat -konsertissa Toijalan Sampolassa. Kansallispukujakin tuuletetaan Toijalan torilla elokuussa. Akaan kesä päättyy Hunajaviikkoihin elo-syyskuun vaihteessa.

Kun näiden isompien tapahtumien tilkkeeksi lyödään liuta pieniä menoja urheilukilpailujen lisäksi, saadaan melkoinen paletti. Tässä on enää vain yksi asia, mikä pitää muistaa: meidän pitää osallistua. Akaan tapahtumia järjestää suuri joukko vapaaehtoisia. On sääli jos heidän tekemiset laistetaan. Tekemisen nautinto tarvitsee palkinnokseen osallistumisen nautinnon. Moni tapahtuma on myös järjestäjilleen taloudellinen riski. Pääsylipputuloja tarvitaan seuran talven toiminnan pyörittämiseksi.

Juha Kosonen  – Akaan Seudun päätoimittaja