Esityksen tehneen Harri Rämön mielestä aseman seutu olisi hyvä paikka

Kaupunginhallitus haluaa hyvinvointikeskukselle uudisrakennuksen

48Valtuusto6

Demareiden Harri Rämö on valtuutettuna vastustanut entisen Hakalehdon kosteus- ja homeongelmista kärsineiden tilojen uusiokäyttöä. Samasta syystä hän ei halua rakennukseen myöskään hyvinvointikeskusta.

Akaan kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että Akaan hyvinvointikeskus toteutetaan uudisrakennuksena ja että valtuusto varaa siihen tarvittavan määrärahan talousarvioon. Kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren esitys hallitukselle oli, että sekä Toijalan terveysasema että entinen Hakalehdon vanhainkoti peruskorjataan hyvinvointikeskuksen tiloiksi.

Uudisrakennuksen tekemistä esitti kaupunginhallituksessa Harri Rämö (sd). Myös Mari Peräkivellä (kesk) oli kaupunginjohtajan esityksestä poikkeava esitys. Peräkivi halusi, että Akaan hyvinvointikeskuksen toteutus aloitetaan nykyisen Toijalan terveyskeskuksen tilojen perusparannuksesta.

Mari Peräkiven esitystä kannatti Marita Markkula (ps). Harri Rämön esitystä kannattivat Salla Bister (sd) ja Inka Savolainen (sd).

Ensimmäisessä äänestyksessä Rämön esitys voitti Peräkiven esityksen äänin 6–5. Toisessa äänestyksessä Rämön esitys voitti kaupunginjohtaja Viitasaaren esityksen äänin 6–5.

Molemmissa äänestyksissä Harri Rämön esityksen takana olivat Rämön, Bisterin ja Savolaisen lisäksi Hannu Järvinen (sd), Jukka Saari (vas) ja Susanna Saxberg (kok).

Ensimmäisessä äänestyksessä Peräkiven ja toisessa Viitasaaren esityksen takana olivat Tapio Kivistö (ps), Marita Markkula, Mari Peräkivi, Jouko Rytkönen (kok) ja Jukka Salminen (kok).

Remontti ja sen hinta eivät vakuuta

Harri Rämö haluaa hyvinvointikeskukselle uudisrakennuksen, koska hän ei pidä vanhoja tiloja sopivina peruskorjattuinakaan.

– Minä olen kaksi kertaa valtuustossa ollut sitä mieltä, että Hakalehdon tilat eivät sovellu vanhainkotikäyttöön eivätkä työterveyshuollon tiloiksi. Miksi ne yhtäkkiä soveltuvat sosiaali- ja terveyspuolen työntekijöiden tiloiksi ja kymmenien asiakkaiden tiloiksi päivittäin? Ja miksi kuntalaisille ja työntekijöille pitäisi tarjota aina epävarmaa vaihtoehtoa? Mitä jos peruskorjaus valmistuu ja todetaan, että on edelleen sisäilmaongelmia? Rämö kysyy.

Hän ei luota myöskään laskelmiin peruskorjauksen kustannuksista.

Akaan kaupunginhallitus ei peruskorjaisi entistä Hakalehdon vanhainkotia (vas.) ja Toijalan terveysasemaa uudeksi hyvinvointikeskukseksi.

Akaan kaupunginhallitus ei peruskorjaisi entistä Hakalehdon vanhainkotia (vas.) ja Toijalan terveysasemaa uudeksi hyvinvointikeskukseksi.

– Kun suunniteltiin, peruskorjataanko Keskustan koulu vai tehdäänkö uudisrakennus, tekninen johtaja vakuutti valtuutetuille, että kustannusarvio ei tule ylittymään yhtään. Minun muistini mukaan se ylittyi 1,2 miljoonaa euroa.

Rämö uskoo myös, että vanhoista tiloista ei saada niin toimivia kuin kokonaan uusista.

– Kun suunnitellaan hyvinvointikeskusta tulevaisuuden tavoitteita varten, pitää lähteä muustakin kuin siitä, että löytyy oma lokero jokaiselle tällä hetkellä töissä olevalle Akaan kaupungin työntekijälle. Nyt tavoitellaan toiminnallista kokonaisuutta sosiaali- ja terveydenhuoltoa ajatellen. Toivon, että hankesuunnitteluvaiheessa olisi otettu mukaan ulkopuolinen konsultti ja henkilöstön edustaja.

Toijala Hybrid saa kannatusta

Akaan kaupunki tilasi hiljattain arkkitehti Janne Leinolta suunnitelman Toijalan aseman seudun kehittämisestä. Leino visioi Toijala Hybrid -työssään rautatieasemaa vastapäätä radan toiselle puolelle muun muassa hyvinvointikeskuksen. Rämön mielestä visio on hyvä.

Tällä hetkellä Janne Leinon suunnitteleman hybridirakennuksen paikalla on parkkipaikka.

Arkkitehti Janne Leino on suunnitellut Toijalan asemaa vastapäätä muun muassa hyvinvointikeskuksen nykyisen parkkipaikan tilalle. Paikka saa myös kannatusta myös Harri Rämöltä. Kuva: Mikko Peltoniemi.

– En pidä sitä huonona vaihtoehtona. Pitää selvittää, löytyykö uudisrakennukselle vuoden sisällä kaava. Silloin rakentaminen voisi alkaa vuoden päästä.

Hakalehdon entisen vanhainkodin sekä Toijalan terveysaseman tilat voisi Rämön mielestä myydä, kun uudisrakennus valmistuu.

Viialaan jäisi monia palveluita

Akaan hyvinvointikeskusvaihtoehtoja selvittäneen virkamiestyöryhmän esitystä ovat ennen kaupunginhallitusta käsitelleet tekninen lautakunta, viime joulukuun valtuusto ja perusturvalautakunta. Perusturvalautakunta oli sitä mieltä, että Toijalan terveysasema voidaan peruskorjata mutta entinen Hakalehto pitää purkaa ja korvata uudella rakennuksella. Harri Rämön mielestä hyvinvointikeskuksen paikkaa pitäisi miettiä myös kaupunkisuunnittelulautakunnassa.

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari esitti kaupunginhallitukselle paitsi vanhojen rakennusten korjaamista Toijalassa myös sitä, että Viialassa tarjotaan edelleen hammashuoltoa, lasten-, vanhusten- ja äitiysneuvolan palveluita sekä laboratoriopalveluita esimerkiksi kouluilla ja vanhalla kunnantalolla eli Wiiala-talolla. Nykyiselle terveysasemalle ei jäisi palveluja.

Kaupunginhallituksen hyväksymässä uudisrakennusesityksessä ei mainita Viialan erillispalveluja, mutta Harri Rämö sanoo, että ne toteutettaisiin Viitasaaren esityksen mukaisesti.

– Sen on valtuusto päättänyt, mitä palveluita Viialaan jää. Sen mukaan mennään, ellei valtuusto toisin päätä.

Akaan valtuusto käsittelee hyvinvointikeskusta seuraavan kerran kesäkuun kokouksessaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?