Yhteistoiminta-alueen perusturvalautakunta keskittäisi vuodeosastopalvelut Valkeakoskelle

Yhteistoiminta-alueen perusturvalautakunta esittää Akaan kaupunginhallitukselle ja Urjalan kunnanhallitukselle sekä edelleen valtuustoille, että Akaan ja Urjalan vuodeosastopalvelut keskitetään Etelä-Pirkanmaan yhteiselle vuodeosastolle Valkeakoskelle. Päätös syntyi lautakunnassa äänin 6–5. Valkeakosken kannalla olivat lautakunnan akaalaiset edustajat Bjarne Illman, Heli Inkinen, Sirkka Koivuniemi, Harri Rantala, Tuija ToivonenPerttunen ja Hannu Alastalo.

Häviölle jääneet Urjalan edustajat olisivat halunneet Urjalan vuodeosaston jatkavan toimintaa nykyisellään.

Etelä-Pirkanmaan yhteistä vuodeosastoa on suunniteltu Valkeakoskelle sairaalan ensiavun yhteyteen. Sen myötä Toijalan ja Urjalan vuodeosastot loppuisivat. Alustavien suunnitelmien mukaan uusi yhteinen vuodeosasto valmistuisi vuoden 2018 aikana.

Akaan ja Urjalan ma. perusturvajohtaja Elina Anttilan mukaan vuodeosastopalvelujen keskittämistä Valkeakoskelle puoltaa muun muassa hoidon laatu, koska lääkäri-, laboratorio- ja kuvantamispalvelut on saatavissa Valkeakoskella ympäri vuorokauden. Toijalassa tai Urjalassa nämä palvelut keskittyisivät virka-aikaan.

Anttilan mukaan vuodeosastolla, jolla on käytettävissään ympärivuorokautiset lääkäri-, laboratorio ja kuvantamispalvelut, on paremmat tulevaisuudennäkymät myös sote-uudistuksessa.

– Tällä mallilla yritämme varmistaa sen, että palveluja olisi saatavissa mahdollisen sote-uudistuksen jälkeenkin, Anttila sanoo.

Ma. perusturvajohtaja toteaa vuodeosastopalvelujen keskittämisen olevan myös kustannustehokasta.

– Henkilöstömäärää pystytään vähentämään yhteisesti verrattuna siihen, mitä vuodeosastoilla nyt on henkilökuntaa. Ratkaisulla yritetään turvata myös henkilöstön tulevaisuutta. Henkilökuntaa todennäköisesti saataisiin siirrettyä uuteen yksikköön Valkeakoskelle.

Etelä-Pirkanmaan yhteisen vuodeosaston rahoitusmallina on kiinteistöyhtiö. Akaan peruspääoma yhtiössä olisi 461 500 euroa. Rakentamista varten kiinteistöyhtiö ottaisi lainaa, jonka takaajina toimivat kunnat omistusosuuksiensa suhteessa.

Akaan ja Urjalan yhteistoiminta-alueen perusturvalautakunta esittää, että Valkeakoski omistaisi yhtiöstä 49,5, Akaa 35,5 ja Urjala 15,0 prosenttia. Valkeakosken kaupunginhallitus on puolestaan esittänyt jakoa 50-35-15.

– Meidän esittämässä jaossa yhden kunnan enemmistö ei olisi mahdollista, ma. perusturvajohtaja Elina Anttila perustelee.

Valkeakosken kaupunginhallitus on myös esittänyt Akaalle ja Urjalalle, että ne sitoutuvat ostamaan yhteensä 40 hoitopaikkaa Valkeakosken kaupungilta. Akaan ja Urjalan yhteistoiminta-alueen perusturvalautakunta sen sijaan esittää, että kunnat eivät sitoudu tiettyyn hoitopaikkamäärään, vaan hoitopaikkoja käytetään tarpeen mukaan ja laskutus perustuu toteutuneeseen käyttöön.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?