Leo Virtanen ja Tapani Lampela lähtevät boccian PM-kisoihin

Tapani Lampela (vas.) ja Leo Virtanen ovat aloittaneet boccian jäätyään eläkkeelle. Virtasen mukaan lajin parissa on leppoisa tunnelma.

Tapani Lampela (vas.) ja Leo Virtanen ovat aloittaneet boccian jäätyään eläkkeelle. Virtasen mukaan lajin parissa on leppoisa tunnelma.

Akaalla on hyvä edustus boccian Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa, jotka pelataan tulevana viikonloppuna 13.-15.5. Liikuntakeskus Pajulahdessa Nastolassa. Toijalan miehet Leo Virtanen on mukana pelaajana ja Tapani Lampela tuomarina.

PM-kisoihin osallistuu yhteensä 70 pelaajaa Suomesta, Färsaarilta, Islannista, Norjasta, Tanskasta ja Ruotsista. Suomen joukkueeseen kuuluu 21 pelaajaa.  Kahden vuoden välein järjestettävissä PM-kisoissa pelataan kuudessa luokassa, joissa kilpaillaan sekä henkilökohtaisista mitaleista että joukkuemitaleista.

Polio jätti jälkensä

Paralympia-, MM- ja EM-tasolla boccia on pelkästään vaikeavammaisille pelaajille suunnattu laji. PM-kisoissa on luokat myös lievempivammaisille pelaajille, joihin myös Leo Virtanen kuuluu. Virtanen kilpailee 4-luokassa. Virtanen on 4-vuotiaana sairastanut polion, joka jätti jälkensä vasempaan jalkaan. Urheilumiehenä tunnettu Virtanen on saanut jalkansa kuntoon treenaamalla, mutta polio vaivaa edelleen selkäkipuna.

Virtanen on harrastanut bocciaa noin kahdeksan vuotta. Lajin pariin hän päätyi eläkeläistuttujen houkuttelemana jäätyään eläkkeelle mittaesimiehen tehtävistä Toijalan kaupungilta.

– Selkä oli silloin aika kipeä, mutta ajattelin, että jotain pitää tehdä. Mukavaahan tämä on ollut. Boccia on sosiaalinen peli, jossa on hyvin vähän sellaisia ihmisiä, jotka pelaisivat hampaat irvessä.

Akaan Seudun Invalideihin kuuluva Virtanen on kiertänyt Tapani Lampelan kanssa bocciakisoja ympäri Suomea. Virtanen arvioi kisoja kertyneen viimeisen vuoden aikana tusinan verran. Menestys ja sen tuoma rankingsijoitus ovat avanneet Virtaselle myös oven PM-kisoihin.

– PM-kisoissa olen ensimmäistä kertaa. Parasta yritetään ja toivotaan, että onnistutaan, Virtanen tuumaa.

Boccian lisäksi Virtanen harrastaa pöytätennistä, jota hän käy pelaamassa kaksi kertaa viikossa Toijalan monitoimihallin juoksusuoralla. Lähes kaksimetriselle Virtaselle riittää ulottuvuutta lajiin, joka sopii myös selälle. Lentopallosta Virtanen on joutunut luopumaan selkävaivojen takia.

Tapani Lampela (vas.) ja Leo Virtanen ovat kiertäneet yhdessä kansallisia bocciakisoja. Tulevana viikonloppuna miesten taidot testataan PM-kisoissa, joihin Lampela osallistuu tuomarina ja Virtanen pelaajana.

Tapani Lampela (vas.) ja Leo Virtanen ovat kiertäneet yhdessä kansallisia bocciakisoja. Tulevana viikonloppuna miesten taidot testataan PM-kisoissa, joihin Lampela osallistuu tuomarina ja Virtanen pelaajana.

Kotiinpäin ei vedetä

PM-kilpailuihin tuomariksi lähtevä Tapani Lampela aloitti bocciaharrastuksen jäätyään 2009 eläkkeelle Rautaruukilta. PM-urakan hän aikoo viedä läpi tuomarikoulutuksen opeilla sekä kokemuksella, jota on kertynyt kansallisista kisoista, joissa pelaajat toimivat vuoron perään tuomareina.  Lampela ei vielä tiedä, tuomaroiko hän myös Leo Virtasen pelejä, mutta kotiinpäin vetoa ei ainakaan ole luvassa.

– Siellä ollaan rehtejä, reiluja ja tarkkoja, Lampela muistuttaa.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>