Lääkärintodistus suoraan vastaanotolta Kelaan

Akaan terveydenhuollon asiakkaan ei jatkossa tarvitse itse toimittaa lääkärintodistusta Kelaan sairauspäivärahan hakemista varten. Lääkärintodistus voidaan välittää suoraan Kelaan Kanta-palvelun kautta 16.5. alkaen. Kanta-palvelu tarkoittaa Kansallisen Terveysarkiston palveluita. Niihin kuuluvat sähköinen resepti, Lääketietokanta, Potilastiedon arkisto ja tiedonhallintapalvelu sekä Omakanta.

Lääkärintodistuksen siirtäminen suoraan terveydenhuollosta Kelaan koskee aluksi lyhytaikaisesta työkyvyttömyydestä kirjoitettavan A-todistusten välittämistä. Myöhemmin Kelalle välitykseen tulevat myös muut lääkärintodistukset.

Asiakas ja lääkäri sopivat todistuksen välityksestä

Todistuksen siirtämiseksi asiakkaan tulee sopia vastaanotolla lääkärin kanssa, että A-todistus välitetään suoraan Kelaan sairauspäivärahan hakemiseksi. Kun lääkäri tallentaa asiakkaan A-todistuksen sähköiseen Potilastiedon arkistoon, sähköinen todistus siirtyy suoraan Kelaan.

Tämän jälkeen Kelaan ei tarvitse lähettää erikseen paperiversiota todistuksesta. Asiakas saa kuitenkin itselleen tulosteen todistuksesta.

Työssäkäyvän tulee sen sijaan toimittaa tuloste työnantajalle. Jos asiakas ei ole työssä tai ei saa sairausajalta palkkaa, oman sairauspäivärahahakemuksen voi täyttää Kelan verkkopalvelussa www.kela.fi/asiointi.

Asiakas näkee Kelaan välitetyn todistuksen myös verkossa osoitteissa www.kela.fi/asiointi ja www.omakanta.fi.