Seurakunnan päiväkerho on laadukasta varhaiskasvatusta

Lasten päiväkerhot on yksi tärkeä seurakunnan toimintamuoto.  Kerho on paikka, jossa lapsi voi itse luoda suhdetta seurakuntaan johon hänet on kasteessa liitetty. Seurakuntaan kuuluminen ei kuitenkaan ole edellytys päiväkerhoon osallistumiselle vaan kerho on kaikille avoin. Kerhossa opetetaan lapsille Raamatun kertomuksia sekä rukoilemista lapsentasoisesti, luovasti ja lasta kunnioittaen. Lastenohjaajilla on aikaa myös yhteiselle pohdinnalle ja kysymyksille. Kerhot luovat kotihoidossa kokonaan tai osittain oleville lapsille turvallisen paikan opetella ryhmässä toimimista ennen kouluikää. Päivien aikana opetellaan tärkeitä sosiaalisia taitoja, käyttäytymissääntöjä ja hyviä tapoja. Aikaa on myös lauluille, askarteluille sekä vapaalle että ohjatulle leikille. Eväiden syöminen yhdessä ja jutustelu ruokapöydässä on yksi päivän kohokohta. Ulkoilua ja joskus jopa pieniä retkiä lähiympäristössä toteutetaan mahdollisuuksien mukaan ja sään salliessa.

Perheessämme on neljä lasta, joista jokainen on käynyt päiväkerhossa. Kerhopäivät ovat olleet odotettuja ja rikastuttaneet arkea monin tavoin. Kerhossa opitut asiat ovat jääneet lasten mieleen ja luoneet hyvää pohjaa elämälle. Keskusteluja on usein jatkettu kotona ja vanhemmatkin ovat saaneet uutta näkökulmaa omiin ajatuksiinsa ja mahdollisuuden pohtia vastauksia esille nouseviin kysymyksiin yhdessä lapsen kanssa. Askartelut ovat mukavia tuliaisia kerhosta ja niistä voi nähdä lapsen kehitystä kädentaidoissa. On ilo kuulla kun lapsi alkaa laulella kerhossa opittua laulua ja luetella viikonpäiviä tai vuodenaikoja.

Kerhopäivät ovat myös kotona lasta hoitavalle vanhemmalle mahdollisuus viettää hetki omaa aikaa tai hoitaa asioita. On hyvä tietää, että lapsen elämässä on turvallisia aikuisia kasvatuksen tukena. Lastenohjaajat kohtaavat perhettä myös kokonaisuutena kerhoon jätettäessä ja haettaessa. Lisäksi on mahdollista käydä lapsen kanssa yhdessä avoimissa perhekerhossa, joita järjestetään jokaisessa seurakunnan kerhopisteessä. Lastenohjaajat ovat koko perheen rinnalla kulkijoita arjessa sekä elämän iloissa että suruissa. Seurakunnan lastenohjaajilta, lapsi- ja perhetyön diakonilta tai nettisivuilta (www.akaanseurakunta.fi/toiminta) on saatavissa lisää tietoa seurakunnan lapsi- ja perhetyöstä sekä maksuttomasta päiväkerhotoiminnasta.

Tarja Kuittinen

äiti

Akaan srk:n lapsi- ja perhetyön työryhmän jäsen