Läheinen ihmissuhde on turvavyö elämän töyssyissä

Maaret Kallion luento veti Toijalan yhteiskoulun auditorion lähes täyteen.

Maaret Kallion luento veti Toijalan yhteiskoulun auditorion lähes täyteen.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio luennoi tiistaina Toijalan yhteiskoululla parisuhteista ja vanhemmuudesta otsikolla Tärkein niistä on rakkaus – Parisuhde, perhe ja oma hyvinvointi.

Maaret Kallion mukaan läheiset ihmissuhteet ovat kuin turvavyö, joka jarruttaa elämän töyssyjen voimakkuutta. Toisaalta, ihmiset eivät koskaan ole niin haavoittuvaisia kuin rakastaessaan. Kaupan kassaneidin tympeä kohtelu ei vaikuta meihin läheskään niin voimakkaasti kuin tympeästi käyttäytyvä puoliso, joka ei katso silmiin tai ota kontaktia toisen tullessa töistä kotiin. Vahva rakkaus ja turvallinen olo tulevat siitä tunteesta, että toisen ihmisen pystyy saavuttamaan ja on itsekin saavutettavissa.

– Jos esimerkiksi kerrot puolisollesi kurjasta päivästäsi ja hän pelkästään murahtaa vastaukseksi, on se torjunta, joka vaikuttaa hyvin syvästi, Kallio kuvailee.

Kallio toteaa, että lapsena omilta vanhemmilta opitut tavat joilla meitä on hoidettu, pidetty lähellä tai työnnetty pois tuodaan aikuisena parisuhteeseen. Lapsuudessa opitut kuviot sekä myös aikaisemmat parisuhteet elävät meissä.

– Suomalaisilla on vahva itsenäisyyden harhaluulo. Harhaluulo ohjaa meitä siten, että sekä lapsia että aikuisia pitäisi jotenkin puskea itsenäisyyteen. Meillä on paljon pystyviä, mutta yksinäisyydessään kaipaavia ihmisiä, Kallio pohtii.

Kallion mukaan ihminen kasvaa todella itsenäiseksi vain vahvassa yhteydessä muihin ihmisiin. Toisinaan toisiin ihmisiin pitäisi pystyä tukeutumaan.

Toijalan yhteiskoulun auditorio täyttyi parisuhteista ja vanhemmuudesta kiinnostuneesta yleisöstä.

Toijalan yhteiskoulun auditorio täyttyi parisuhteista ja vanhemmuudesta kiinnostuneesta yleisöstä.

– Ihminen, joka kestää ja pystyy kaikkeen, eikä koskaan tarvitse muita, on ehdottomasti ennemminkin ihmisluonnon vastainen. Se kertoo siitä, että tällainen ihminen on joutunut kieltämään omat tarpeensa, Kallio sanoo.

Toistuvien riitojen taustat tulisi selvittää

Rakastaminen on helppoa silloin kun asiat sujuvat hyvin, eikä ongelmia ole. Parisuhde kuitenkin punnitaan silloin kun parin välille tulee kriisejä ja vastoinkäymisiä. Ihmisissä elää ikuinen ristiriita; haluamme toisen ihmisen yhteyteen, mutta samalla meillä on myös tarve erillisyyteen ja omaan tilaan. Viisas ihminen ei koe toisen tarvetta erillisyyteen uhkana.

– Jos me oikeasti haluamme ymmärtää toista ihmistä, meidän täytyy tajuta, että kaikki mitä minä näen, koen ja ymmärrän poikkeaa toisen ihmisen kokemuksesta. Me voimme liittyä toiseen vain olemalla kiinnostuneita sen toisen ihmisen mielen liikkeistä, Kallio kuvailee.

Maaret Kallio työskentelee Helsingissä yksilö- ja pariterapeuttina sekä työnohjaajana.

Maaret Kallio työskentelee Helsingissä yksilö- ja pariterapeuttina sekä työnohjaajana.

Parisuhteissa ihmisten tulisi ottaa myös vastuuta omasta onnestaan sekä omasta käytöksestään suhteessa toiseen. Kenenkään ei tulisi odottaa, että toinen ihminen tuo merkityksen elämään ja täyttää sielun tyhjiöt.

Kallio toteaa, että toistuvat riidat samoista asioista kertovat usein siitä, että riidan taustalla on jotakin käsittelemättä, kuulematta tai ymmärtämättä jäänyttä. Kysymyksessä voi olla esimerkiksi pariskunnan toisen osapuolen kokemus siitä, että puoliso on jossakin tilanteessa mennyt vanhempiensa puolelle oman puolisonsa sijaan.

– Silloin olisi tärkeää, että pysähdytään asian äärelle ja kysytään, että mitä täällä taustalla oikein on, Kallio sanoo.

Neuvoja ei kuuntele toista

Maaret Kallio puhui luennollaan muun muassa itsenäisyyden harhasta. Lasta ei pidä puskea itsenäisyyteen, vaan hänen täytyy kasvaa vahvassa yhteydessä muihin ihmisiin.

Maaret Kallio puhui luennollaan muun muassa itsenäisyyden harhasta. Lasta ei pidä puskea itsenäisyyteen, vaan hänen täytyy kasvaa vahvassa yhteydessä muihin ihmisiin.

Maaret Kallion mukaan myös parisuhteen voimavaroihin panostaminen on tärkeää. Erittäin suuri asia sekä parisuhteissa että vanhempien ja lasten välisissä suhteissa on tunneyhteys. Tunneyhteys tarkoittaa kokemusta siitä, että suhteen osapuolet tulevat tunteiden tasolla kuulluksi.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos toinen kertoo vaikkapa ilkeästä esimiehestään, otetaan asia tunteen tasolla vastaan eikä aleta neuvomaan. Neuvomisen aika tulee myöhemmin, sen jälkeen kun toisen tunteet on saatu rauhoittumaan myötäelämällä toisen kokemus.

– Neuvomisesta tulee voimakas reaktio, että tuo toinen ei kuuntele minua eikä ota minua vastaan. Näin tapauksen, jossa lapsi kulki vanhempansa kanssa ja kaatui. Ennen kuin lapsi oli edes päässyt ylös, vanhempi hihkaisi, että ”Ei sattunut!”. Oikea yhteys tulee siitä, että se toinen virittyy meidän tunteeseemme, Kallio kertoo.

Kaikissa parisuhteissa tulee Kallion mukaan eteen kriisejä ja erimielisyyksiä, joissa suhteen osapuolet asettuvat toisiaan vastaan. Pitkien ja onnellisten parisuhteiden eräs salaisuus on se, että pari pääsee vastakkainasettelusta varsin nopeasti yli, ja he alkavat pohtimaan tilanteeseen ratkaisua tiiminä.

– He alkavat miettiä mitä me voimme tälle asialle tehdä. He tekevät yhteistyötä ja heillä on me-henkeä, Kallio sanoo.

Riitojen ja ärsytysten aiheita ei kannattaisi myöskään lakaista maton alle tai sivuuttaa, vaan niitä kohti ja niiden läpi tulisi mennä työstämällä ja yrittämällä ymmärtää niitä yhdessä. Monet onnellisissa parisuhteissa elävät hakevat myös apua ja tietoa suhteen ongelmiin esimerkiksi terapiasta, parisuhdekursseilta tai kirjallisuudesta.

Maaret Kallion mukaan toistuvien riitojen taustat tulisi selvitää, sillä niiden takana on usein jotakin selvittämättä, kuulematta tai ymmärtämättä jäänyttä.

Maaret Kallion mukaan toistuvien riitojen taustat tulisi selvitää, sillä niiden takana on usein jotakin selvittämättä, kuulematta tai ymmärtämättä jäänyttä.

Maaret Kallion luennolla käsiteltiin parisuhteiden ja lasten ja vanhempien välisten suhteiden dynamiikkaa.

Maaret Kallion luennolla käsiteltiin parisuhteiden ja lasten ja vanhempien välisten suhteiden dynamiikkaa.

Maaret Kallio kertoo, että onnelliset parit tekevät tiimityötä päästäkseen yli suhteen ongelmista.

Maaret Kallio kertoo, että onnelliset parit tekevät tiimityötä päästäkseen yli suhteen ongelmista.

Riitoja ja ongelmia ei kannattaisi lakaista maton alle, vaan pariskunnan tulisi työstää niitä yhdessä, Maaret Kallio toteaa.

Riitoja ja ongelmia ei kannattaisi lakaista maton alle, vaan pariskunnan tulisi työstää niitä yhdessä, Maaret Kallio toteaa.

Kun toisella on vaikeaa, tulisi puolison ottaa asia vastaan tunteen tasolla. Neuvomisen aika on myöhemmin, toteaa Maaret Kallio.

Kun toisella on vaikeaa, tulisi puolison ottaa asia vastaan tunteen tasolla. Neuvomisen aika on myöhemmin, toteaa Maaret Kallio.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?