Saima testaa: klarinetin soitto

Profile Image of Juha Kosonen

Yksi harrastuskerta klarinetinsoiton aloittaneille kestää noin 30 min. Usein minusta kyllä tuntuu, että voi, eihän tässä ehdi soittaa yhtään, mutta kyllä se puoli tuntia ihan aika on. Soitan itse klarinettia Valkeakosken musiikkiopistossa, ja näin akaalaIsena kelpaa sitä soittaakin, sillä tunteja pidetään myös täällä. Harrastuskertoja on yleensä vain yksi viikossa.

14saima-1 14saima-2 14saima-3 14saima-4

Minua klarinetinsoitossa innostaa esiintyminen ja uusien asioiden oppiminenkin on tosi mukavaa. Klarinetinsoitolla ei ole varsinasta ikäsuositusta, sillä se kannattaa aloittaa kun sormet yltävät läpille.

Klarinetinsoiton aloittaneiden kannattaisi soittaa klarinettia  ainakin 15 min. joka päivä. Jos on jo kokenut klarinetisti, tulee sitä soittaa joka päivä enemmän. Klarinettiopintoihin kuuluvat  myös musiikin teoriatunnit, joilla opetellaan nuotteja, tahtilajeja ja muuta musiikkiin liittyvää. Kuten klarinetin soittoonkin kuuluu, musiikkituntilaiset tekevät musiikkiesityksiä. Ensimmäiset klarinettiesitykset olivat minulle jänniä ja pelottavia, mutta jo puolen vuoden sisällä olen päässyt noin neljään esitykseen, joten kyllä se jännitys siitä hälvenee.

Klarinetin soittamisessa oli aluksi minulle vaikeaa yltää jokaiselle läpälle, mutta kaiken pelasti onneksi kaulahihna. Kaulahihna laitetaan ensin kaulaan ja kiinnitetään sitten klarinettiin. Kaulahihna ottaa osan klarinetin painosta ja “siirtää” klarinetin painon kaulaan. Silloin minunkin oli helpompi yltää alimmille läpille. Helppoa oli taas puhaltaa oikean kuuloinen ääni, mutta siihen liittyen oli vaikeaa pitää pää pystyssä. Siitä soitonopettajani huomauttaa useasti soittotunneilla vieläkin minulle.

Musiikkiopistolta saa noin kahdeksi vuodeksi vuokrata klarinetin, ja se on omastakin mielestäni hyvä, sillä voi kokeilla “onko tää nyt se mun soitin”. Klarinettien hinnat vaihtelevat merkeittäin. Itselläni on vielä vuokraklarinetti.

Suosittelen klarinettia niille, jotka pitävät pehmeän ja täyteläisen kuuloisesta musiikista ja ihmisille, jotka etsivät sopivaa soitinta itselleen. Valitsin klarinetin kaikista lukuisista soittimista, koska koulussani kävi nykyinen soitonopettajani  Leena Mantere esittelemässä klarinettia ja muistaakseni myös käyrätorvea ja huilua. Myös yksi kavereistani soittaa klarinettia, joten pääsin myös hänen avullaan” perehtymään” soittimeen enemmän. Klarinetinsoitto on mukava harrastus!

Saima Kautto

Minä olen Saima Kautto. Pidän paljon kirjoittamisesta ja piirtämisestä. Harrastan myös Näpsä-käsityökoulua ja klarinetinsoittoa. Vapaa-ajalla lähinnä piirrän, kirjoitan ja leikin kavereiden kanssa.

Kirjoittamisessa on mukavinta se, että saa käyttää luovuutta ja tehdä sitä, mistä tykkää!

Olen omasta mielestäni hauska, reipas ja iloinen, tavallinen yhdeksänvuotias tyttö. En erityisemmin pidä maksalaatikosta ja matematiikasta.

Koulussa hauskinta on kuvaamataito ja äidinkieli.

Perheeni on ihan tavallinen: äiti, isä ja isoveli. Haluaisin koiran, (kuten varmasti monet muutkin yhdeksänvuotiaat) mutta moni perheestämme on allergisia koirille joten…