Myllykylä tarinoita VII – Suomen ja Neuvostoliiton rajaneuvottelut katkeavat

Profile Image of Juha Kosonen

Myllykylän tarinoista VII –

Suomen ja Neuvostoliiton rajaneuvottelut katkeavat

Suomen hallituksen ja Neuvostoliiton rajaneuvottelut katkesivat, kun Suomi ei suostunut niihin vaatimuksiin, joita Neuvostoliitto esitti. Tästä seurasi, että Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen marraskuun 30. päivä 1939. Näin jouduttiin sotaan, mikä nähtiin Myllykylässä vakavana asiana.

Ei mennyt montaa päivää, kun kylää alkoi tulla Karjalan evakoita. He sijoittuivat aluksi koululle. Koulut olivat lakkautettu toistaiseksi. Sieltä evakoita sijoitettiin ensin suurempiin taloihin ja kartanoihin. Näihin kun mahtui väkeä, koska huoneita oli jopa tyhjillään.

8mylly-1

Kyllä siinä alkuun oli opettelemista, että ruvettiin toisiamme ymmärtämään. Oli kysymyksessä ihan eri kulttuureista – karjalaisten vilkkaudesta ja hämäläisten hitaudesta. Nuoret tulivat heti hyvin toimeen keskenään. Koulutkin pian alkoivat.

Myllymäen touhut muuttuivat. Myllymiehet olivat joko vanhoja ukkoja tai nuoria poikia. Taisi myllyssä käydä naisiakin. Elämä oli muuttumassa, mutta se jatkui kuitenkin.

Akaan Seutu julkaisi Myllykylän tarinoita jatkokertomuksena. Sarja päättyy.

Sakari Puhakka.

Kirjoittaja on Kylmäkoskella syntynyt ja siellä lapsuutensa viettänyt nyt jo 87-vuotias konduktööri. Sotaan Puhakka ei ehtinyt, sotilaspoikiin.