”Viiala on kuin retriitti”

Ismo Sallinen (vas.), Markku Mutonen ja Markku Sarkki pohtivat elämänmenoa Viialan leipomon kahvilassa Viialassa.

Ismo Sallinen (vas.), Markku Mutonen ja Markku Sarkki pohtivat elämänmenoa Viialan leipomon kahvilassa Viialassa.

Viialan leipomon kahvilaan Viialaan kokoontuu usein joukko miehiä keskustelemaan päivän polttavista sekä arkisemmistakin aiheista. Toisinaan pöydän ääressä mielipiteitä vaihtaa kahdeksankin miestä, mutta torstaina paikalla olivat Ismo Sallinen, Markku Mutonen ja Markku Sarkki.  Aamukahvin ääressä miehiä puhuttivat muun muassa Akaan terveyspalvelut ja Toijalan ja Viialan välinen kuilu, joka vaikeuttaa akaalaisen identiteetin muodostumista.

Vaikka Toijala ja Viiala yhdistyivät Akaaksi jo vuonna 2007, ei Markku Mutonen vieläkään osaa ajatella olevansa akaalainen. Osasyy voi olla se, että hänen pappansa oli perustamassa Viialan kuntaa, joten miehellä ovat juuret syvällä Viialan maaperässä ja viialalaisuus verissä. Toijalan suunta puolestaan on jäänyt hänelle vieraaksi.

Ismo Sallinen, Markku Mutonen ja Markku Sarkki kokoontuvat usein aamukahville Viialan leipomon kahvilaan Viialaan.

Ismo Sallinen, Markku Mutonen ja Markku Sarkki kokoontuvat usein aamukahville Viialan leipomon kahvilaan Viialaan.

– Minun Mersuni ei meinaa jaksaa nousta Hirsikankaan mäkeä ylös, eikä naapurin kaivinkonekaan. Se on kovin jyrkkä mäki. Olen sen mäen joskus nuorena miehenä kävellyt ja kyllä se oli raskasta, Mutonen toteaa pilke silmäkulmassaan.

Kauniaisista reilu vuosi sitten Viialaan muuttanut Markku Sarkki ei koe Hirsikankaan mäkeä yhtä jyrkäksi kuin Mutonen. Ainakaan hengellisesti.

– Hengellinen raja on nykyään vähän matalampi kun Akaan kirkkoherrana on entinen Viialan kappalalainen Ali Kulhia, Sarkki sanoo.

Sarkki kertoo jääneensä eläkkeelle vuonna 2014, jonka jälkeen hän muutti Viialaan äitinsä vanhaan taloon.

– Minulle Viiala on kuin retriitti. Tarkoitan tällä rauhoittumista pitkän työputken jälkeen puita pilkkoen ja puutarhatöitä tehden, Sarkki kuvailee.

Hammaslääkäripalveluissa Akaa toimii hyvin

Markku Mutonen on skeptinen sen suhteen, että Akaan kaupunki tekisi mitään Viialan hyväksi.

– Sanoin jo pari kolme vuotta sitten, että täältä lähtee lukio ja terveyskeskus. Ei minua silloin uskottu, Mutonen miettii.

Markku Mutosella ei ole mairitteleva kuva paikkakunnan terveyspalveluista. Esimerkkinä hän kertoo tarinan murtuneesta varpaastaan.

– Miniä vei minut yhdentoista jälkeen yöllä Valkeakosken sairaalaan, mutta siellä ei varvasta kuvattu. Käskivät mennä aamulla Viialaan kuvattavaksi, mutta ei sitä sielläkään kuvattu. Sitten he käskivät mennä Urjalaan kuvattavaksi, mutta siellä ei sitten sidottu varvasta, vaan lähetettiin Viialan sidottavaksi. Olisin voinut sen tehdä kotona heti. Jotenkin otti aivoon se juokseminen, Mutonen huokaa.

Markku Sarkin kokemukset Akaan terveyspalveluista ovat puolestaan hyvät.

– Minulla oli pientä ongelmaa hampaiden kanssa, ja soitin ajanvarausnumeroon. Puhelu yhdistettiin Kylmäkoskelle ja sain sieltä ajan, minusta tässä asiassa Akaa toimii hyvin, Sarkki kertoo.

Sarkki kertoo saaneensa hammaslääkäriksi aikuisen naishammaslääkärin, jonka potilaana hän aikoo pysyä jatkossakin.

– Kauniaisissakin hammaslääkäripalvelut toimivat ihan hyvin, mutta siellä oli aina eri lääkäri ja he olivat ihan nuoria kandeja vasta, Sarkki sanoo.

 

Hämeenmaan Osuuskaupan liikkeistä saa Viialan leipomon tuotteita

Viialan leipomossa eletään kasvun aikaa. Yrityksen toisen omistajan Juha Lehtisen mukaan Viialan leipomo on viime vuoden marraskuusta lähtien avannut Hämeenmaan Osuukaupan Saleihin, S-Marketteihin ja Prismoihin yhteensä 21 pistettä, joista voi ostaa yrityksen tuotteita.

– Tuotteemme ovat hyviä ja olemme tehneet asian eteen paljon työtä. Tällä viikolla avaamme viisi pistettä lisää, Lehtinen kertoo.

Juha Lehtisen mukaan helmikuussa Viialan leipomon leipomorakennuksen vieressä Syrjätiellä Viialassa sattunut Akaan Putken tulipalo ei ole vaikuttanut leipomon toimintaan.

– Tulipalon jälkeisenä aamuna tuuletimme leipomosta savun hajua pois, muuta ei tarvinnut tehdä. Kyllähän se säikäytti kovasti, olimme juuri silloin matkoilla kun saimme tiedon tulipalosta. Palokunta ei päästänyt  paloa leviämään meille asti, joten he kyllä pelastivat tilanteen meidän kannaltamme aivan täysin, Lehtinen kiittelee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?