Viialalla on tulevaisuus

Viialan taajama elää monella tavalla suotuisten kevättuulten vireessä. Uusi yhtenäiskoulu toimii omissa viihtyisissä tiloissa ja uuden opetussuunnitelman käyttöön ottoon valmistaudutaan huolella.

Yrityksillä menee Akaan Seudun saamien tietojen mukaan hyvin. Viialan keskustassa on jopa pulaa katutason liiketiloista.  Uudet yrittäjät tuovat uusia tuotteita ja uusia ajatuksia taajamaan.

Uudistumista Akaassa kaivataankin. Liian pitkää on liian monessa yhteisössäkin poljettu paikallaan ja kierretty rinkiä samojen jo rutinoituneiden ajatusten kanssa. Tuulettuminen on paikallaan. Akaassa pitäisi ensimmäiseksi jokaisen asukkaan murtaa henkinen Hirsikangas itsestään ja katsella kaupunkia kokonaisuutena. Jos jokin asia ei löydy Toijalasta, se saattaa löytyä Viialasta – ja päinvastoin. Akaan voima on siinä, että kaupunki nähdään tarvittaessa voimakkaana kokonaisuutena, tarvittaessa taajamiensa summana.

Mikä on Viiala? Sen päättävät aika pitkälle taajamassa asuvat. Julkisten palvelujen järjestäminen on vain osa taajaman toimintaa. Terveyspalvelujen katoamista pelätään, toisaalta esimerkiksi Valkeakoskella ja Forssassa terveyspalvelut on keskitetty yhteen paikkaan. Viialassa on ja pysyy päiväkotit, peruskoulun ala- ja yläkoulut sekä vanhuspalvelut. Myös yksityisiä hoivapalveluja on tarjolla ja Akaan seurakuntakin on voimakkaasti läsnä. Teitä aurataan ja hiekoitetaan, kohta on edessä jo hiekan poistokin. Jalkapalloväki jännittää, rakennetaanko Akaan ensimmäinen tekonurmikenttä Viialaan.

Viialan kaupalliset palvelut tarvitsevat lisää asiakkaita. Moni yrittäjä sanoo suoraan, että oman taajaman väki käy liian harvoin. Viialassa asuu jo paljon ihmisiä, joille viialalaisuutta ei olemassa. Paikkakunnalle on muutettu vaikkapa Tampereelta, jonne on edelleenkin voimakkaat siteet. Kun työpaikka on edelleen Tampereella, käydään siellä helposti myös ostoksilla.

Toisaalta Viialassa sanotaan myös, että ostoskäyttäytyminen on murroksessa. Marketit ja kauppakeskukset eivät enää houkuttele. Ne on nähty. Nyt halutaan palvelua, nyt halutaan paikallista. Saako Viialassa hyvää palvelua?

Akaa kasvaa Helsinki–Hämeenlinna–Tampere –vyöhykkeellä. Tämä ei tapahdu itsestään. Kaupungin on voimakkaasti ajettava kolmatta raidetta päärataan, jotta Viialaan saadaan taajamajunia pysähtymään enemmän. Myös tietokirjailija Osmo Soininvaaran Akaan Seudun 100-vuotisjuhlaseminaarissa esittämä ajatus Akaan kytkemisestä Tampereen seutulippuun on selvittämisen arvoinen asia.

Mitä muuta Akaa tekee Suomen kaasvukäytävällä, jossa sillä on kaksi taajamaa Toijala ja Viiala. Projektijohtaja Anna-mari Ahosen mielestä kaupunki voisi olla aktiivisempikin. Mukaan hän haluaisi muitakin toimijoita. Kuuleeko kukaan Viialassa?