Hiha- ja sormilyönnit tulivat tutuiksi Nahkialan koulun oppilaille

A-Volleyn Juha Vartiainen (vas.) ja Janne Katoperä opastavat Anni Katajaa, miten tehdään oikeaoppinen sormilyönti.

A-Volleyn Juha Vartiainen (vas.) ja Janne Katoperä opastavat Anni Katajaa, miten tehdään oikeaoppinen sormilyönti.

Akaalainen lentopalloseura A-Volley teki keskiviikkona lentopalloa tutuksi Nahkialan koulun oppilaille. Seura on käynyt esittelemässä lajia myös Arvo Ylpön koululla, minkä lisäksi koulukiertue poikkeaa tänä keväänä vielä Pappilan koululla.

– Haluamme lisää harrastajia ja näyttää, mitä me seurassa teemme. Muuten tieto ei leviä kouluille kuin kavereiden kautta, kertoo A-Volleyn sihteeri Janne Katoperä.

Verkko vaatii virityksen

Seura halusi vierailla Nahkialan koululla myös siitä syystä, että koululta ei ole seurassa yhtään harrastajaa. Koulun liikuntasali asettaa lentopallolle omat rajoituksensa. Suojaamattomia ikkunoita pitää varoa ja lentopalloverkon kiinnitys vaatii omat virityksensä, koska tolppia ei ole.

– Lentopalloa päästään pelaamaan harmillisen vähän, koska tämä ei ole paras sali pelaamiseen. Mutta kyllä siihen pyritään, koska lentopallo kuuluu opetussuunnitelmaan, kertoo viidennen luokan opettaja Teemu Toikka.

Antton Miikkulainen (vas.) ja Elias Ilvonen tutustuivat muiden Nahkialan koulun viidesluokkalaisten kanssa lentopalloon viime keskiviikkona.

Antton Miikkulainen (vas.) ja Elias Ilvonen tutustuivat muiden Nahkialan koulun viidesluokkalaisten kanssa lentopalloon viime keskiviikkona.

Toikan mukaan eniten oppilaita innostavat sähly ja futsal. A-Volleyn sihteeri Janne Katoperä ja varapuheenjohtaja Juha Vartiainen vahvistavat, että salibandyn ja futsalin vetovoima näkyy myös lentopalloseurassa varsinkin pojissa.

– Meillä on hirvittävän vähän poikia nuoremmissa ikäluokissa, kun taas tyttöjä on paljon enemmän. Tytöille sisäpelilajeja ei ole tarjolla niin paljon kuin pojille, Katoperä ja Vartiainen arvioivat.

Miehet toteavat, että lentopallon alkeiden oppiminen vie myös oman aikansa ja vaatii kärsivällisyyttä.

–  Poikkeuksiakin on. Jos on paljon muuta urheilutaustaa, oppii myös tämän lajin usein nopeammin, Janne Katoperä sanoo.

Katoperän mukaan lentopallo on moneen muuhun lajiin verrattuna halpa harrastus.

– Kausi maksaa meillä 50 euroa, minkä lisäksi tarvitaan sisäpelitossut. Kisalisenssit maksavat nuorilla toisen saman verran. En tiedä muuta lajia, jota voisi harrastaa sadalla eurolla vuodessa. Monessa muussa tarvitaan myös välineitä, mutta lentopallossa välineet tulevat seuralta.

Antton Miikkulainen ja Elias Ilvonen näyttävät hihalyönnin mallia.

Antton Miikkulainen (vas.) ja Elias Ilvonen näyttävät hihalyönnin mallia.

Vaikeaa ja hauskaa

Nahkialan koulun oppilaat pääsivät alkulämmittelyn jälkeen harjoittelemaan hiha- ja sormilyöntejä. Viidesluokkalainen Antton Miikkulainen kertoo pelanneensa lentopalloa joskus kavereiden kanssa, mutta ilman oikeita sääntöjä. Anttonin mukaan harjoittelu oli ihan kivaa, vaikka harjoitukset kovalla pallolla tuntuivatkin käsissä. Luokkakaveri Elias Ilvosen mielestä lyöntien harjoittelu oikeaoppisesti on pidemmän päälle tylsää.

– Koska kaikki pitää tehdä just oikein, hän perustelee.

Anni Kataja kokeili lentopalloa ensimmäistä kertaa.

– Liikuntatunneilla on ollut vähän kaikennäköistä, mutta ei vielä lentopalloa. Se oli vaikeaa, mutta hauskaa, kommentoi Anni tunnin jälkeen.

Anni arvelee, että voisi ehkä joskus aloittaa lentopallon. Tällä hetkellä hän harrastaa paritanssia tanssiseura Swing Teamissa Tampereella.

– Ajattelin, että voisin kokeilla tanssia, menin sinne ja se oli kivaa.

11lentopallo6
A-Volleyn Juha Vartiainen neuvoo Anni Katajaa, kuinka sormilyönti tehdään. Vieressä seuraa A-Volleyn Janne Katoperä.

A-Volleyn Juha Vartiainen (vas.) neuvoo Anni Katajaa, kuinka sormilyönti tehdään. Vieressä seuraa A-Volleyn Janne Katoperä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?