Toijalan vuodeosasto on asiakkaalle kalliimpi kuin Tays

Jarmo Vihtonen hoitaa äitinsä asioita. Hän hämmästelee Toijalan vuodeosaston hoitopäivän hintaa.

Jarmo Vihtonen hoitaa äitinsä asioita. Hän hämmästelee Toijalan vuodeosaston hoitopäivän hintaa.

Valtioneuvoston viime vuoden puolella hyväksymä asiakasmaksuasetuksen muutos antoi kunnille mahdollisuuden nostaa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja. Akaassa ja Urjalassa maksut peritään täysimääräisenä yhteistoiminta-alueen perusturvalautakunnan joulukuussa tekemän päätöksen mukaisesti.

Päätös tarkoittaa muun muassa sitä, että Toijalan ja Urjalan vuodeosastoilla lyhytaikainen hoito maksaa asiakkaalle enemmän kuin Tampereen yliopistollisessa sairaalassa ja Valkeakosken aluesairaalassa. Akaan ja Urjalan vuodeosastoilla hoitopäivämaksu nousi vuoden alusta 38,10 eurosta 49,50 euroon. Taysissa ja Valkeakoskella hoitopäivä maksaa 38,80 euroa.

Heikompiosaiset maksajina

Jarmo Vihtonen Viialasta ihmettelee, miten vuodeosastohoito omassa terveyskeskuksessa voi maksaa enemmän kuin erikoissairaanhoito. Vihtosen 83-vuotias äiti oli alkuvuodesta ensin neljä päivää Valkeakosken aluesairaalassa ja sen jälkeen 13 päivää Toijalan vuodeosastolla. Hoidoista seurasi maksettavaa yhteensä yli 800 euroa.

Terveyskeskus- ja poliklinikkakäyntimaksuineen aluesairaalan lasku oli 202 euroa ja Toijalan vuodeosaston lasku 605,60 euroa. Vuodeosastomaksussa on jo huomioitu 691 euron maksukaton ylittyminen. Maksukaton ylittymisen jälkeen hoitopäivämaksu Toijalan ja Urjalan vuodeosastoilla on 22,80 euroa.

– Tällaiset laskut ovat aika paljon tuhannen euron eläkeläiselle. Lisäksi omasta kokemuksesta tiedän, että Valkeakoskella hoidon taso on aivan eri kuin vuodeosastolla. Siellä tutkitaan, täällä makuutetaan, Jarmo Vihtonen toteaa.

Vihtosen mukaan vuodeosastomaksun korotuksen perusteeksi ei riitä kaupungin talouden tasapainottamisohjelma.

– En ymmärrä, miksi heikompiosaisilta ja niiltä, jotka eivät pysty laittamaan vastaan, viedään ensimmäisenä.

Vihtonen suree myös valtuuston hyväksymää Päiväkeskus Päivikin lopettamisesta Viialasta.

– Päivikki oli äidille henkireikä, jonka merkitys korostui vielä entisestään sen jälkeen, kun isä kuoli huhtikuussa 2015. Olisi kiinnostavaa tietää, mitä säästöä lopettamisesta syntyi. Vanhukset olisivat olleet valmiit jopa maksamaan käynneistä enemmän. Herrat eivät kuulemma kutsusta huolimatta käyneet edes katsomassa Päivikin toimintaa ennen sen lopettamista, Vihtonen sanoo.

Kiitosta Vihtoselta saa Akaan kotihoito, joka toimii hänen mukaansa hyvin. Vihtosen äidin luona kotihoito käy neljä kertaa päivässä.

Taloudellinen tilanne vaatii

Akaan va. johtavan hoitajan Marja Lehtosen mukaan terveydenhuollon asiakasmaksut on otettu täysimääräisenä käyttöön, koska Akaan taloudellinen tilanne sitä edellyttää.

– Kaupungin on pakko käyttää kaikki mahdollinen, myös kaikki mahdolliset maksutuotot, Lehtonen sanoo.

Lehtosen mukaan Toijalan ja Urjalan vuodeosastoilla hoitojaksot kestävät keskimäärin 14–15 vuorokautta. Hoivapaikkaa jonottavia on ollut vuodeosastoilla viime aikoina vain muutamia. Toijalassa heitä oli viime torstaina kolme ja Urjalassa ei yhtään.

Johtavan hoitajan mukaan vuodeosastot ovat pystyneet vastaanottamaan hyvin erikoissairaanhoidosta siirtyvät potilaat.

– Viime vuonna siirtoviivemaksuja ei tullut lainkaan, Lehtonen sanoo.

Jarmo Vihtonen hoitaa äitinsä asioita. Hän hämmästelee Toijalan vuodeosaston hoitopäivän hintaa.

Jarmo Vihtonen hoitaa äitinsä asioita. Hän hämmästelee Toijalan vuodeosaston hoitopäivän hintaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?