Siunauskappelin remontti alkaa keväällä

Akaan seurakunta on varannut siunauskappelin peruskorjaukseen 700 000 euroa.

Akaan seurakunta on varannut siunauskappelin peruskorjaukseen 700 000 euroa.

Toijalan siunauskappelin peruskorjaus pääsee alkamaan keväällä.  Akaan seurakunnassa ehdittiin jo ounastella, että urakoitsijavalintaa käsitellään vielä markkinaoikeudessa, mikä viivästyttäisi muutenkin jo venyneen hankkeen aloitusta.

Kirkkoneuvosto valitsi marraskuussa peruskorjauksen tekijäksi AW-Rakennus Oy:n 540 000 euron urakkahinnalla. Urakkatarjouksen jättäneistä yrityksistä kolme hylättiin liian pienen liikevaihdon takia. Seurakunta edellytti, että  yrityksen liikevaihto on vähintään neljä kertaa tarjoushinnan suuruinen.

Hylätyistä yrityksistä Tampereen Insinööriurakoitsijat Oy teki seurakunnalle hankintaoikaisun, jossa se vaati hylkäämisen perumista ja Tampereen Insinööriurakoitsijoiden valitsemista urakoitsijaksi. Kirkkoneuvosto hylkäsi oikaisuvaatimuksen viime viikolla. Päätöksestä ei voi valittaa. Yritys ei ole valittanut markkinaoikeuteen.

–  Meidän sekä valitun urakoitsijan kannalta on mukavaa, ettei meidän tarvinnut lähteä markkinaoikeuteen. Se olisi viivästyttänyt aloitusta, koska emme olisi voineet aloittaa ennen markkinaoikeuden päätöstä, seurakunnan talouspäällikkö Arja Tarela toteaa.

Työt kestävät 4–5 kuukautta

AW-Rakennus Oy:n toimitusjohtajan Ismo Salon mukaan työt voidaan aloittaa, kun lumet ovat sulaneet.

– Siinä on työvaiheita, joita ei kannata tehdä talvella, Salo kertoo.

Salo arvioi remontin kestävän neljästä viiteen kuukautta.

Kun siunauskappeli on remontissa, varatilana toimii vanha ja pienempi siunauskappeli. Remontoitavaan siunauskappeliin mahtuu noin sata ja vanhaan kappeliin kolmisenkymmentä vierasta.

Kun siunauskappeli on remontissa, varatilana toimii vanha ja pienempi siunauskappeli. Remontoitavaan siunauskappeliin mahtuu noin sata ja vanhaan kappeliin kolmisenkymmentä vierasta.

Vanha kappeli käyttöön

Siunauskappeli on pois käytöstä remontin ajan. Varatilana siunauksiin on käytettävissä muun muassa hautausmaalla sijaitseva vanha siunauskappeli, johon mahtuu kolmisenkymmentä ihmistä.  Kesäaikaan ajoittuvan remontin aikana siunaus voidaan toimittaa myös haudalla. Talouspäällikkö Arja Tarelan mukaan väkimäärältään isot siunaustilaisuudet siirtyvät kirkkoon.

Myös vainajien säilytystila on pois käytöstä remontin aikana, jolloin vainajat siirretään Viialan säilytystilaan.

Remonttia 700 000 eurolla

Mikael Nordenswanin suunnittelema Toijalan siunauskappeli on valmistunut vuonna 1965. Akaan seurakunnan huoltomestari Kimmo Lyytikäisen mukaan peruskorjauksen yhteydessä uusitaan muun muassa rakennuksen salaojat, parannetaan sokkelin kosteus- ja vesieristystä, korjataan eteläsivun rappausta, uusitaan ikkunoita ja muutetaan matalan osan tasakate ulospäin kaatavaksi. Ilmanvaihtoa parannetaan, sähköistyksen osalta tehdään välttämättömät muutokset , valaistusta uusitaan vanhoja valaisimia hyödyntäen ja tilajärjestelyjä parannetaan. Myös asbestimateriaalit poistetaan.

Huoltomestari Kimmo Lyytikäisen mukaan remontissa huomioidaan esteettömyys. Kappeliin tulee myös kuulemista parantava induktiosilmukka.

Akaan seurakunta on varannut peruskorjaukseen 700 000 euroa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?