Koska päästään äänestämään?

Kansanedustaja Pia Viitanen vieraili Akaan Wanhojen Toverien päiväkahveilla maanantaina. Harvinaisen ajankohtaisen vierailun loppupuolella aina sanavalmis Raimo Järvinen lohkaisi, koska päästään äänestämään? Kysymys on aiheellinen, sillä seuraavia vaaleja, kuntavaaleja, olla siirtämässä jo toistamiseen. Alunperin vaalit piti käydä tämän vuoden syksyllä. Ensiksi kuntavaalit siirrettiin mukavampaan ajankohtaan, huhtikuulle 2017. Nyt puoluesihteerit ehdottavat, että vaalit käydäänkin vasta syksyllä 2017.

Vaalien siirtoon ensi vuoden syksyksi on perustelunsa. Ne halutaan pitää yhtä aikaa maakuntavaalien kanssa. Selvitysmies Lauri Tarastin mielestä ollaan törmäämässä perustuslailliseen ongelmaan. Ainakin perustuslakivaliokunnan on sanottava sanansa siirtoasiassa.

Maakunnista ei ole vielä mitään varmaa mustaa valkoisella. Edessä on vielä iso vääntö, ennen kuin Suomessa on uusi maakuntahallinto. Tässä on moni ehtinyt jo kysyä, mitä ideaa oli vuosikymmen sitten ajaa alas lääninhallitukset, ne kun olivat jo hyvin laaja-alaisia virastoja, sellaisia, miksi maakuntia ollaan nyt järjestelemässä.

Koska päästään äänestämään? Nyt jos koskaan sosialidemokraatit toivovat vaaleja. Gallup-kannatus on sitä luokkaa, että se tahdottaisiin mitata. Akaassa tulevat kuntavaalit ovat poikkeuksellisen herkulliset. Poissa valtuustosta ovat jäämässä muun muassa Henna Rantanen (sd) Eero Lapinleimu (kok), Juhani Salin (sd) ja Tuomo Smått (kok). Jaossa on ääniä merkittävä määrä. Varsinkin Juhani Salin on sen luokan akaalainen kunnallisvaikuttaja, että hän pois jäämisensä valtuustosta on menetys.

Tämä aika ei ole otollinen luottamustehtävissä oleville. Kun päätökset ovat vain ikäviä ja kansalaiset luottamushenkilöiden kimpussa koko ajan, ei tehtävä houkuttele. Perinteinen kunnallispolitiikka, jossa jaettiin hyvää tasapuolisesti ympäri kuntaa, on jo ajat sitten päättynyt. Nyt pitäisi rakentaa kaupunkia sote-uudistuksen jälkeen. Jos edelleenkin leikitään Kylmäkoskea, Toijalaa ja Viialaa, ei mistään tule mitään. Mistä saadaan vaaleihin ehdokkaita yhteinäisen Akaan taakse?

Akaassa lähdetään tällä hetkellä siitä, että hyvinvointikeskus rakennetaan Toijalan taajamaan. Tämä merkitsee entisestään kaupungin keskustan palvelujen vahvistumista. Myös virastokorttelin omistajan halu rakentaa uutta homeessa olevien laatikoiden sijaan tietää hyvää.

Toijala kehittyy itsestään. Viiala tarvitsee oivaltavan strategian, millainen alueesta systemaattisesti kehitetään vaikkapa seuraavien 20 vuoden aikana. Viialan taajama tarvitsee myös asukkaissaan rajun asennemuutoksen. Taajaman palvelurakenne on vielä kohtuullinen, mutta kuinka kauan, jos asukkaat eivät palveluja käytä. Tehtävää on, olisipa tekijöitäkin. Koska päästään äänestämään?

Kommentointi on suljettu.