Laaksolassa avautuvan juhlanäyttelyn teemana on mielenosoitus, rytmi ja aika

Akaan Kuvataiteilijat täyttää 35 vuotta

Kristiina Maijalan lempityöt kautta aikain ovat akryylityöt Lumisia silmukoita (vas.) ja Vuoropuhelua.

Kristiina Maijalan lempityöt kautta aikain ovat akryylityöt Lumisia silmukoita (vas.) ja Vuoropuhelua.

Akaan eli aikaisemmalta nimeltään Toijalan Kuvataiteilijat ry perustettiin huhtikuussa 1981. Perustavan kokouksen kutsui koolle Eino Alanko, joka on paremmin tunnettu taiteilijanimellä Allan Riutta. Tänä päivänä yhdistykseen kuuluu vajaat 40 jäsentä.

Yhdistyksen juhlavuosi alkaa kahdella näyttelyllä. Ensimmäinen, parhaillaan Akaan pääkirjastossa esillä oleva, on nimeltään Lempityöni kautta aikain. Näytteillä on 17 eri taiteilijan töitä. Syksyllä järjestetään mahdollisesti toinenkin Lempityöni-näyttely.

Varsinainen 35-vuotisnäyttely on Kulttuuritalo Laaksolassa 30.1.–28.2. Näyttelyn teemana on mielenosoitus, rytmi ja aika ja sen jyryttää tamperelainen kuvataiteilija Janne Laine.

Tekemisen iloa

Akaan Kuvataiteilijoiden puheenjohtajana aloitti vuoden alusta sen toiminnassa yli kaksikymmentä vuotta mukana ollut Kristiina Maijala, jonka mielestä tärkeintä tässäkin

Akryylityö Triptyykki osa III Syksy (vas.) on Tuula Vuokolan lempityö ja Talvinen uni Anneli Vainosen lempityö.

Akryylityö Triptyykki osa III Syksy (vas.) on Tuula Vuokolan lempityö ja Talvinen uni Anneli Vainosen lempityö.

harrastuksessa on tekemisen ilo, sisäinen halu luoda jotain ja toimia yhdessä.

– Taiteen tekijä työskentelee usein yksin. Yhdistys antaa mahdollisuuden olla vuorovaikutuksessa samanhenkisten ihmisten kanssa, antaa mahdollisuuden kuulua joukkoon ja toimia ja vaikuttaa siinä.

Maijala pitää taiteita erittäin tarpeellisina. Hänen mielestään on lyhytnäköisenä vähentää kouluista taideaineita.

– Taide on tapa jäsentää maailmaa, ja se herättää meissä ajatuksia ja tunteita, joihin emme ehkä muuten pääse kiinni. Taide myös herkistää aisteja, koska silloin tarkkailemme ympäristöämme enemmän. Olen opettanut kauan pianonsoittoa ja tein opiskellessa esitelmän aiheesta: Ihminen on luotu musiikkia varten. Kaikki taiteet ovat tarpeellisia ja kuvataide on yksi ihana tapa toteuttaa luovuutta.

Jäsenistöä kuullaan

Kun yhdistys aloitti toimintansa, siihen liittymisen ehtona oli, että taiteilija oli osallistunut kahteen jyrytettyyn näyttelyyn.

– Sitä sääntöä on nyt pehmennetty ja yhdistykseen voi liittyä jäseneksi kuka vaan kuvataiteesta kiinnostunut ja sitä harrastava. Yhdistykseen voi

Tuula Vuokolan pastellityö on nimeltään Tuttu näkymä (vas.). Seija Kinnarin lempityö on oikealla oleva öljytyö Lintuseni.

myös liittyä kannatusjäseneksi. Näin pienessä yhdistyksessä tarvitaan muutenkin aktiivisia jäseniä, sanoo Maijala.

Maijalan mukaan toiminnassa ajatuksena on myös se, että jäsenistön mielipiteitä kuullaan.

– Otamme mielellämme vastaan ideoita ja ehdotuksia. Esimerkiksi ehdotus toisesta Lempityöni-näyttelystä tuli jäseniltä kuten ajatus syksyn pastellimaalauskurssistakin.

Akaan Kuvataiteilijat tekee yhteistyötä niin Valkeakosken kuin Lempäälänkin kuvataiteilijoiden kanssa. Akaan kuvataiteilijat ry kuuluu yhdistysjäsenenä Taide-Akaa ry:hyn.

– Mukavia muistoja on tullut viime vuosina järjestetyistä taidekursseista ja taidematkoista. Molempiin on voinut osallistua, vaikkei olisi yhdistyksen jäsen. Yhdistyksen jäsenet ovat osallistuneet aktiivisesti muun muassa ympäristötaidenäyttely Näkymään ja yksittäiset jäsenet ovat vuosien varrella olleet mukana Pirkanmaan Taidesuunnistus -tapahtumassa sekä pitäneet omia näyttelyitä, kertoo puheenjohtaja Maijala.

Kristiina Maijalan Lumisia silmukoita (vas.) ja Vuoropuhelua.

Kristiina Maijalan Lumisia silmukoita (vas.) ja Vuoropuhelua.

Titi Linnan akryylityö Kukka-asetelma (vas.) ja Leena Hernesniemen öljytyö Ensimmäinen.

Titi Linnan akryylityö Kukka-asetelma (vas.) ja Leena Hernesniemen öljytyö Ensimmäinen.

Akaan pääkirjastossa on parhaillaan esillä Akaan Kuvataiteilijoiden näyttely Lempityöni kautta aikain. Akaan Kuvataiteilijoiden puheenjohtaja Kristiina Maijala omien lempitöidensä äärellä.

Akaan pääkirjastossa on parhaillaan esillä Akaan Kuvataiteilijoiden näyttely Lempityöni kautta aikain. Akaan Kuvataiteilijoiden puheenjohtajan Kristiina Maijalan lempitöitä ovat Lumisia silmukoita (vas.) ja Vuoropuhelua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?