Arja Raiski oli 34 tuntia ilman sähköä

Arja Raiski lämmitti sähkökatkojen aikana taloaan takalla.

Arja Raiski lämmitti sähkökatkojen aikana taloaan takalla.

Arja Raiski on asunut 64 vuotta Uudenkylän alueella Toijalassa, mutta viikonlopun kaltaisista sähkökatkoista ei alueella ole koskaan ennen kärsitty. Raiski oli ilman sähköä kahteen otteeseen yhteensä 34 tuntia. Ensimmäisen kerran sähköt menivät perjantaina iltakymmenen jälkeen ja ne palasivat lauantaina iltapäivällä. Lauantaina ennen iltayhtätoista sähköt katkesivat uudelleen ja palasivat vasta sunnuntaina iltapäivällä.

– Kyllä se oli kokemus. Vaikka olen jo näin vanha, tällaista en ole ennen kokenut, Arja Raiski päivittelee.

Kun talon öljylämmitys ei toiminut, Raiski lämmitti kotia pienen takan avulla. Jääkaapista hän vei ruuat ulos. Eniten häntä huolestutti pakastimessa olevien mustikoiden ja vadelmien kohtalo.

– Kun sähköt palasivat, katsoin pakastimeen, että marjat eivät ehkä ole menneet pilalle. Onneksi minulla ei ollut lihaa, mutta joillakin oli pakastimessa jo joulukinkku.

Raiski ei pystynyt sähkökatkon aikana laittamaan ruokaa. Sen sijaan hän kävi syömässä Toijalan keskustassa ja tyytyi leipään ja leikkeleisiin. Kun sähköt palasivat, ensimmäisenä hän keitti itselleen kahvit.

– Siitä sain virtaa niin, että sen jälkeen alkoivat käydä pyykinpesu- ja tiskikoneet ja imuri, Arja Raiski nauraa.

Arja Raiski pitää pihan puhtaana kolaamalla. Viikonloppuna runsas lumentulo tiesi tuntien lumitöitä.

Arja Raiski pitää pihan puhtaana kolaamalla. Viikonloppuna runsas lumentulo tiesi tuntien lumitöitä.

Runsas lumentulo tiesi omakotitaloasujalle myös monen tunnin urakkaa lumikolan varressa.

Yksi vanhus siirtyi vuodeosastolle

Eija Kauranen Akaan kaupungin kotihoidosta kertoo, että yksi Toijalan alueen asiakkaista siirrettiin sunnuntaina kotoaan vuodeosastolle pitkän sähkökatkon takia. Yli 90-vuotiaan vanhuksen talossa ei ollut sähkön lisäksi muuta lämmitysmahdollisuutta.

– Muutamalla asiakkaalla, joiden luona käytiin viikonloppuna puolen päivän aikaan, ei saatu lämmitettyä ruokaa, mutta sitten tehtiin voileipää, Kauranen kertoo.

Kaurasen mukaan kotihoidon asiakkailla Viialassa sähkökatkot jäivät Toijalaa lyhyemmiksi. Myös Kylmäkosken alueella kaikki kotihoidon asiakkaat selvisivät katkoksista kotona.

 

Elenia maksaa sähkökatkojen vakiokorvaukset sekä  hyvityksen yli 6 tunnista

Elenia maksaa vapaaehtoista hyvitystä yli 6 tuntia kestäneistä sähkökatkoista sekä lakisääteistä vakiokorvausta yli 12 tunnin sähkökatkoista. Yhtiö maksaa hyvitykset ja korvaukset asiakkailleen automaattisesti sähkölaskulla kuuden kuukauden kuluessa.

47sähkökatkotARjaRaiski4 47sähkökatkotArjaRaiski3 47sähkökatkotArjaRaiski1

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?