Raamatun Jumala on nimetön

Jehovan todistajilla on muutama täydellisesti kirkkojen opista poikkeava näkemys uskonnollisen elämän asioista. Jehovan todistajien ennustamien maailmanloppujen olisi pitänyt jo tapahtua – 1960-luvulla esitettyjen ennustusten mukaan maailmanloppu on jo tapahtunut, kuten tiedämme. Verensiirto tai verenluovutus on mitä jumalattominta toimintaa. Kristittyjä ei ole Jehovan todistajien mukaan ollut maailmassa ensimmäisen kristillisen vuosisadan ja 1800-luvun Russellin ja Rutherfordin ajan välisenä ajanjaksona. Sekä Raamatun tulkintaa että yleisen historian tulkintaa sävyttää anakronistisuus – kun ei ole historian tajua, sitä ei sitten ole.

Päätoimittaja Juha Kososen laatimassa Jehovan todistaja Kauko Koskisen haastattelussa on väitetty, että Martti Luther olisi poistanut Jehova-nimen käytöstä kirkon piirissä. Mistä tällainen väite? Sekä Suomen luterilaisen kirkon että vieläpä nykyisessä Viron luterilaisen kirkon virsikirjassa käytetään Jumalasta puhuttaessa sanaa Jehova runokielen sitä vaatiessa. Myöskään Saksan luterilaisten virsikirjoissa ei ole kaihdettu käyttämästä sanaa Jehova.

Nippeliasioista voidaan aina synnyttää kiistelyä. Akaan seurakunnan 1800-luvulta peräisin olevassa messukasukassa on kuvattuna tetragrammi eli neljän heprean kielen konsonantin muodostama sana. Sanan äänneasu on ollut kiistanalainen. Vanhastaan se luettiin ”jehova”, mutta tutkimus on päätynyt lukutapaan ”jahve”. Ei kovin oleellinen ongelma. Juutalaiset eivät yleensä käytä Jumalasta puhuessaan mitään nimeä, erisnimestä puhumattakaan. Tavanomainen korvaava ilmaus Jumalasta puhuttaessa rabbiinisessa kielessä  on ”sheem”, suomeksi ”nimi”.

Jehovan todistajatkin ovat varmaan lukeneet Vanhan testamentin 1. Moos. 32:30:sta, miten Jumala ei suostunut ilmaisemaan itseään nimeltä. Ja 2. Moos. 3:14:stä luemme Jumala sanoi Moosekselle: ”Minä olen se joka olen.” Hän sanoi vielä: ”Näin sinun tulee sanoa israelilaisille: ”Minä olen on lähettänyt minut teidän luoksenne.” Tuo nimeksi annettu ”Minä olen” on hepreaksi ”Ehjee”. Koska meillä mahtaa olla maailmassa uskonlahko, joka kantaa nimeä Ehjeen todistajat?

Me olemme kristittyjä me luterilaiset. Meille riittää se, millä nimellä Jeesus kutsui Jumalaa kaikkein läheisimmin. Meille riittää Jumalan nimeksi Isä.

Sauli Turja

teologi ja rovasti