Akaalaisjunnut juhlivat mestaruutta Hakan paidassa

Piirinmestaruuden voittaneessa joukkueessa pelasivat Akaasta Vesa Tuomi (vas.), Kalle Kohonen, Tuomas Pynnönen, Topias Listo ja Lauri Peltoniemi sekä kuvasta puuttuvat Matias Manninen ja Jeremias Partanen.
Piirinmestaruuden voittaneessa joukkueessa pelasivat Akaasta Vesa Tuomi (vas.), Kalle Kohonen, Tuomas Pynnönen, Topias Listo ja Lauri Peltoniemi sekä kuvasta puuttuvat Matias Manninen ja Jeremias Partanen.

Valkeakosken Hakan D13-juniorit juhlivat syksyllä Tampereen Piiriliigan piirinmestaruutta. Lisäksi joukkue pelasi Satakunnan piirin Alueliigaa, josta Haka-juniorit nappasi hopeaa.

Joukkueessa oli Akaasta yhteensä seitsemän peluria. Joukkueen kausi lähti liikkeelle opettelun merkeissä, sillä joukkueen valmennus vaihtui täysin tasan vuosi sitten.

– Alussa oli vähän hieromista, kun oli uudet valmentajat ja uudet kujeet. Loppua kohden parannettiin, joukkueen vasen laitapuolustaja Topias Listo kuvailee kautta.

Joukkueenjohtaja, niin ikään akaalainen Jussi Kohonen on samoilla linjoilla.

– Alueliigassa kevät ja kesä menivät opetellessa, mutta sitten kaikki loksahti paikalleen. Syksyhän oli ihan loistavaa jalkapalloa. Kaikin puolin positiivinen kausi, joka meni oikeastaan yli odotustenkin, Kohonen sanoo.

Akaalaispalloilijoiden mukaan joukkueessa on hyvä henki.

– Meillä on positiivinen joukkue, siellä ei kiusata ketään, toijalalainen Listo sanoo, ja viialalainen maalivahti Kalle Kohonen jatkaa.

– Joukkue on tosi yhtenäinen. Se on sellainen hyvä pakkaus.

Yhtenäisyys on ollut Jussi Kohosenkin mukaan myös yksi suurista syistä menestymiseen.

– Joukkue hitsautui hyvin yhteen kesän aikana. Suurin syy menestykseen oli kuitenkin uuden valmennuksen opettama uusi pelityyli, sen omaksuminen ja sitä kautta saavutetut hyvät tulokset kummassakin sarjassa. Lisäksi jokainen pelaaja kehittyi eteenpäin kauden aikana, ja asenne harjoitteluun pysyi hyvänä, Jussi Kohonen sanoo.

– Ehkä sellainen taisteluhalu on ollut iso syy myös. Meillä on ollut kova halu voittaa, Listo toteaa.

Kaverin tunteminen auttaa

Yhtenäisyys on ollut akaalaispelaajilla helppo löytää, ovathan juniorit tunteneet toisensa jo pitkään. Toiset Hakan junioreista ovat aloittaneet jalkapalloharrastuksensa Viialan Peli-Veikoissa, toiset taas Toijalan Pallo-49:ssä. Osa on potkinut palloa yhdessä jo alle kouluikäisinä pallokoulussa.

– Eikös me eskarista lähtien olla pelattu? viialalainen Lauri Peltoniemi kysyy.

– Seitsemän–kahdeksan vuotta on tainnut tulla pelattua, Kalle Kohonen laskee.

Osa pojista on samalla luokalla koulussa ja viettää aikaa myös koulun ja harrastusten ulkopuolella yhdessä.

– Pystyy pelaamaan paremmin yhdessä, kun tuntee toisensa hyvin, maalivahtina pelaava Peltoniemi sanoo.

– On hyvä, kun tunnistaa, millainen kaveri on. Huomaa sitten pelikentälläkin helpommin, Kalle Kohonen jatkaa.

Monenlaisia tavoitteita tulevaisuuteen

Junioreilla on erilaisia tavoitteita jalkapallon suhteen.

– En ole sillä tavalla miettinyt vielä. Varmaan pitkään vielä jatkan. Katsotaan sitten, kuinka pitkälle pääsee, viialalainen Tuomas Pynnönen pohtii.

– En ole ajatellut asiaa paljon. Valmentajaksi olisi kiva päästä joskus, Peltoniemi jatkaa.

– Koitan päästä huippuliigoihin, kuten Veikkausliigaan tai Englannin liigaan. Se vaatii harjoittelua, Kalle Kohonen sanoo.

Tie huippuliigoihin kävisi todennäköisesti Hakan edustusjoukkueen kautta. Edustusjoukkueessa pelasikin menneellä kaudella akaalaislähtöisiä pelaajia.

– He ovat näyttäneet, että ovat treenanneet ja päässeet Hakaan pelaamaan, Listo sanoo.

Tähtipelaajien ja omien valmentajien rinnalla edustusjoukkueen pelaajat ovatkin junioreille suuria esikuvia.

– Edustuksen pelaajilta oppii tosi hyvin, Kalle Kohonen toteaa.