Akaa luopui ensimmäisten joukossa B-lausunnon maksullisuudesta

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto otti lokakuun lopulla kantaa terveyskeskuksissa kirjoitettavien lääkärintodistusten maksuttomuuteen. Aluehallintoviraston mukaan sairauden hoitoon liittyvistä lääkärintodistuksista ja lausunnoista ei saa periä maksua. Myös niin sanotun B-lausunnon tulee olla maksuton silloin kun sitä tarvitaan Kelan erityiskorvauksen hakemiseksi pitkäaikaissairauden lääkehoidon kustannuksiin, Kelan kuntoutukseen haettaessa ja pitkäaikaisen sairausloman tarpeen osoittamiseksi.

Myös Akaassa on aikaisemmin B-lausunnosta peritty 39,60 euron suuruista maksua, mutta käytäntö muuttui 1. marraskuuta.

– Kun tieto meille tuli siitä, että B-lausunnon tulee olla maksuton, lähetimme heti uudet toimintaohjeet kaikkiin yksiköihin, Akaan perusturvatoimen johtava ylilääkäri Juhani Grönlund kertoo.

Johtavan hoitajan Marja Lehtosen mukaan B-lausunto on edelleen maksullinen silloin, kun se kirjoitetaan esimerkiksi eläkettä, veroetuutta tai päivärahakorvausta varten. Myös C-, E- ja T-lausunnot sekä ajokorttia varten annettavat lääkärintodistukset ovat edelleen maksullisia. A-todistus on maksuton.

– Tulkitsimme aikaisemmin B-lausunnon maksulliseksi aivan samalla tavoin kuin se muuallakin valtakunnassa tulkittiin. Uusi tulkintatapa on aivan uusi asia, ja Akaa on yksi ensimmäisistä paikkakunnista, joissa maksullisuudesta on luovuttu, Marja Lehtonen toteaa.

Asetus, joka rajaa hoitoon liittyvän todistuksen tai lausunnon maksullisuuden ulkopuolelle, on ollut voimassa 1.1.2015 lähtien.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?