Sari Savikon mielestä yrittäjien ääni pitäisi saada paremmin kuuluviin

44Sari Savikko 2Viialan Yrittäjien uusi puheenjohtaja Sari Savikko kaipaa aikaisempaa tiiviimpää yhteistyötä kaupungin ja yrittäjien välille. Kaupungin elinkeinojaosto olisi hänen mielestään hyvä kanava saada yrittäjien ääntä kuuluviin.

Tähän asti yhteistyössä on ollut Savikon mielestä parantamisen varaa.

– On hyvä, että kaupunkiin on saatu nyt elinkeinopäällikkö. Se on pohja ja puhdas pöytä, jonka päälle on hyvä lähteä rakentamaan yhteistyötä, Savikko mietiskelee.

Hänellä on kampaamo Viialan keskustassa. Yrittäjäkokemusta on 34 vuoden ajalta. Alalle tyypillisesti iso osa kampaajista on yrittäjiä.

Viiala ja Akaa ylipäätään on paljasjalkaisen viialalaisen mielestä hyvä paikka asua ja yrittää. Kaupungilta hän toivoo paitsi yhteistyötä myös panostamista keskustan viihtyisyyteen lähtien paikkojen siivouksesta.

– Toki kaupungin resurssit ovat rajalliset, mutta olisi tärkeää panostaa taajamien viihtyisyyteen. Se vaikuttaa siihen, kuinka palveluyritykset pärjäävät.

Puheenjohtajan pesti vaihtuu vuodenvaihteessa. Aikaisempi Viialan Yrittäjien puheenjohtaja Kalle Formisto oli halukas siirtymään jo syrjään seitsemän vuoden puheenjohtajuuden jälkeen. Sari Savikko kypsytteli ajatusta puheenjohtajaksi tarjoutumisesta parin vuoden ajan, ja nyt aika tuntui sopivalta.

Ei periksi lamalle

Uusi puheenjohtaja herättelee yrittäjiä panostamaan yhteistyön voimaan myös yrittäjien ja yrittäjäjärjestöjen kesken. Jäsenkato huolettaa Sari Savikkoa.

– Etenkin tällaisena aikana kannattaa järjestäytyä eikä jättäytyä syrjään yrittäjäyhdistyksistä. Ei pidä antaa laman viedä. Noin puolet Viialan yrityksistä kuuluu yhdistykseemme.

Savikko aikookin panostaa jäsenhankintaan. Yksi keino tähän ovat Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtajien yhteiset kuukausitapaamiset, jotka on juuri aloitettu. Näin saadaan aikaisempaa tehokkaammin jaettua ideoita ja tietoa.

Savikko ei väheksy myöskään yhdistyksien järjestämän virkistystoiminnan merkitystä.

Akaassa on historiallisista syistä kolme eri yrittäjäyhdistystä. Niiden voimien yhdistäminen olisi Savikon mielestä järkevää pitkällä tähtäimellä. Ihan lähivuosina yhdistyminen ei kuitenkaan liene realistista, vaan asia vaatii kypsyttelyä.

Toijalan taajamassa on toiminut hyvin yrittäjien yhteistyössä järjestämä Punaisten mattojen tapahtuma. Vastaava voisi toimia myös Viialassa, mutta ei Savikon mielestä samaan aikaan Toijalan-tapahtuman kanssa.

– Tätä kokeiltiin viime vuonna. Väki meni Toijalaan, ei tänne.

Luottamustoimia vino pino

Yrittäjät tekevät usein pitkää päivää. Sari Savikko pitää haasteista, ja hän on suorittanut myös kampaajamestarin tutkinnon. Iän myötä ajankäytön hallitsemiseen on tullut jämäkkyyttä, jota tarvitaan myös Viialan Yrittäjien puheenjohtajana.

Haasteita tulee muissakin luottamustoimissa, joita kampaajamestarilta löytyy yllin kyllin. Hän on aktiivinen Viiala-seurassa, kaupungin henkilöstöjaoston jäsen, valtuuston varajäsen, teknisen lautakunnan varajäsen sekä kirkkovaltuuston jäsen.

Vapaa-aikanaan Savikko harrastaa itämaista tanssia sekä tekee mielellään puutarhatöitä ja ulkoilee. Kolmen jo täysi-ikään ehtineen lapsen lisäksi mieltä ilahduttaa puolitoistavuotias lapsenlapsi.

44Sari Savikko 1