Kliinisessä työssäni täällä Etelä-Pirkanmaalla olen tavannut lisääntyvässä määrin kannabiksen laukaisemia psykooseja. Psykoosissa on kyse merkittävästä mielenterveydenhäiriöstä, jossa todellisuudentaju on selvästi häiriintynyt. Kannabikseen liittyvässä keskustelussa nousee usein esiin skitsofrenia, joka on yksi psykoosikirjon sairauksista. Ilmiö on huolestuttava, koska lyhytkestoisenakin psykoosi vaikuttaa merkittävästi mielenterveyteen ja ihmisen toimintakykyyn. Pääsääntöisesti potilainani on ollut nuoria miehiä, joiden säännöllinen kannabiksen käyttö tai sen lopettaminen on laukaissut psykoottisen oireilun.
Lähes kaikkia näitä tapauksia yhdistää muutama tekijä. Usein kannabiksen käyttö on alkanut nuorena, tavallisesti 14–15-vuotiaana. Käyttö pääsääntöisesti alkaa viihdekäyttönä ja sitä harrastetaan tutussa kaveriporukassa. Jossain vaiheessa käyttö yleistyy ja se muodostuu lopulta päivittäiseksi. Välttämättä tässäkään vaiheessa nuoresta ei ulospäin näy mitään erityisiä merkkejä, joiden perusteella esimerkiksi vanhemmat osaisivat huolestua tilanteesta. Kyseessä eivät ole vain ”ongelmanuoret” vaan usein aivan tavalliset teinit, jotka kannabista kokeilevat ja käyttävät. Kannabiksesta tulee monelle alkoholin korvike ja kaveriporukassa sen käyttö on oma yhteinen juttu. Etenkin säännöllisen käytön jatkuessa psyykkinen oireilu kuitenkin lisääntyy. Toinen ongelmakohta on mainittu käytön loppuminen esimerkiksi saatavuusongelmien takia.
Kun olen tavannut työssäni näitä potilaita, he usein kertovat alkuun pitäneensä kannabista melko harmittomana aineena ja esimerkiksi juuri alkoholiin verrattaessa turvallisempana tai muulla tapaa parempana. Tämä ajatus muuttuu usein vasta psyykkisten oireiden ilmettyä, mutta osa jatkaa silti käyttöä. Ajat ovat muuttuneet ja kannabis siinä mukana. Jos 70-luvulla poltettiin vielä THC-pitoisuudeltaan melko mietoa tuotetta, nyt tarjolle oleva on paljon potentimpaa ainetta. Vertailuna voisi sanoa, että muutos vastaa vaihdosta keskioluesta väkeviin viineihin tai likööreihin.
Yhdysvalloissa kannabis on laillistettu osassa osavaltioista. Se on antanut uuden mahdollisuuden tehdä tutkimuksia kannabikseen liittyen. Hiljattain arvostetussa yhdysvaltalaisessa lääketieteellisessä julkaisussa JAMA:ssa julkaistiin meta-analyysi, jossa koottiin yhteen useita tutkimuksia ja niiden tuloksia. Tutkimuksessa arvioitiin kannabiksen vaikutusta lääkkeenä. Huomionarvoista mielestäni on, että kyseisessä meta-analyysissä todettiin kannabiksen aiheuttavan lumelääkkeeseen verrattuna enemmän huimausta, pahoinvointia, oksentelua, unettomuutta, sekavuutta ja hallusinaatioita. Toisaalta kannabiksesta ei ollut hyötyä mielenterveysongelmien kuten masennuksen tai ahdistuneisuuden hoidossa.
Tuntuma kliinisessä työssä on selvä. Kannabiksen käyttö yleistyy ja samalla sen aiheuttamat ongelmat. Mielestäni usein tapaamani kannabiksen ja alkoholin vertailu on turhaa, koska se ei mielestäni koskaan kerro kannabiksen turvallisuudesta, ainoastaan osoittaa alkoholin vaarallisuuden. Mutta kuten alkoholikin, kannabis voi olla merkittävä ongelma. Huolestuttavinta asiassa kuitenkin on potilaiden nuori ikä. Ihminen, jolla pitäisi olla elämä edessään, sairastuu päihteidenkäytön takia vakavaan mielenterveydenhäiriöön, joka voi pahimmillaan viedä työ- ja opiskelukyvyn pysyvästi. Tilanne on kokonaisuutena todella huolestuttava.
Juuso Niemenpää
Valkeakosken A-klinikan vastuulääkäri/Valkeakosken ja Akaan mielenterveyskeskus
Kommentointi on suljettu.