Pätsiniementien yrittäjillä menee hyvin

Tili ja tarkastus Olli Lehtimäki Oy:ssä työskentelevät yrittäjän itsensä lisäksi myös Jaana Tapaninaho (oik.), Ulla Soilammi, Jaana Seppälä ja Leena Rautalappi. Lisäksi henkilökuntaan kuuluvat kuvasta puuttuvat Ario Soilammi ja Piia Lehtimäki.
Tili ja tarkastus Olli Lehtimäki Oy:ssä työskentelevät yrittäjän itsensä lisäksi myös Jaana Tapaninaho (oik.), Ulla Soilammi, Jaana Seppälä ja Leena Rautalappi. Lisäksi henkilökuntaan kuuluvat kuvasta puuttuvat Ario Soilammi ja Piia Lehtimäki.

Pätsiniementien alkupäätä kulkiessa huomio kiinnittyy suureen määrään yrityksiä. Kinon Taloon päättyvällä osuudella niitä on lähes parikymmentä.

Jyri Vesterinen on pyörittänyt kahdeksan huoneen  Hotel Ackasta noin puolitoista vuotta. Hotellin asiakkaat ovat talviaikana viikolla pääasiassa työmiehiä ja ryhmiä, viikonloppuisin ja kesäisin ovat vuorossa vapaa-ajan matkustajat sekä Suomesta että ulkomailta.

– Hotellilla on mennyt paremmin kuin alunperin osasin odottaa. Matkustajia on riittänyt mukavasti.

Vesterinen on hotellinsa ainoa työntekijä, joten hän ottaa vastaan asiakkaat, siivoaa ja tekee kaiken muunkin itse. Ainoastaan aamupala on järjestetty hotellin alapuolella sijaitsevassa Kahvila Minnassa.

Juha Leinivaaran yritys Akaan Aika täytti viisi kuukautta lokakuussa. Leinivaaran mukaan yrityksen alkutaival on ollut yllättävän vilkas.

– Seinäkellojen korjauksia ja kaiverruksia on ollut jonoksi asti. Kaiverrukset meiltä saa myös odottaessa. Niiden lisäksi teen pientä mekaanista korjaushommaa, kuten silmälasien korjauksia, Leinivaara kertoo.

Susanna Kivelän Star Dust Beauty on toiminut Pätsiniementiellä tämän vuoden alusta. Yrittäjä kertoo olevansa yllättynyt siitä miten hyvin yritystoiminta on lähtenyt käyntiin.

– Tarjoan kosmetologipalveluja ja lisäksi minulla on korumyyntiä. Ripsien pidennykset ovat se juttu, jota menee tällä hetkellä eniten. Asiakkaiden ikähaitari on noin 15-60 vuotta, Kivelä toteaa.

Eero Eskola osti AP Gymin viitisen vuotta sitten. Hän on tyytyväinen yrityksen toimintaan, sillä AP Gym on saanut luotua itselleen oman asiakaskuntansa.

Mika Pääkkönen Paitapainatuksesta painaa paitoihin asiakkaiden haluamia kuvia ja suunnittelee niitä myös itse.
Mika Pääkkönen Paitapainatus.comista painaa paitoihin asiakkaiden haluamia kuvia ja suunnittelee niitä myös itse.

– Meidän erikoisuutemme on personal trainer -palvelut. Kun meille tulee asiakas, joka ei ole ennen käynyt salilla, hän usein haluaa personal trainerin siihen mukaan. Personal trainer tekee ohjelman ja katsoo, että liikkeet tehdään oiken ja treenaaminen on turvallista, Eskola kertoo.

AP Gymiltä on mahdollista saada myös fysioterapiapalveluja. Salikortin hankittuaan asiakas voi treenata AP Gymillä vaikka keskellä yötä.

Pizzaa, kebabeja, kotiruokalounasta ja a la carte -annoksia tarjoava ravintola Ali Baba on toiminut Ympyrätalossa 11 vuotta. Ruokapuolen lisäksi Ali Babassa on myös baari. Ali Babaa pyörittävät Özkan Yalcin ja hänen serkkunsa Sedat Akkoyun. Heidän lisäkseen yrityksessä työskentelee kaksi työntekijää.

– Ali Baballa menee ihan hyvin. Meillä on paljon kanta-asiakkaita, joiden toiveet osaamme toteuttaa kysymättäkin. Viikonloppuisin meillä käy paljon nuorta porukkaa baarin puolella, Yalcin kertoo.

Yalcinin mukaan Akaa on loistava paikka yrittää, ja asiakkaat ovat mukavia ja osa tuttuja jo vuosien takaa.

Jaana Pahikka-aho rakastaa työtään

Mika Pääkkösen yritys Paitapainatus.com löytyy Kinon Talosta.
Mika Pääkkösen yritys Paitapainatus.com löytyy Kinon Talosta.

Jaanan Jalkahuollon yrittäjä Jaana Pahikka-aho tekee jalkahoitoja, joiden yhteydessä jalat kylvetetään, kuoritaan, rasvataan ja hierotaan. Lisäksi kovettumat pehmennetään ja  kynnet leikataan sekä lakataan. Jaanan Jalkahuollosta saa myös intialaista päähierontaa.

– Pääsääntöisesti jalkahoidoissani käy ikäihmisiä. Teen hoitoja myös laitoksissa ja kotikäynneillä. Täytyy sanoa, että rakastan työtäni, Pahikka-aho toteaa.

Jaanan Jalkahuoltoon ilmestyy joka viikko uusia asiakkaita ja Pahikka-aho uskookin pysyvänsä Pätsiniementiellä tulevaisuudessakin.

Jani Vehka-ahon luotsaama Mainosmies on toiminut Pätsiniementiellä vuoden 2014 keväästä. Yritykselle on kertynyt mukavasti uusia asiakkaita ja Vehka-ahon mukaan tekemistä riittää paljon.

– Yritys työllistää itseni mukaan lukien kolme henkilöä. Itse aion keskittyä yhä enemmän myyntiin, projektien hallintaan ja muihin liikeideoihini, Vehka-aho sanoo.

Jani Vehka-Ahon yritys Mainosmies työllistää tällä hetkellä hänen itsensä lisäksi myös Tanja Ritvasen (vas.) ja Hansku Vihervaaran.
Jani Vehka-Ahon yritys Mainosmies työllistää tällä hetkellä hänen itsensä lisäksi myös Tanja Ritvasen (vas.) ja Hansku Vihervaaran.

Vehka-ahon mukaan Mainosmies tekee esimerkiksi tv-mainontaa, pakkaussuunnittelua, printtimainontaa, yritysviestintää, markkinointisuunnitelmia ja brändäystä. Suurin osa yrityksen asiakkaista tulee Tampereelta, mutta joukossa on myös akaalaisia asiakkaita.

FinnLean Lea Larsen valmistaa lähes kaikki liikkeessä myymänsä tekstiilit itse. Valikoimiin kuuluu muun muassa naistenvaatteita, sauna-, keittiö-, sisustus- ja lahjatekstiilejä. FinnLea on toiminut Pätsiniementiellä maaliskuusta, mutta itse yritys on ollut olemassa jo 21 vuotta.

Liikkeen takahuoneen työtilassa on pari ompelukonetta ja pieni leikkuupöytä, mutta Larsenin kotoa löytyy pienimuotoinen tehdas, jossa on kahdeksan teollisuuskonetta, iso leikkuupöytä ja leikkurit.

– Naisten vaatteissa on D-mitoitus, joka sopii suomalaiselle naisvartalolle.

Sari Vehmaan mukaan kampaamossa lähiaikoina remontti, joka urakoidaan viikonlopun aikana kuntoon.
Sari Vehmaan mukaan kampaamossa alkaaa lähiaikoina remontti, joka urakoidaan viikonlopun aikana kuntoon.

Suunnittelen tuotteet itse ja käytän paikallisen kangastukun kankaita, tarvittaessa myös muokkaan myynnissä olevia vaatteita tai teen omilla kaavoillani asiakkaan kankaista.

Fysiokimara on toiminut Pätsiniementien välittömässä läheisyydessä noin 25 vuotta. Sinho J. Laine on omistanut yrityksen vuodesta 2008. Laineen lisäksi yrityksessä työskentelee fysioterapeutti, joka tekee myös akupunktiota ja lymfaterapiaa sekä hermoratahieroja.

– Itse teen normaalia hierontaa, urheiluhierontaa, osteopatiaa ja kraniaaliosteopatiaa. Tämä on pieni kioski, mutta monipuolisesti yritetään tarjota, Laine luettelee.

Mika Pääkkösen yritys Paitapainatus.com on toiminut reilun vuoden. Yritys painaa asiakkaiden toiveiden mukaisia kuvia muun muassa paitoihin ja lippiksiin. Pääkkönen suunnittelee kuvia myös itse.

Jaana Pahikka-aho hoitaa asiakkaiden jalat keveiksi Jaanan Jalkahuollossa.
Jaana Pahikka-aho hoitaa asiakkaiden jalat keveiksi Jaanan Jalkahuollossa.

– Yritys toimii verkkokaupan kautta, ja itse painaminen tapahtuu Kinon Talossa. Teen töitä niin yksityishenkilöille kuin yrityksille, Pääkkönen kertoo.

Kokoproteeseja hampaattomaan leukaan

Niko Hänninen ja Arno Suhonen ovat toimineet LähiTapiolan yrittäjinä tammikuun alusta. Hännisen ja Suhosen mukaan Akaan LähiTapiolalla menee hyvin ja se on alueella huomattu. Yritys työllistää yhteensä kahdeksan henkilöä.

– Tarjoamme vakuutusalalta kaikki palvelut sekä kotitalouksille että yrityksille, Suhonen kertoo.

Hännisen mukaan ajanvarauksella yrityksestä on mahdollilsta saada myös sijoitus- ja varainhoitopalveluja.

Erikoishammasteknikko Olli Heikkilä on työskennellyt Pätsiniementiellä vuodesta 1985. Heikkilän mukaan yrityksellä menee varsin hyvin.

– Ihmiset ovat löytäneet vastaanotolleni, koska tällaista palvelua haetaan, eikä pelkästään poiketa ohi kulkiessa. Teen hammasproteeseja, eli asiakkaan omille hampaille en tee mitään, se kuuluu hammaslääkärille. Teen kokoproteeseja hampaattomaan leukaan, Heikkilä toteaa.

Jyri Vesterinen pyörittää Hotel Ackasta yksin, joten miehen rutiineihin kuuluu muun muassa vuodevaatteiden vaihtaminen.
Jyri Vesterinen pyörittää Hotel Ackasta yksin, joten miehen rutiineihin kuuluu muun muassa vuodevaatteiden vaihtaminen.

Parturikampaamo Sari Vehmas on ollut toiminnassa toista vuotta, mutta hänen äitinsä piti lähes samalla paikalla Kinon Talossa kampaamoa 47 vuotta.

– Meitä on tässä nyt yksi työharjoittelija, minä ja kolme vakinaista työntekijää ja yksi joka siivoilee. Lisäksi myös äitini on tässä toisinaan, Sari Vehmas kertoo.

Sari Vehmaan mukaan töitä riittää kaikille työntekijöille, tosin kesä on yrityksen kiireisintä aikaa ja helmikuu hiljaisinta. Myös joululomalla ihmiset ehtivät huolehtia hiuksistaan.

Parturikampaamo Sari Vehmaassa on alkamassa lähiaikoina remontti, tosin tarkkaa aikaa ei olla vielä lyöty lukkoon. Tarkoitus on laittaa kuntoon ainakin yksi seinä ja uusia kalusteita.

Tili ja tarkastus Olli Lehtimäki Oy on toiminut 21 vuotta ja se työllistää yrittäjä itse mukaan lukien seitsemän työntekijää.

Akaa Fysiokimarassa on kolme erillistä hoitohuonetta. Jari Sinho Laineen mukaan yritys tarjoaa fysioterapiapalveluiden lisäksi myös osteopaattisia hoitoja.
Sinho J. Laine on luotsannut Fysiokimaraa vuodesta 2008.

– Meiltä saa esimerkiksi kirjanpitoa, tilinpäätösten tekoa, veroilmoitusten tekoa, palkanlaskentaa, ja laskutusta. Lisäksi tarjolla on myös järjestelmätukihenkilön palveluja, Olli Lehtimäki toteaa.

Suurin osa Lehtimäen asiakkaista tulee Akaasta ja lähiseudulta, mutta eteläisin asiakas löytyy Helsingistä ja pohjoisin Pudasjärveltä.

Toni Bonden on pyörittänyt Toijalan Kinoa vuodesta 2009. Kinossa on yksi sali, ja sinne mahtuu noin 150 katsojaa.

–  Kinolla menee mukavasti. Telkkarista tulee soopaa, joten leffateattereilla menee hyvin. Elokuviin lähteminen on sosiaalinen tapahtuma, sinne mennään esimerkiksi treffeille ja viihtymään, Bonden kuvailee.

Bondenin odotukset uuden James Bond -elokuvan suhteen ovat korkealla, mutta miehen mukaan Toijalan Kinon suurin tuote on lastenelokuvat.

FinnLean Lea Larsen valmistaa suuren osan kaupan tuotteista itse.
FinnLean Lea Larsen valmistaa suurimman osan kaupan tuotteista itse.

Pätsiniementien varrella toimivat myös Kahvila Minna, Kaunistamo Kauneuskoukku, Parturi-Kampaamo Carina, Riitta Liuksen ja Orvokki Hännisen kampaamo, Rakennusinsinööritoimisto Seppo Airaksinen sekä Entlab Oy, joka kehittää, tuottaa, markkinoi ja myy korva-, nenä- ja kurkkuta44PätsAkaanAika2utien diagnostiikkaan tarkoitettuja laitteita. Lisäksi Pätsiniementieltä löytyy autokoulu Easy Driver, jossa pyörivät aloitustunnit ja teoriatunnit tiiistaisin.

Niko Hänninen (vas.) ja Arno Suhonen ovat pyörittäneet Loimi-Hämeen Lähi-Tapiolan Akaan toimipistettä tämän vuoden tammikuusta.
Niko Hänninen (vas.) ja Arno Suhonen ovat pyörittäneet Loimi-Hämeen LähiTapiolan Akaan toimipistettä tämän vuoden tammikuusta.
Susanna Kivelän yrityksestä Star Dust Beautystä voi ostaa kauneuspalveluiden lisäksi myös koruja.
Susanna Kivelän yrityksestä Star Dust Beautystä voi ostaa kosmetologipalveluiden lisäksi myös koruja.
Jani Vehka-Aho suunnittelee jättäytyvänsä Mainosmiehen taustalle ja keskittyvänsä tulevaisuudessa uusiin yritysideoihin.
Jani Vehka-Aho suunnittelee jättäytyvänsä Mainosmiehen taustalle ja keskittyvänsä tulevaisuudessa uusiin yritysideoihin.

44PätsAPGym

44PätsTilijatarkastusOlliLehtimäki2

44PätsKampaamoSariVehmas2

44PätsHotelAckas2

44PätsFysiokimara2

44PätsAliBaba4

Juha Leinivaara kertoo, että Akaan Ajassa onnistuvat muun muassa kaiverrukset ja kellojen korjaukset.
Juha Leinivaara kertoo, että Akaan Ajassa onnistuvat muun muassa kaiverrukset ja kellojen korjaukset.
Özkan Yalcin kertoo, että Ali Babassa on tarjolla pizzan ja kebabin lisäksi myös koriruokalounasta sekä a la carte -annoksia.
Özkan Yalcin kertoo, että Ali Babassa on tarjolla pizzan ja kebabin lisäksi myös koriruokalounasta sekä a la carte -annoksia. Ravintolassa on myös baari.
Eero Eskolan mukaan AP Gymissä on avainkortilla mahdollista treenata vaikka keskellä yötä.
Eero Eskolan mukaan AP Gymissä on avainkortilla mahdollista treenata vaikka keskellä yötä.