Vanhan pappilan omistajien oikaisuvaatimus hylättiin

Vanha pappila sijaitsee Viialan keskustassa S-marketin naapurissa. Kaupunginhallituksen mielestä tontin hintaa ei voi verrata teollisuustonttiin, vaikka uusi kaava salliikin liiketoiminnan.

Vanha pappila sijaitsee Viialan keskustassa S-marketin naapurissa. Kaupunginhallituksen mielestä tontin hintaa ei voi verrata teollisuustonttiin, vaikka uusi kaava salliikin liiketoiminnan.

Akaan kaupunginhallitus hylkäsi Viialan vanhan pappilan omistajien oikaisuvaatimuksen tontin vuokran korotuksesta. Kaupunki omistaa tontin, ja alueen kaava muuttui vuosi sitten puistoalueesta asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi. Tämän vuoksi kaupunginhallitus päätti tänä syksynä, että tontin lunastushinnaksi tulee 25 euroa neliö ja vuosivuokraksi kuusi prosenttia lunastushinnasta. Tontin pinta-ala on 2 166 neliötä, joten lunastushinnaksi tuli 54 150 euroa ja vuosivuokraksi 3249 euroa.

Tontin nykyinen, 50-vuotinen vuokrasopimus on tehty vuonna 1991, ja tällä hetkellä tontin vuokra on 403,14 euroa vuodessa. Vanhan pappilan omistajien mielestä vuosivuokra olisi pidettävä entisellään, koska tontin käyttömahdollisuus ei olennaisesti lisäänny ja hintaa pitäisi verrata teollisuus- ja liikekiinteistötontteihin, joiden myyntihinta on 3–5 euroa neliöltä. Oikaisuvaatimuksen tekijät olivat myös tyytymättömiä kaupungin menettelytapaan ja totesivat lisäksi, että kiinteistö sijaitsee osoitteessa Keskuskatu 49, ei Keskuskatu 47 kuten kaupungin esityslistoissa ja pöytäkirjoissa lukee.

Hintaa ei voi verrata teollisuustonttiin

Oikaisuvaatimuksen hylänneen kaupunginhallituksen mielestä kaavamuutos mahdollistaa rakennuksen muuttamisen ja toiminnan myös useamman asunnon ja/tai liikehuoneiston tai näiden yhdistelmäkäytössä, ja tämä nostaa kiinteistön arvoa.

Hinnasta kaupunginhallitus totesi, että Akaan viime vuosina hinnoittelemien kuivan maan omakotitonttien neliöhinnat ovat kahdenkymmenen euron molemmin puolin.

– Asuin-, liike- ja toimistorakennusten tontti Viialan taajaman ydinkeskustassa, pääradan seisakkeen välittömässä läheisyydessä on rakennuspaikkana arvokkaampi kuin kaava-alueiden omakotitontit, eikä sitä voi verrata teollisuus- ja liikekiinteistötontteihin, joilla asuminen ei ole mahdollista, todetaan kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkisen valmistelemassa pykälässä.

Mitä kaupungin menettelytapoihin tulee, kaavasuunnittelija oli puhelimitse yhteydessä kiinteistön omistajiin ennen hinnoittelupäätösehdotuksen laatimista ja tiedusteli nykyisten omistajien kiinnostusta tontin ostoon. Kaavasuunnittelija jäi siihen käsitykseen, että vuokralaiset olivat kiinnostuneita tontin ostamisesta.

Hinnasta ei käyty neuvotteluja, vaan se perustuu Akaan kaupungin maankäyttö- ja kaavoitusyksikön näkemykseen tontin myyntihinnasta edellä esitetyn perusteella.

Tontin osoitteen kaupunginhallitus totesi vääräksi ja korjasi sen päätöksessään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?