Tokmanni palvelee yli tuhatta maksavaa asiakasta päivässä

Mika Pönniö ja Sarianne Lohi kertovat, että lähestyvä joulu näkyy Kylmäkosken Tokmannilla jo nyt. Muun muassa kynttilöitä on tullut lisää valikoimiin.

Mika Pönniö ja Sarianne Lohi kertovat, että lähestyvä joulu näkyy Kylmäkosken Tokmannilla jo nyt. Muun muassa kynttilöitä on tullut lisää valikoimiin.

Tokmanni saapui Kylmäkoskelle vuonna 2006 Tokmanni-konsernin ostettua Yrjittäjäntiellä sijaitsevan halpatavarakauppa Millerin. Kylmäkosken Tokmanni on yksi 157 Tokmannista, joita löytyy ympäri Suomen.

Hämeenlinnasta kotoisin oleva myymäläpäällikkö Mika Pönniö on työskennellyt Kylmäkosken Tokmannilla kaksi vuotta, sitä ennen hän työskenteli Ideaparkin Tokmannilla.

–  Isompi myymälä, tuorepuoli ja puutarhamyymälä saivat minut vaihtamaan Ideaparkin Kylmäkoskeen. Täällä on enemmän henkilökuntaa ja isommat puitteet muutenkin, Pönniö kertoo.

Toijalassa asuva osastovastaava Sarianne Lohi tuntee Kylmäkosken Tokmannin läpikotaisin, sillä hän on työskennellyt myymälässä kahdeksan vuotta.

–  Tulin alun perin tänne viikonlopputöihin koska tämä on niitä harvoja paikkoja, jotka ovat käytännössä aina auki. Se oli opiskelujen kannalta hyvä asia. Sitten sain tänne vakituisen sopimuksen, ja koska en päässyt opiskelemaani ammattiin, jäin tänne. Olen koulutukseltani sähköasentaja, Lohi toteaa.

Henkilökuntaa Kylmäkosken Tokmannilla on normaalisti kolmisenkymmentä, tosin joulusesongin aikana henkilökunnan määrä kasvaa jonkin verran. Myymälän joulusesonki avataan virallisesti 14. marraskuuta, mutta lähestyvä joulu näkyy tuotevalikoimissa jo nyt.

–  Jouluvalot, koristeet ja joulusuklaat ovat jo tulleet valikoimiin, mutta 14. marraskuuta pidämme perinteisen ilotulituksen kaupan pihassa. Siitä se joulukauppa ja joulumainonta varsinaisesti alkaa, Pönniö kuvailee.

Aukioloajat ovat kilpailuvaltti

Sarianne Lohen mukaan Tokmannin asiakkaat tulevat pääasiassa Urjalasta, Viialasta, Toijalasta, Lempäälästä ja Kylmäkoskelta, mutta myymälän ohi kohti Turkua vievä tie tuo myös ohikulkijoita ostoksille.

–  Kesäviikonloppuisin täällä käy hirveästi myös kesämökkiläisiä. Tuntuu, että olemme täällä vähän keskellä ei mitään, mutta tämä seutu on niin laaja, että tänne tullaan kauempaakin, Pönniö miettii.

Pönniön mukaan Kylmäkosken Tokmannille selkeä kilpailuvaltti on se, että liike on auki kello 8–21 lähes jokaisena vuoden päivänä. Ainoat poikkeukset ovat jouluaatto, jolloin kauppa laittaa ovensa kiinni jo kello 16, ja uudenvuoden aatto, jolloin myymälä suljetaan kello 18.

–  Nythän on keskusteltu paljon siitä, että aukioloajat vapautettaisiin. Me emme todellakaan ainakaan ala lyhentämään aukioloaikojamme mikäli ne vapautuvat. Ihmiset ovat tottuneet siihen, että me olemme pitkään viikonloppuisinkin auki. Perjantai, lauantai ja sunnuntai ovatkin viikon tärkeimmät kauppapäivät, Pönniö toteaa.

Arkipäivinä Kylmäkosken Tokmannilla käy Pönniön mukaan reilusti yli tuhat maksavaa asiakasta päivässä.

Asiakkaat ovat hintatietoisia

Elintarvikepuolen kilpailutilanne näkyi Pönniön mukaan erityisesti keväällä Prismojen ja muiden S-ketjuun kuuluvien kauppojen halpuuttaessa hintojaan.

–  Viimeisen vuoden aikana olen pannut merkille, että ihmiset harkitsevat ostoksiaan hyvin tarkkaan ja vertailevat hintoja. Erityisesti elintarvikepuolella ei kannata hinnoitella itseään ulos, Pönniö sanoo.

Pönniö kertoo, että nykyinen taloudellinen tilanne näkyy myös siinä, että jos Tokmannilla on jokin todella kova tarjous, menevät tuotteet hyvin nopeasti. Kylmäkosken Tokmannin myynnistä suurin osa tulee elintarvikkeista, juomista, makeisista ja eläintenruoista.

–  Olemme pyrkineet pitämään myymälässä mahdollisimman laajaa valikoimaa. Työkalut, pukeutuminen ja kodin tavarat tukevat elintarvikepuolta, Pönniö kuvailee.

Lähiseudulla Tokmanneja on paitsi Ideaparkissa, myös Valkeakoskella ja Pirkkalassa. Pönniön mukaan niihin on kuitenkin sen verran välimatkaa, että ne eivät juuri kilpaile Kylmäkosen Tokmannin kanssa.

–  Ideaparkissa sen huomasi selkeämmin kun Valkeakoskelle avattiin uusi Tokmanni.

Jotakin uutta jatkuvasti

Viime keväänä Kylmäkosken Tokmanni avasi uuden katetun puutarhamyymälän, pukeutumisosasto uudistettiin muutama viikko sitten ja seuraava uudistus on tuulikaapin rakentaminen, joka alkaa viikolla 45.

–  Koko ajan pyrimme myymälää kehittämään ja uudistamaan, ja ketjulla on muutenkin sellainen konsepti, että jotakin uutta pitäisi tulla jatkuvasti. Pyrimme siihen, että jos asiakas menee Rovaniemen Tokmannille tai tulee tänne, olisi näkymä myymälään pitkälti samanlainen ja tavarat samoissa paikoissa, Pönniö kertoo.

Koko Tokmanni-ketjua koskeva suuri uudistus on luvassa ensi vuonna, jolloin loputkin konsernin omistuksessa olevista myymäläketjuista muuttavat yhden ja saman Tokmanni-brändin alle. Pönniö kertoo, että tällöin esimerkiksi Robinhoodit ja Tarjoustalot muuttuvat Tokmanneiksi. Muun muassa Vapaa Valinnat ovat jo ehtineet nimensä muuttaa.

–  Se on markkinoinnin, mainonnan ja imagon kannalta järkevää, Pönniö toteaa.

Palvelemme Akaassa -sarjassa Akaan Seutu esittelee akaalaisia eri alojen yrityksiä.

Mika Pönniö ja Sarianne Lohi kertovat, että lähestyvä joulu näkyy Kylmäkosken Tokmannilla jo nyt. Muun muassa kynttilöitä on tullut lisää valikoimiin.

Mika Pönniö ja Sarianne Lohi kertovat, että lähestyvä joulu näkyy Kylmäkosken Tokmannilla jo nyt. Muun muassa kynttilöitä on tullut lisää valikoimiin.

42Tokmanni2

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?