Järki voittamassa vihdoinkin

Akaan kaupunki suunnittelee keskittävänsä kaikki sosiaali- ja terveyspalvelunsa Toijalan taajamassa sijaitsevalle terveysasemalle ja sen vieressä tyhjillään olevaan entiseen Hakalehdon vanhainkotiin. Uutta tilaakin tehtäisiin 670 neliömetriä yhden purettavan Hakalehdon siiven tilalle. Akaa on korjaamassa terveysaseman ja jäljelle jäävän Hakalehdon tilat täysin. Investoinnin alustava kustannusarvio on 5,8 miljoonaa euroa. Suunnitelmissa puhutaan hyvinvointikeskuksesta.

Tähän vaihtoehtoon kuuluu, että niin Akaan kuin Urjalankin vuodeosasto sijaitsisi Valkeakoskella ja Urjalaan jäisi pieni terveysasema. Valkeakoskelta Akaa ostaisi 40 vuodepaikkaa ja osallistuisi sinne tehtäviin investointehin  kolmella miljoonalla eurolla.

Keskitetty hyvinvointikeskus on yksi kolmesta virkamiestyöryhmän esityksestä, joita parhaillaan kaupungin luottamushenkilöt pohtivat. Yksi hyvinvointikeskus on työryhmän esitys numero yksi. Ratkaisuihin Akaata ajaa valmisteilla oleva sote-uudistus. Jos kaupungissa halutaan olevan jatkossa edes yksi terveysasema on tehtävä jotakin ja pian.

Akaan kaupunki perustettiin vuoden 2007 alusta ja Kylmäkoski liitettiin kokonaisuuteen 2011. Liikaa vuosia on mennyt sen tosiasian toteamiseen, että Akaalla on kaikkea liikaa. Nyt kun pää on vetävän kädessä, ollaan vihdoin tekemässä viisaita ratkaisuja. Hyvinvointikeskus on parasta, mitä kaupunkiorganisaatiosta kuuluu pitkään aikaa. Nyt vihdoinkin toteutetaan Akaan idea. Luottamushenkilöille päätöksen luulisi olevan helppo, sillä sote melko varmasti sotkee muuten kaiken.

Suomen taloudellinen tilanne on nyt niin vaikea, että hyvinvointivaltion palveluihin tullaan kajoamaan vielä rajulla kädellä. Juha Sipilän (kesk) hallituksen ensimmäiset esitykset ovat lasten leikkiä Paavo Lipposen (sd) kahden hallituksen aikanaan tekemiin karsintoihin. Sama karsiminen on edessä kunnissakin. Kyläpolitikoinnin aika on Akaassa vihdoinkin ohi. Kun rahaa on vähän, on mietittävä avoimesti, mitä järkevää vähällä rahalla saadaan aikaan. Keskittäminen ei aina ole kaunista, mutta taloudellista se on.

Kuntavaalien tulos ja kaupungin taloudellinen tilanne ovat ajaneet politiikan pattitilanteeseen. Millekään ratkaisuille ei tahdo löytyä poliittista enemmistöä ja loppupeleissä kaikki ideat voidaan asettaa talouden näkökulmasta kyseenalaisiksi. Tässä tilanteessa luottamushenkilöt kuuntelevat mieluimmin karsintalistoja tekeviä konsultteja, kuin johtavat kotikaupunkia pysyvästi kestävällä tielle. Karsiminen tuottaa aina lisää karsimista, koska kukaan ei mieti kasvun edellytyksiä. Yritysasiamiehen tehtävän täyttämättä jättäminen keskustan äänin tuotti ramman elinkeinotoimen.

Hyvinvointikeskus olisi investointi tulevaisuuteen. Kun ihan kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut  saadaan saman katon alta, voidaan puhua Akaan uudesta tulemisesta. Hallituksen toteuttaessa sote-uudistuksensa, on uusi hyvinvointikeskus helppo siirtää osaksi tätä kokonaisuutta.

Poliittiset ryhmät ovat Akaassa keskustelleet työryhmän esittämistä malleista. Rahaa palaa, tehdään mitä hyvänsä. Rahaa palaa oikein, jos tehdään hyvinvointikeskus. Akaa on lippulaivansa ansainnut.

 

Kommentointi on suljettu.