Kaikki terveydenhoito ja perhepalvelut on tarkoitus keskittää Toijalaan

Akaaseen halutaan Hyvinvointikeskus

Akaan terveyspalveluiden tilaratkaisuja puolitoista vuotta pohtinut työryhmä esittää Hyvinvointikeskuksen perustamista Toijalaan. Hyvinvointikeskus tulisi nykyisen Toijalan terveysaseman ja entisen Hakalehdon vanhainkodin tiloihin.

Hyvinvointikeskusta esittävän työryhmän mukaan Viialan terveysasemalle voitaisiin siirtää esimerkiksi kehitysvammaisten toimintakeskus, jonka nykyisten tilojen vuokrakulut ovat noin 90 000 euroa vuodessa.

Hyvinvointikeskusta esittävän työryhmän mukaan Viialan terveysasemalle voitaisiin siirtää esimerkiksi kehitysvammaisten toimintakeskus, jonka nykyisten tilojen vuokrakulut ovat noin 90 000 euroa vuodessa.

Hyvinvointikeskukseen siirrettäisiin kaikki perusturvan toiminnot eli muun muassa Viialan ja Kylmäkosken terveysasemat neuvoloineen, Akaan perhekeskus, perusturvan hallinto sekä entisessä Maistraatin rakennuksessa olevat sosiaalitoimen palvelut.

Työryhmän mukaan terveysasemat ovat tulleet rakenteellisen elinkaarensa päähän, joten myös Toijalan terveysasema ja entinen Hakalehto vaativat suuren peruskorjauksen. Tilamuutosten lisäksi koko kompleksiin rakennetaan salaojat, uusitaan lämmöneristeet ja julkisivut sekä muutetaan kattomuodot tasakatoista harja- tai aumakatoiksi. Myös talotekniikka uusitaan ja perusparannetaan uusien tarpeiden mukaiseksi.

Vanhojen tilojen remontoinnin lisäksi entisen Hakalehdon vanhainkodin B-osan taakse rakennettaisiin 670 neliön laajennusosa, johon tulisi fysioterapia, röntgen ja laboratoriotilat.

Työryhmän esityksessä Urjalan terveysasema jatkaisi toimintaansa, mutta sekä Toijalan että Urjalan vuodeosastot siirtyisivät Valkeakosken aluesairaalan yhteyteen, missä vuodeosastohoidon järjestäisi Valkeakosken kaupunki.

Jos Hyvinvointikeskus toteutetaan hankesuunnitelman mukaisesti, sen kustannusarvio on 5,8 miljoonaa euroa. Työt aloitettaisiin ensi vuonna, ja Hyvinvointikeskus olisi valmis vuonna 2018.

Työryhmän selvityksen mukaan samansuuruinen 3500 neliön uudisrakennus maksaisi 13 miljoonaa euroa eli yli kaksi kertaa enemmän kuin peruskorjaus, muutostyöt ja laajennusosa.

Antti Kemin mukaan rakennus vastaisi uutta

Akaan teknisen johtajan Antti Kemin mukaan Toijalan terveysasema ja Hakalehdon käytöstä poistettu vanhainkoti vastaavat peruskorjattuna uudisrakennusta.

– Kun ajatellaan ulkoseinän lämmöneristyspaksuutta, se on sama, eli käyttökuluilla ei ole eroa. Siellä on sama tekniikka sisällä, ja käyttö vaatii samat systeemit, Kemi sanoo.

Akaan Hyvinvointikeskukseen Toijalaan on tarkoitus siirtää kaikki perusturvan toiminnot eli myös Viialan ja Kylmäkosken terveysasemat sekä perhekeskus.

Akaan Hyvinvointikeskukseen Toijalaan on tarkoitus siirtää kaikki perusturvan toiminnot eli myös Viialan ja Kylmäkosken terveysasemat sekä perhekeskus.

Antti Kemi esitti viime keväänä Hakalehdon tilojen vuokraamista Työterveys Akaasialle 60 000 euron sisäpintaremontin jälkeen, vaikka aiemmat tutkimukset osoittivat, että rakennuksessa on kosteus-, home- ja sisäilmaongelmia. Nyt ei puhuta enää pintaremontista.

– Meillä on tutkimukset tehtynä. Se on käyty totaalisesti läpi. Lämmöneristeissä on ilmavuotoja, märkyyttä ja epäpuhtauksia. Julkisivut puretaan alas, että saadaan lämmöneristeet kokonaan pois molemmista rakennuksista. Käytännössä siinä ei jää kuin runko paikalleen, Antti Kemi kertoo.

Myös rakennusten salaojien kunto on selvinnyt.

– Entisessä Hakalehdossa ei ole salaojia ollenkaan. Terveysaseman puolella on salaojat, mutta ne eivät toimi. Työt alkavat siitä, että ne kaivetaan kaikki auki ja rakennetaan kuntoon, sanoo tekninen johtaja Kemi.

Vuodeosasto maksaa kolme miljoonaa

Akaan terveyspalveluiden tilaratkaisuja pohtineen työryhmän esitykseen sisältyy myös kolmen miljoonan euron rakennusinvestointi Valkeakosken vuodeosaston tiloihin. Tekninen johtaja Antti Kemi kertoo, että tällä summalla maksettaisiin Akaan osuus eli 40 vuodeosastopaikkaa.

– Sanotaan nyt näin, että Akaa kustantaa omalta osaltaan ne tilat, mitä sinne toteutetaan. Aluesairaalan yhteyteen ollaan suunnittelemassa isompaa kokonaisuutta, mistä Akaa varaisi 40 paikkaa.

Akaankin maksamat tilat omistaisi Valkeakosken kaupunki.

– Vuodeosastokysymys pitää ratkaista ennen kuin voidaan tehdä juurikaan isompia muutoksia, mutta se ei ole meidän hallinnassa. Sen tiimoilta taitaa olla 11.11. erikoisteema valtuustossa, Kemi kertoo.

Jos uusi 40-paikkainen vuodeosasto rakennettaisiin Akaaseen, sen hinta olisi työryhmän mukaan täälläkin kolme miljoonaa euroa.

Hyvinvointikeskuksen perustamista esittävään työryhmään ovat Antti Kemin lisäksi kuuluneet ma. perusturvajohtaja Elina Anttila, johtava ylilääkäri Juhani Grönlund, va. johtava hoitaja Marja Lehtonen, työmaavalvoja Mikko Ahlfors ja teknisen lautakunnan puheenjohtaja Sirpa Hämäläinen (kok).

Antti Kemin esitystä Hyvinvointikeskuksen hankesuunnitelman hyväksymiseksi käsitellään Akaan teknisessä lautakunnassa tämän viikon torstaina.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?