Akaan seurakunnalla ei ole tiloja pakolaisille

Akaan seurakunnan kirkkoherra Ali Kulhia arvelee, että kulttuurien kohtaamisia voi tulla, mutta toisaalta moni islamistisista maista Suomeen tuleva on ateisti ja pakenee sitä, ettei ole käynyt moskeijassa. Tähän saakka suomalaiset ovat Kulhian mielestä suhtautuneet turvapaikanhakijoihin yllättävän hyvin.
Akaan seurakunnan kirkkoherra Ali Kulhia arvelee, että kulttuurien kohtaamisia voi tulla, mutta toisaalta moni islamistisista maista Suomeen tuleva on ateisti ja pakenee sitä, ettei ole käynyt moskeijassa. Tähän saakka suomalaiset ovat Kulhian mielestä suhtautuneet turvapaikanhakijoihin yllättävän hyvin.

Akaan seurakunnan kirkkoherran Ali Kulhian mielestä paine turvapaikanhakijoiden asuttamisesta ei ole vielä saavuttanut Akaata. Siksi syytä reagointiin ei ole, vaikka seurakuntia onkin kehotettu kohottamaan valmiustasoa turvapaikanhakijoiden määrän kasvaessa.

– Toistaiseksi näyttää siltä, että he pysähtyvät Tampereen rautatieasemalle. Luulen, että tänne asti ei ole vielä tullut painetta. Täällä ei vielä sada, kirkkoherra Kulhia kuvailee.

Seurakunnalla ei Akaassa ole rakennuksia, joihin voisi perustaa vastaanottokeskuksen tai hätämajoittaa ihmisiä. Esimerkiksi leirikeskukset eivät tule kysymykseen.

– Kumpulahan menee aina talveksi kiinni, koska se ei ole sillä tavalla eristetty. Toukolassa meillä on omaa toimintaa joka viikko, ja meidän pitäisi keksiä mihin se siirretään ja millä kustannuksella, kirkkoherra sanoo.

– Jos me siirrämme oman toiminnan Toukolasta vaikkapa Valkeakosken Pappilanniemeen, voimme yhtä hyvin kysyä, miksi siellä ei pyöri jo tämä homma, jos siellä on tyhjää.

Kulhian mielestä vastuu turvapaikanhakijoiden majoittamisesta kuuluu kunnille ja valtiolle.

– Minusta on merkillistä, että kunnat, joilla on tyhjiä kouluja ja kunnantaloja ja kirjastoja ja valtavia kiinteistömassoja, ovat tarttuneet aika nihkeästi. Seurakunnilla on murto-osa siitä budjetista, mikä kunnilla on, mutta täällä hyvää tahtoa yleensä löytyy, Kulhia sanoo Akaan kirkkoherranvirastossa.

Urheilu ja musiikki voivat yhdistää

Talojen tai asuntojen sijaan seurakunnasta löytyy Ali Kulhian mukaan henkilöitä henkiseen huoltoon.

– Me voimme olla rauhoittavana elementtinä ja järjestää esimerkiksi yleisötilaisuuksia, joissa selvennetään, mitä vastaanottokeskuksissa tehdään ja minkälaisia ihmiset ovat. Voimme olla mukana kotouttamisprosessissa, mutta tällä hetkellä kaikki henkilöt ovat täystyöllistettyjä. Jos alamme tehdä tämmöistä, pitää jättää joku normaali toiminto kesken tai palkata ihmisiä, jos saadaan ulkopuolelta rahaa.

Kulhia epäilee, että nykyisen työvoiman tai jopa tilojen osoittaminen turvapaikanhakijoille tai pakolaisille voisi herättää vastustusta.

– Jos otetaan meidän köyhiltä diakonissa ja siirretään pakolaisille, ihmisethän riehaantuvat. Ja kun partiolaiset pyytävät juuri lisää tilaa, niin annetaanko Toivola nyt pakolaisille partiolaisten sijaan. Pitää kysyä partiolaisilta, mitä he tykkäävät siitä ajatuksesta, kirkkoherra puntaroi.

Valtion ja kuntien ohella Kulhia nostaa merkittävään rooliin myös Suomen Punaisen Ristin sekä työväenopistot, kansalaisopistot ja muut harrasteryhmät.

– Tällä hetkellä näyttää, että SPR on neutraali toimija, joka on yleisesti hyväksytty. Kirkosta voidaan ajatella, että nämä rupeavat heti saarnaamaan niille tai muuta tällaista. Mutta seurakunta tulee aina mukaan, kun kutsutaan.

Myös urheiluseurat ovat Kulhian mielestä yksi mahtava pelinrakentaja kotouttamisessa.

– Jos ne lähtevät mukaan, ne saavat pitkässä juoksussa pelaajia ja jäseniä, mutta ensin voidaan höntsätä, koska pitää saada pöhinää ulos. Monessa paikassa jalkapallo on parempi kuin kolme sosiaalityöntekijää. Jos turvapaikanhakijat turhautuvat, fiksukin ihminen muuttuu kummalliseksi.

Samaan kuin urheilulla voidaan päästä myös musiikilla.

– Voisin hyvinkin lähteä vastaanottokeskukseen parin kaverin kanssa soittamaan ja ottaa kitaroita ja rumpuja mukaan.

Akaaseen on suunniteltu kerhotoimintaa

Vaikka seurakunta ei ole ottanut suurta roolia turvapaikanhakija-asiassa, seurakuntalaiset ovat Akaassakin olleet halukkaita auttamaan vaate- ja tavaralahjoituksilla.

Akaan seurakunta on suunnitellut maahanmuuttajanaisille kerhoa yhdessä Marttojen ja SPR:n kanssa.
Akaan seurakunta on suunnitellut maahanmuuttajanaisille kerhoa yhdessä Marttojen ja SPR:n kanssa.

– Täällähän on jo käynyt ovella ihmisiä, jotka toisivat pakettiautollisen tavaraa. Kyllä ihmisillä auttamisen halua on, mutta me emme voi tehdä tavaroilla mitään emmekä ohjata niitä minnekään, Kulhia harmittelee.

Jo ennen turvapaikanhakijoiden määrän kasvua Akaan seurakunta on sen sijaan suunnitellut alueellaan asuville maahanmuuttajanaisille Kieli ja Keittiö -kerhoa.

– Siinä olisivat mukana Martat, seurakunta ja mahdollisesti SPR. Naiset voisivat kokoontua ruuan ääressä ja samalla oppia kieltä ja tutustua paikkakunnan alkuasukkaisiin, Kulhia kertoo.

Suomalaisten suhtautuminen yllätti myönteisesti

Koko maan mittakaavassa Ali Kulhia on yllättynyt siitä, miten turvapaikanhakijoihin on suhtauduttu.

– Ei ole ollut kuin muutama kahakka. Voisi luulla, että niitä olisi ollut satoja. Kuvittelin, että heitä ei otettaisi tällä tavalla vastaan, koska määrä on sellainen, johon ei ole voitu valmistautua.

Facebookissa näkee Kulhian mielestä enemmän ”kaikkea löysää tekstiä, josta voi harmistua”.

– Someraivo on yllättänyt, mutta se voi liittyä niin paljon muuhunkin kuin maahanmuuttajiin. Se voi koskea koiranpentuja tai mitä vaan.

Kirkkoherra toivoo ja rukoilee, että tilanne kehittyy Suomessa hyvään suuntaan.

– Yleensä pakolaiset tulevat ihan tavallisista elämäoloista siinä mielessä, että heillä on kodit, työpaikat, perheet ja autot, mutta he ovat lähteneet sodanuhka niskassaan pakolaisleirille. Toivottavasti SPR löytää hyviä työntekijöitä. Myös täällä asuvien ja kieltä osaavien maahanmuuttajien on hyvä olla mukana kotouttamassa ja saada samalla työpaikka.

Ali Kulhian omiin maahanmuuttajakontakteihin lukeutuu muun muassa hänen vuokrakaksiossaan Nokialla viime vuodesta saakka asunut somalimies.

– Hän on ihan mukava kaveri ja käy päivisin koulutuksessa. Asunto on siisti, ja kaikki on kunnossa, kirkkoherra kertoo.