Alaikäisistä lapsista noin 25 prosenttia elää perheessä, jossa vanhemmalla on hoitoa vaativa mielenterveys- tai päihdeongelma. Sairas vanhempi voi olla poissaoleva, ei kuuntele lasta, ärtyy helposti. Lapsi puolestaan saattaa yrittää olla häiritsemättä. Lapsi voi esittää iloista jättäen omat huolensa kertomatta tai hakea huomiota häiriökäyttäytymisellä. Sairastunut vanhempi ei aina pysty huolehtimaan arjesta, jolloin varsin pienetkin lapset voivat joutua huolehtimaan itsestään ja kodista.
Vaikeuksista huolimatta monet perheet selviävät. Sairastuminen ei tee vanhemmasta huonoa vanhempaa. Syyllisyyden vähentäminen, sujuva arki kuten ruoka, puhtaus, nukkumaanmenoajat ja läheiset ihmiset suojaavat lasta. Vanhempien on hyvä puhua asioista lapselle, kertoa mistä isän tai äidin sairaudessa on kysymys. Helppoa se ei ole, sillä psyykkisiin sairauksiin liittyvä häpeäleima on suuri.
Mielenterveyden ongelmien ylisukupolvisuus voidaan katkaista. Tämä edellyttää, että perheille tarjotaan riittävää ja oikea-aikaista tukea. Epävakaassa perhetilanteessa lapsen hyvinvointia suojaavia tekijöitä ovat lähipiiriltä, päiväkodista ja sosiaali- ja terveystoimesta saatava tuki.
Mielenterveysomaisten Ilonan päivän 9.10. teemana on lapsiomaiset. Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry jakaa tietoa ja kirjallista materiaalia Tampereen keskustorilla kello 12–17. Omaisen puheenvuorot ovat kello 13, 14 ja 15. Kansanedustaja Tiina Elovaara puhuu lapsiomaisten asemasta ja tuen tarpeesta kello 16.15.
Akaalaiset voivat ottaa yhteyttä Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry:n omaisneuvontaan, mikäli lasten tilanne mietityttää. Neuvonnassa voidaan pohtia, millainen tuki kutakin perhettä parhaiten palvelee ja miten tuki on hyvä toteuttaa. Yhdistys toimi ennen Omaiset mielenterveystyön tukena Tampere ry:n nimellä.