Visavuoren museon Kari-paviljongissa avattiin viime keskiviikkona näyttely, joka on saanut nimen ”Mielen ja ajan kerrostumia” . Näyttelyn töissä tämän päivän taiteilijat ovat pohtineet suhdettaan historiallisesti ja taidehistoriallisesti merkittävään Sääksmäen seutuun.
Näyttely on järjestetty yhteistyössä Visavuoren museon ja Päivölän Opiston kanssa. Näyttely on samalla osa Päivölän Opiston 120-vuotisjuhlavuotta sekä osa Pirkanmaan 6. triennaalia.
Avoimeen näyttelykutsuun tuotiin tarjolle noin 90 teosta. Näyttelyn jury eli museosäätiön toiminnanjohtaja Juha Myllylä ja Päivölän kuvataidelinjan johtaja, kuvataiteilija Satu Kiuru valitsivat näyttelyyn 43 teosta 22 taiteilijalta. Työt ovat pääasiassa syntyneet 2010-luvulla, tuoreimmat kesällä Päivölän kuvataidekurssilla.
– Tämä on ensimmäinen kerta, kun meillä on jurytetty näyttely, yleensä näyttelymme ovat olleet kutsunäyttelyitä. Tämä on myös ensimmäinen kerta kun teemme yhteistyötä Päivölän kanssa. Yhteistyö on ollut mielenkiintoista ja mielestäni onnistunut, Juha Myllylä sanoo.
Satu Kiurun mukaan mielen ja ajan kerrostumia on aiheena laaja, mutta tuloksena on hyvä ja yhtenäinen kokonaisuus.
– Joukossa on sekä maisemallista teemaa Sääksmäeltä että voimakkaita tunnetiloja, Satu Kiuru kertoo.
Näyttelyyn valittujen töiden tekijät ovat pääasiassa pirkanmaalaisia taiteilijoita, mutta on mukana yksi lontoolainenkin. Hän tosin on opiskellut Päivölässä. Monilla taiteilijoista on yhteyksiä ja sukulaisuussuhteita Sääksmäen seutuun, kuten näyttelyn ainoan videoteoksen tekijällä Johanna Laajalla, joka on syntyisin Metsäkansasta. Lähiseudulta mukana ovat muun muassa Seija Kinnari Sotkialta ja Sointu Simola Tarttilasta.
Näyttelyssä on esillä on akryyli-, akvarelli-, kuivaneula- ja öljymaalauksia, juutti-riisipaperi-hiili- sekä sekatekniikkatöitä, savi-, pronssi- ja kipsiveistoksia ja yksi videoteos.
Näyttely on avoinna Visavuoren Kari-paviljongissa 8. marraskuuta asti.