Pro Ysitie vastustaa junavuorojen vähennyksiä

Taipaleentien risteyksessä valtatiellä ei ole levennystä eikä kääntymiskaistoja.
Pro Ysitie -yhdistys pelkää, että junavuorojen vähentäminen Turun ja Tampereen välillä kasvattaa entisestään vaarallisen ysitien liikennemääriä. Kuva: Tarja Antola

Pro Ysitie -yhdistyksen hallitus on laskenut, että VR:n ilmoittamat junavuorojen vähennykset vievät yhdistyksen toiminta-alueelta yhteensä 58 viikoittaista vuoroa. Yhdistyksen mielestä tämä heikentää olennaisesti ”Ysiväylän” liikennöintimahdollisuuksia.

Suunnitelmissa Turku–Tampere-väliltä katoaisi ensi lokakuussa 35 viikoittaista vuoroa, Tampere–Jyväskylä-väliltä 12 vuoroa ja Jyväskylä–Kuopio-väliltä 11 vuoroa.

Pro Ysitien hallitus päätti yksimielisesti esittää vastalauseensa VR:n suunnittelemille toimenpiteille ja toivoo vuorojen vähennyspäätösten kumoamista. Sen mielestä  VR:n junavuoroihin tehtävät muutokset ovat valtakunnan poikittaisliikenteen kannalta erittäin ongelmallisia, ja muutokset esitetään tehtäväksi erittäin lyhyellä varoitusajalla.

– Pro Ysitie -yhdistys korostaa, että raideliikenteen vähentäminen ei voi jatkua nykyisen kaltaisilla esityksillä. VRn aiemmatkaan palvelujen huononnukset pysähdyspaikkoja vähentämällä eivät ole tuoneet luvattuja nopeusetuja, ainoastaan palvelujen heikennyksiä ja asiakkaiden menetyksiä. Kaavailtu junavuorojen vähentäminen on siis täysin ristiriidassa VR:n tavoitteen kanssa vallata takaisin menetettyjä markkinaosuuksia. Lisäksi päätös toteutuessaan kasvattaa entisestään vaarallisen valtatie 9:n tieliikennemääriä.

Pro Ysitien mukaan raideliikenteen supistukset vaikuttavat erityisen voimakkaasti niihin matkustajiin, jotka käyttävät junayhteyksiä säännöllisesti työmatkaliikenteeseen. Lisäksi julkisenliikenteen tarjonnan supistaminen ja reittien vähentäminen on vastoin kaikkia liikenne- ja ilmastopoliittisia linjauksia.

– Väestö pakotetaan ympäristöä kuluttavaan ja kalliiseen yksityisautoiluun. Junayhteyksien supistaminen tuottaa työmatkaliikenteen ohelle hankaluuksia myös ikäihmisille ja lapsiperheille, yhdistys toteaa.

Valtakunnallinen Pro Ysitie -yhdistys on perustettu vuonna 2009 edistämään Suomen uloimman kehäyhteyden valtatie 9:n, Turku–Tampere–Jyväskylä–Kuopio–Joensuu–Niirala -yhteyden sekä vastaavan rautatieyhteyden parantamista Skandinavian ja Venäjän välillä yhdessä eri toimijoiden kanssa.