Juho Pirttijoen nappikausi huipentuu maajoukkueessa

36Juho Pirttijoki 2

Toijalan Pallo -49:n junnuista Valkeakosken Hakaan edennyt Juho Pirttijoki on jo 19-vuotiaana mukana 21-vuotiaiden maajoukkueessa. Kuva: Sami Koljonen.

– Tavoitteena ennen kautta oli, että saisin vakiinnutettua pelipaikan Hakassa ja sitä kautta lisättyä vastuuta. Tavoitteet on tullut täytettyä aika hyvin, kun olen saanut pelata jokaisen pelin kokonaan, jalkapalloilija Juho Pirttijoki hymyilee.

Puolustajan kausi on mennyt kaikin puolin nappiin. Nuoresta toijalalaisesta on kasvanut kauden aikana yksi Valkeakosken Hakan tärkeimmistä pelaajista. Hyvät otteet poikivat myös kutsun tänään tiistaina pelattavaan alle 21-vuotiaiden maajoukkueen EM-karsintaotteluun Färsaaria vastaan.

– Olen kutsuun erittäin tyytyväinen. Olin jo kesäkuussa treenaamassa alle 21-vuotiaiden mukana. Silloin meni hyvin, mutta en jäänyt Ruotsia vastaan olleeseen peliin, koska meillä oli Hakan kanssa oma peli. Seuran ja maajoukkueen valmentajat sopivat niin. Kutsu Färsaaret-matsiin kertoo, että treenit menivät silloin hyvin ja myös pelit ovat menneet Ykkösessä hyvin, Pirttijoki iloitsee.

Nuorten maajoukkue kaatoi viime viikolla Venäjän karsintaottelussa 2–0, mutta Pirttijoki oli edellisenä päivänä pelannut Hakan riveissä PK-35:tä vastaan tärkeässä voitto-ottelussa. Maajoukkueen mukaan toppari liittyi sunnuntaina.

– Totta kai sitä vastuuta ja onnistumisia lähtee hakemaan. Mikään kovin suuri pettymys se ei kuitenkaan ole, vaikkei tulisi minuuttiakaan peliaikaa, Pirttijoki kertoi ennen maajoukkueeseen liittymistä.

Ykkösen ykköspuolustajia

194-senttinen puolustaja on ollut Hakan puolustuksen kivijalka tällä kaudella. Pirttijoki on ollut paitsi Ykkösen kuudentena olevan Hakan parhaita myös yksi koko sarjan parhaista pelaajista. Siitä kertoo esimerkiksi koko sarjan jaettu neljäs sija Veikkauspörssissä, johon kerätään pisteitä valinnalla ottelun kolmen parhaan pelaajan joukkoon.

– Se kertoo, että olen pystynyt pelaamaan hyvällä tasolla useassa pelissä, Pirttijoki pohtii.

Miehisen puolustamisen lisäksi onnistumisia on tullut Toijalan Pallon kasvatille myös hyökkäyspäässä, sillä Pirttijoki on iskenyt tällä kaudella myös neljä maalia.

Juho Pirttijoki pelasi viime viikolla Hakan riveissä PK-35:tä vastaan tärkeässä voitto-ottelussa eikä ollut maajoukkueen mukana kaatamassa Venäjää.

Juho Pirttijoki pelasi viime viikolla Hakan riveissä PK-35:tä vastaan tärkeässä voitto-ottelussa eikä ollut maajoukkueen mukana kaatamassa Venäjää. Kuva: Mikko Peltoniemi

– Maalit ovat ehkä vähän yllättäneet. Maalit ovat tulleet kulmapotkuista ja vapaapotkuista tai niiden jatkotilanteista. Päällä en ole tehnyt kuin yhden, vaikka yleensä nimenomaan puskemalla teen maaleja.

Suuri vastuu ja iso peliaika ovat kehittäneet nuorta pelaajaa.

– Tietynlainen pelinluku ja itseluottamuksen kautta tullut rauhallisuus ovat kehittyneet varmaan eniten. Sellainen höntyily tilanteissa on jäänyt pois. Uskallan pelata ja ottaa porras portaalta enemmän vastuuta, Pirttijoki pohtii.

Haka-paita päälle myös ensi kaudella

Hyvät otteet tällä kaudella takasivat sen, että Haka käytti Pirttijoen sopimuksessa olleen ensi kautta koskevan option. Toijalalainen vetää siis Haka-nutun päälle myös kesällä 2016.

– Hakaan jääminen vielä ensi kaudeksi on hyvä vaihtoehto.

Siirtyminen muualle ei käytännössä ollut vaihtoehto missään vaiheessa.

– Käytännössä ei tullut edes mitään kyselyä, kun seuroilla oli tiedossa optio ensi kaudesta, Pirttijoki kertoo.

Hakassa Pirttijoki saa varmasti myös jatkossa paljon vastuuta ja peliminuutteja, jotka kehittävät pelaajaa kaikkein eniten. Myös harjoituspuoli on Pirttijoen mukaan Valkeakoskella kunnossa.

Vantaan PK-35:tä vastaan pelatussa ottelussa Juho Pirttijoki kävi tsemppaamassa kintuilleen saanutta Anton Popovitchiä.

Vantaan PK-35:tä vastaan pelatussa ottelussa Juho Pirttijoki kävi tsemppaamassa kintuilleen saanutta Anton Popovitchiä. Kuva: Mikko Peltoniemi

– On todella hyvä juttu, kun on paikka, jossa on olosuhteet ja puitteet kunnossa täysipainoiselle treenaamiselle, kuten Hakassa.

Talvikaudella Pirttijoki aikookin harjoitella kovaa ja keskittyä etenkin fysiikkapuoleen. Talveksi Pirttijoki suuntaa Santahaminaan asepalvelukseen.

– Lokakuussa lähden sinne Puolustusvoimien Urheilukouluun, jonne on suhteellisen kovat kriteerit päästä. Pelikaudeksi pääsen taas pois sieltä, tänä keväänä ylioppilaaksi Akaan lukiosta kirjoittanut Pirttijoki kuvailee.

Opiskelemaan Pirttijoki ei hakenut, vaan hän satsaa kaiken jalkapalloon juuri nyt, jotta tavoitteet täyttyisivät.

– Saksa ja Brittein saaret ovat omalle pelityylille sopivia paikkoja ja hyviä vaihtoehtoja tulevaisuudessa. Siellä ovat tavoitteet.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?