Risto Nieminen on Vuoden Kuhnuri

Risto Nieminen iloitsi valinnastaan Vuoden Kuhnuriksi.

Risto Nieminen iloitsi valinnastaan Vuoden Kuhnuriksi.

Akaalainen sivistystyön uranuurtaja Risto Nieminen valittiin Vuoden Kuhnuriksi Akaan Hunajahulinoilla lauantaina.

Nieminen aloitti Toijalan kansalaisopiston rehtorina vuonna 1982, ja Akaan Opiston rehtorina hän toimi koko opiston elinkaaren ajan, vuodet 2001–2014. Mittavan kansalaisopistouran päätteeksi Nieminen on koostanut juuri julkaistun historiikin Akaan Opiston vaiheista. Eläkkeelle hän jäi virallisesti eilen tiistaina 1. syyskuussa.

Aikaisempina vuosina Nieminen on ollut myös aktiivinen yhteiskunnallinen osallistuja ja luottamushenkilö. Hän on esimerkiksi ollut mukana edistämässä kansalaisdemokratian toteutumista toimiessaan keskusvaalilautakunnan puheenjohtajana.

Kuhnuri-valintaraadin mukaan asiakkaiden kuunteleminen sekä helposti lähestyttävyys ovat olleet Vuoden Kuhnurin vahvuuksia. Nieminen on ollut alusta saakka mukana myös Akaan Hunajaviikkojen ideoinnissa ja toteutuksessa. Omalla työpanoksellaan hän on edesauttanut makean tapahtuman jatkumista Suomen Hunajapääkaupungissa.

Ehdotuksia Vuoden Kuhnuriksi pyydettiin kaupunkilaisilta. Kuhnurin määritelmänä on ollut positiivinen taustatyö sekä yhteishengen luominen kaupungissa.

Opistot ovat olleet edelläkävijöitä

Risto Niemiselle syyskesät olivat työmaailmassa aina mukavaa aikaa, kun opiston lukuvuosi alkoi. Uusia opintopiirejä käynnistyi myöhemminkin syksyllä, ja niiden suosio saattoi yllättää.

Akaassa ja Etelä-Pirkanmaalla kansalaisopistot ovat sulautuneet yhteen nopeammin kuin kunnat. Tuoreen historiikin kirjoittaja Nieminen pitääkin niitä edelläkävijöinä.

– Urjalan kansalaisopisto oli jo kahden kunnan yhteinen, kun Kylmäkoski liittyi siihen, Nieminen kertoo 40 vuoden takaisesta liitoksesta.

Kylmäkosken kunnanvaltuuston päätös kesäkuussa 1975 syntyi vielä tiukemmalla äänestystuloksella kuin myöhempi kuntaliitos Akaan kanssa. Vasemmisto halusi mukaan Viialan työväenopistoon, mutta porvarit veivät Kylmäkosken osaksi Urjalan kansalaisopistoa äänin 9–8.

Sittemmin Urjalan–Kylmäkosken kansalaisopisto fuusioitui Viialan työväenopiston ja Toijalan kansalaisopiston kanssa. Akaan Opisto perustettiin vuonna 2001.

Vuoden 2015 alussa Akaan Opisto puolestaan liitettiin osaksi Valkeakoski-opistoa. Risto Niemisen mielestä näin on hyvä.

– Se on todella järkevää. Olen huolissani siitä, kuinka kuntien valtionosuuksien käy. Ne putosivat Akaassakin, ja opisto oli oravanpyörässä, kun sitä mukaa taas tuntimäärät laskivat.

Vuoden Kuhnurista tehty pidempi haastattelu julkaistiin Akaan Seudussa 17.6.2015 ja on luettavissa Akaan Seudun verkkolehdessä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?