Saarioispuolen Maa-ja kotitalousseura on tänäkin vuonna valinnut Vuoden pihan, se on Tuula ja Veli-Pekka Molkan piha Jutikkalantie 138:ssa.
Valintaperusteena oli pihan monipuolisuus, kertoo Saarioispuolen Maa-ja kotitalousseuran puheenjohtaja Jari Nieminen.
Molkan pihassa on kaiken kaikkiaan yli 700 eri kasvilajia. Kun kesä on jo lopuillaan, ei pihan kukkaloisto enää ole parhaimmillaan, mutta sen voi kyllä aistia puutarhassa.
– Tässä asuivat aikaisemmin isovanhempani, joilla oli pihassa vain perunamaa ja marjapensaita sekä vähän ampiaiskukkaa ja rinkikukkaa, joiksi mummoni ukonhattuja ja kehäkukkia kutsui. Kun perheeni muutti tähän, tässä oli lisäksi yksi penkki, jossa kasvoi syysleimukukkaa, kertoo Tuula Molkka.
Hän oli aluksi innostunut kasvattamaan lähinnä maatiaisperennoja, jotka kukkisivat koko kesän. Pikku hiljaa lajivalikoima kasvoi kasvamistaan.
– Suosikkejani ovat olleet pionit, dahliat ja liljat. Ne myös ovat työläimpiä, koska ne pitää ottaa syksyllä ylös. Vien ne talveksi vintille ja nostan huhtikuussa aloittelemaan uutta kasvukauttaan muovihuoneeseen. Ennen kukkapenkkiin istuttamista jaan vielä niiden juuret.
Molkka sanoo, ettei hänellä ole mitään suosikkivärejä, kaikenväriset kukat käyvät ja ovat hänen mielestään kauniita.
Erikoisuuksien kokeilua
Tuula Molkka on halunnut puutarhaansa myös erikoisuuksia.
– Olen innostunut kokeilemaan miten ensimmäisen ja toisen vyöhykkeen kasvit ja kukat menestyvät näillä main ja tässä kovin hiekkaperäisessä maassa. Olen yrittänyt hankkia joitakin ei niin tavallisia kasveja. Tänä vuonna sellaisia ovat pienihedelmäinen viinirypäle Zilga ja magnoliapensas. Uusi lajike on myös taivaansininen unikko.
Viherpeukalon puutarhasta löytyy myös ruusutarha, jossa on toistakymmentä ruusulajiketta.
– Niistä olen tainnut itse ostaa vain pari kolme lajiketta, muut olen saanut vaihtareina tutuilta. Teen myös vaihtokauppoja netin kautta ja ostan puutarhakaupoista alennusmyynnissä olevia kasveja.
Tuomi ja selja riittävät karkottamaan jyrsijät
Tuula Molkka kertoo kiertävänsä puutarhansa päivittäin kitkien pois rikkaruohot ja kuihtuneet kukat. Kukkapenkkeihin hän lisää tarpeen mukaan multaa, kuoriketta ja raakaa turvetta.
– Kukkien hoito on minun hommani, isäntä ajaa nurmikon ja auttaa, kun on tarve kaivaa syvempään.
Talveksi hän suojaa kukkapenkkinsä jäniksiltä ja myyriltä, ei verkoilla tai myrkyillä, vaan luonnonmenetelmällä.
– Katkon pihan tuomista oksia, jotka työnnän syvälle maahan kukkien ympäri piiriksi ja sidon yläpäästä yhteen. Jänikset eivät pääse järsimään ja tuomessa on joku haju, josta myyrät eivät pidä. Saman asian ajaa myös selja, neuvoo Tuula Molkka.