Virkamiehet, hoitajat ja asiakkaat ovat kirjoittaneet näkemyksensä Päivikistä. Virkamiesten kanta on houkutteleva säästö. Hoitajien kanta on tosiasiat sekä myös asiakkaiden kantana esitetty inhimillisyys.
Päivikki on yksi versio joissain kunnissa olevista päiväsairaaloista. Tuntemistani se on parhaiten toimiva. Se on virkistyspäivä asiakkaille ja vapaapäivä omaishoitajille.
Virkamiesten säästölaskelma näyttää vaillinaiselta. Vaikuttaa siltä, että ainakin omaishoitajien lakisääteisten vapaapäivien kustannukset ovat jääneet pois. Ympäri vuorokauden hoitovastuussa olevalla omaishoitajalla on lakisääteinen oikeus vähintään kolmeen vapaaseen vuorokauteen kuukaudessa. Viialan kunta päätti korvata nämä vapaapäivät jokaviikkoisella kuuden tunnin Päivikki-päivällä. Se tekee omaishoitajaa kohti 24 – 30 tuntia vapaata kuukaudessa, kun lakisääteinen on kolme vuorokautta eli 72 tuntia ja sen saa ottaa yhtäjaksoisena. Päivikissä on tällä hetkellä viisi asiakasta, joilla on omaishoitaja, eli korvaustarve on 15 vuorokautta kuukaudessa jokaisena kuukautena. Päivikki on kiinni heinäkuussa ja juhlapyhien yhteydessä, eli omaishoitajien vapaatunnit vähenevät niiltä osin.
Mistä kaupunki löytää korvaavat hoidot? Vanhainkodin vuorotteluhoitopaikat ovat täydessä käytössä. Kotihoidon henkilökunta on täystyöllistetty. Päivikissä on vain kolme hoitajaa, jotka eivät välttämättä tee täyttä työviikkoa tai ovat jo muun ajan kotihoidon palveluksessa.
Kuka suihkuttaa nämä 26 Päivikin asiakasta viikossa? Taksiralli vanhustenrivitalojen saunaan tulee kalliimmaksi kuin kuljetukset Päivikkiin. Saunalla on oltava kaksi työntekijää jo ihan turvallisuussyistä. Saunaan voidaan ottaa vain yksi kerrallaan, joten siitä tulee 72 taksimatkaa viikossa, kun Päivikkiin tehdään isolla taksilla 6 taksimatkaa viikossa. Mistä työntekijät saunaan? Joitain vanhuksia voidaan suihkuttaa kotona, mutta sekin vaatii lisähenkilökuntaa.
Päivikin toiminta on alusta alkaen tuottanut kunnalle säästöä. Suurimmat säästöt ovat juuri viikottainen peseytyminen ja omaishoitajien vapaapäivät.
Nyt mainostetut säästöt aiotaan ilmeisesti taas ottaa omaishoitajien ja omaisten selkänahasta. Nyt läheskään kaikille ei edes makseta lakisääteistä omaishoitajan tukea. Kuitenkin korkeinkin omaishoitajan tuki on vain murto-osa laitoshoidon kustannuksista. Omaishoitajat eivät myöskään saa heille kuuluvia kuntoutuksia. Sivistyneissä kunnissa sekä hoidettava ja hoitaja lähetetään samanaikaisesti samaan laitokseen – eri osastoille – kuntoutukseen.
Olin kahden vanhuksen omaishoitajana ympärivuorokautisesti kuusi vuotta, sitä ennen työn ohella. Luulen tietäväni , mistä puhun. En saanut senttiäkään omaishoitajan tukea enkä päivääkään kuntoutusta. Ainoa tuki oli Päivikki ja sen henkilökunta. Kuusi tuntia viikossa, noin 43 viikkoa vuodessa. Onko se liian suuri kustannus omaishoitajan ympärivuorokautisesta työstä, jossa nukkumisaikaa on vain harvoin seitsemää yhtäjaksoista tuntia? Myös palkattomilla omaishoitajilla on oikeus lakisääteisiin vapaapäiviin. Meillä sekään ei toteutunut, vaan Päivikki-päivistä maksettiin – ilomielin, vaikka kaupungin perimä maksu olikin käytännönvastainen.
Paula Uotila
Sairaalafyysikko