Turvallisuutta akaalaisille

Koin työssäni pelastuslaitoksella, että yhteiskunta muuttuu yhä enemmän omatoimisuuteen. Toisin sanoen järjestäytynyt virka-apu keskittyy hoitamaan suuria kaupunkeja ja taajamia, koska siellä asuu enemmän ihmisiä, jotka luovat enemmän riskejä kuin pienet asukasyhteisöt. Lisäksi huomasin myös sen, että virkamiehiä hiukan pelättiin jolloin heiltä ei tohdittu kysyä ongelmatilanteissa.

Nyt yrittäjänä ollessani olen saanut useasti positiivista palautetta, kun ihmiset ovat uskaltaneet tulla kysymään turvallisuusasioista. Niistä minä en veloita, niin kuin esimerkiksi asianajajat, että heti laitetaan taksamittari pyörimään.

Tämä uusi turvattomuus on myös kasvattanut yrittäjiä, joiden tarkoitus on tehdä suurta tulosta ja tiliä pelokkaiden asiakkaiden kohdalla. Tällä tarkoitan yrityksiä, jotka käyvät ovelta ovelle kauppaa ja ovat vielä niin sitkeitä, että eivät lähde pois, jos kauppaa ei synny.

Mielestäni ihmiselle kuuluu itselle hankkia palveluja, ja yrittäjien kuuluisi vain mainostaa palveluja niin, että asiakkaat itse löytävät tarvittavan palvelun tuottajan ja samalla voivat vertailla tuotteiden laatua että hintaa. Monesti näillä ovelta ovelle myyjillä on enemmän tavoitteena saada asiakkaan rahat kuin yrittää saada asiakkaalle turvallisuutta ja niiden hinnat ovat kokonaisuudessaan kolminkertaiset verrattuna tuotteiden todelliseen suositushintaan.

Nyt on keskusteltu myös nuohouksen yksityistämisestä, mutta minä olen asiassa aivan toista mieltä. Sillä nyt nuohousta valvovat pelastusviranomaiset, ja heillä on velvollisuus tarkkailla, että kiinteistöt nuohotaan asiallisesti. Nuohoustaksaan on sisällytetty nuohoojalle tulisijojen ja savuhormien tarkkailu. Jos nuohooja huomaa laitteissa vikaa, hänen velvollisuus on ilmoittaa siitä asiakkaalle. Jos laite on todella vaarallinen, hän ilmoittaa siitä myös pelastusviranomaiselle, jolloin laite voidaan laittaa käyttökieltoon korjauksen ajaksi.

Meillä liikkuu henkilö, joka tekee hormitarkastuksia, eli ilmaisen tarkastuksen jälkeen hormi vaatii huollon, jota he myyvät. Tällä he tekevät itselleen tulosta, joka ei aina varmaankaan ole asiakkaan edun mukaista.

 

Timo Saarinen