Keliaakikon elämä tulee kalliiksi

Keliakiaviikkoa vietetään 31.8.-6.9. Olen huomioinut edellisinä vuosina, että Toijalan elintarvikeliikkeet eivät huomioi kyseistä viikkoa mitenkään. Ei esittelyjä, ei tarjouksia, ei mitään.

Suomessa on keliakiaa sairastavia noin 35 000 henkilöä. Tähän asti valtio on maksanut erikoisruokavaliokorvausta 23,60 euroa kuukaudessa/henkilö. Nyt hallitus on ilmoittanut, että se lopetetaan.

Monikaan ei ymmärrä minkälaisia vaikeuksia keliaakikon ruokavalio aiheuttaa, kun ei voi käyttää vehnää, ohraa tai ruista. Monelta on jopa kaurakin kielletty. Nyt voi moni ajatella, että nykyään on jo paljon gluteenittomia tuotteita. Näin onkin, mutta onko tullut vertailtua niiden hintaa niin sanottuihin tavallisiin tuotteisiin?

On laskettu, että gluteenittomat tuotteet ovat yhdeksän kertaa kalliimpia kuin tavalliset. Esimerkiksi yhden sämpylän hinnaksi tulee 1,07 euroa, ja jos yrität itse leipoa, maksaa kilo jauhoja melkein viisi euroa + tykötarpeet. Kaupassa käyntikin vie aikaa, kun tarkistat kaikki ostamasi tuotteet, ettei niissä vaan ole käytetty kiellettyjä viljoja.

Keliaakikko ei voi mennä apteekkiin ostamaan vaivaansa pillereitä, vaan hänen täytyy noudattaa elinikäistä ruokavaliota.

Jos olet niin sanottu alle tonnin -eläkeläinen, tiukkaa tekee ostaa kalliita elintarvikkeita sen jälkeen kun olet maksanut vuokran, sähkön ja puhelimen. Jokainen voi tykönänsä laskea paljonko tuo pieni keliaakikolle maksettava korvaus lyhentää valtion velkaa.

Arja Sipiläinen

Akaa