Puhaltimia teollisuudelle valmistava Miraco Oy täytti 30 vuotta

Janne Ahlfors (vas.), Rauno Salminen ja Marko Toivonen kertovat, että Miraco Oy valmistaa myös kookkaita puhaltimia.
Janne Ahlfors (vas.), Rauno Salminen ja Marko Toivonen kertovat, että Miraco Oy valmistaa myös kookkaita puhaltimia.

Akaan Mastotiellä toimiva teollisuudelle, laitevalmistajille ja julkiseen rakentamiseen puhaltimia toimittava, sekä pienimuotoisena metallin alihankkijana toimiva Miraco Oy täytti 30 vuotta 15. elokuuta. Yrityksen omistavat nykyään Janne Ahlfors ja Marko Toivonen, mutta yrityksen vuonna 1985 perustivat Rauno, Eeva-Liisa ja Mika Salminen. Yhtiön nimi oli tuolloin Tekninen Toimisto Miraco Oy.

– Olin myyntijohtajana Lapinleimu Oy:llä, ja tietotaitoa oli kertynyt jo niin paljon, että uskaltauduin kokeilemaan omien siipieni kantavuutta, kun minulle tarjottiin ilmajokelaisen Energent Oy:n lämmön talteenottolaitteiden myyntiedustusta, Miracon entinen toimitusjohtaja Rauno Salminen kertoo yrityksen käynnistämisestä.

Suureen puhaltimeen tulee suuri siipipyörä. Kuvassa Marko Toivonen (vas.), Janne Ahlfors ja Rauno Salminen.
Suureen puhaltimeen tulee suuri siipipyörä. Kuvassa Marko Toivonen (vas.), Janne Ahlfors ja Rauno Salminen.

Aluksi Salminen kierteli alan suunnittelutoimistoissa auttamassa insinöörejä lämmön talteenottolaitteiden valinnassa ja sijoittelussa rakennuskohteisiin. Toiminta laajeni, ja ohjelmaan otettiin myös asennuskohteita, joihin ostettiin työvoima asennusliikkeiltä, ja kohde myytiin avaimet käteen -periaatteella.

Uusi käänne yrityksen toimintaan tuli vuonna 1987, kun hollantilaisessa alan lehdessä oli mainos Multifan-siipipyöristä, joita voi asentaa mitä erilaisimpiin laitteisiin. Rauno ja Eeva-Liisa innostuivat asiasta niin, että lähtivät miltei siltä seisomalta neuvottelemaan edustuksesta Suomeen. Edustus saatiin, ja siipipyörien myynti ja varastointi lähti käyntiin.

Lisämenenkin ja paremman myyntikatteen saamiseksi suunniteltiin Miravent-puhallin, johon Multifan-siipipyörä ei kuitenkaan täysin soveltunut. Salmiset alkoivat etsiä Keski-Euroopasta sopivia puhallintoimittajia.

– Siinä oli työsarkaa. Silloin ei ollut internetiä, joten meidän täytyi lähetellä teleaxeja, joilla kyselimme tuotteita. Kun saimme sopivan toimittajan selville, piti lähteä heti itse paikan

Miraco Oy työllistää nykyään 3,5 henkilöä suoraan ja viidestä seitsemään välillisesti.
Miraco Oy työllistää nykyään 3,5 henkilöä suoraan ja viidestä seitsemään välillisesti.

päälle. Pienellä budjetilla halvinta oli ajaa Ruotsin kautta Saksaan. Vaimo luki karttaa ja minä ajoin, joskus päästiin perille helpommin, joskus vaikeammin, Salminen naurahtaa.

Salmisen mukaan Finnbuild-messut vuonna 1988 oli merkittävä markkinointitapahtuma, joka vaikutti selvästi yhtiön tunnettavuuteen ja myynnin kehitykseen. Finnbuildin ansiosta Miraco pääsi varteenotettavien toimittajien luetteloon tukkuliikkeisiin ja suuremmille urakoitsijoille.

Omat toimitilat itse piirtäen

Toiminnan laajennuttua toimistotilaksi ei enää riittänyt alkuperäinen huone Salmisten omakotitalossa, vaan yhtiö vuokrasi syyskuussa 1988 Toijalan seurakuntatalosta kirkkoherran entisen asunnon. Tilaa tarvittiin kuitenkin lisää, ja yhtiö vuokrasi puolet rakennusliikkeen omistamasta teollisuushallista Talttatieltä. Sinne Salmiset siirsivät valmistuksen ja varastoinnin, ja siellä voitiin myös purkaa ja lastata tuleva ja lähtevä tavara. Ensimmäisen vakituisen työntekijänsä puhaltimien kokoonpanoon yritys palkkasi vuonna 1989.

Osa Miraco Oy:n puhaltimista päätyy ulkomaille, päämarkkina-alue on kuitenkin Suomi.
Osa Miraco Oy:n puhaltimista päätyy ulkomaille, päämarkkina-alue on kuitenkin Suomi.

Vuonna 1990 Miraco joutui jälleen muuttamaan, sillä Elemec Oy osti Miracon teollisuushallin rakennusliikkeeltä. Yritys osti sopivan tontin Ryödintie 37:stä, jonka osoite on nykyään Mastotie 9. Rauno Salminen piirsi rakennuslupa- ja rakennepiirustukset itse, ja rakennustyöt aloitettiin vuonna 1991. Miraco Oy toimii tuolloin rakennetuissa tiloissa edelleen, tosin tilaa on laajennettu kerran.

1990-luvun alun lama vaikutti myös Miraco Oy:n toimintaan, mutta yritys selvisi nopeasti huonoista ajoista muun muassa siksi, että sillä ei ollut valuuttalainoja. Yritys pääsi lamasta melko helposti yli omien tuotteiden ja hyvien asiakassuhteiden ansiosta.

Salmisen siipipyörät edelleen valikoimissa

Vuonna 1993 Rauno Salminen alkoi suunnitella siipipyöriä itse. Salminen muotoili ensimmäisen koelavan alumiinista ja vei sen hiekkavalimoon, jossa valettiin koesarja testiajoa varten. Salmisen siipipyörät kuuluvat yrityksen tuotevalikoimaan edelleen.

Koska yhtiöllä oli kotimainen siipipyörä, tarvittiin myös korkealaatuinen puhallinrunko. Asiasta alettiin keskustella Janne Ahlforsin kanssa, joka valmisti lieriörunkoja keksimällään pyöristys- ja laippakoneella. Salminen päätti ostaa kaikki tarvitsemansa rungot häneltä.

– Minäkin olin Raunon tavoin alunperin Lapinleimulla töissä, tein siellä neljä vuotta muun muassa puhaltimia. Lähdin sieltä, ja perustin Juha Järvisen kanssa Lakefall Oy -nimisen yrityksen. Me teimme koneen, jolla pystyi tekemään puhallinrunkoja ja laippoja. Kun saimme koneen kuntoon, tarjosin Raunolle tuotteitamme. Siitä alkoi meidän yhteistyömme vuonna 1995, Janne Ahlfors muistelee.

Miravent-puhaltimille saatiin avainlippumerkki osoittamaan tuotteen kotimaisuutta, ja vuonna 1998 yhtiölle myönnettiin AAA luottoluokitussertifikaatti. Vuonna 1998 alettiin yhtiöön rakentaa ISO 9001 -sertifiointia. Tähän pakottivat lähinnä isot yhtiöt, jotka vaativat tavarantoimittajiltaan kyseisen sertifioinnin, samoin kuin CE-merkinnän tuotteisiin.

Miraco Oy myydään Esa Mäkiselle

Yrityksen alkuaikojen puhallinvalikoimaa.
Yrityksen alkuaikojen puhallinvalikoimaa.

Salmisen ja Ahlforsin yhteistyö sujui hienosti. Ahlfors valmisti Miracolle sen tarvitsemia osia sen perusteella, miltä Miracon varastotilanne näytti. Vuonna 2004 Marko Toivonen tuli mukaan Lakefallin toimintaan. Tuleva Miracon omistaja Esa Mäkinen puolestaan tuli Miracoon myynti-insinööriksi vuonna 1998. Mäkisen ja Salmisen tiet olivat kohdanneet aikaisemminkin, sillä Rauno Salminen oli alunperin rekrytoinut Mäkisen Lapinleimulle myymään puhaltimia.

– Olin ollut edellisellä työnantajallani 16 vuotta töissä. Minusta tuntui, että olin oppinut ja nähnyt kaiken mitä siellä oli annettavaa, joten kun Rauno pyysi minua Miracolle, olin valmis vaihtamaan työpaikkaa, Mäkinen kuvailee.

Eeva-Liisa ja Rauno Salmisen halutessa vetäytyä yrityksen vetovastuusta vuonna 2001 he päätyivät myymään Miracon Esa Mäkiselle ja rahoitusyhtiö Sentio Invest Oy:lle. Rahoitusyhtiön osuus lunastettiin pois vuonna 2005, jonka jälkeen yritys jäi täysin Mäkisen omistukseen.

– Minulla oli jo siinä vaiheessa kun tulin Miracoon ajatus siitä, että jossakin vaiheessa firmassa tulee sukupolvenvaihdos. Ajattelin yrityksen ostamista yhtenä vaihtoehtona jo silloin, Mäkinen muistelee.

Miracon toiminta jatkui Mäkisen johdolla tasaisen vankasti. Yrityksen parhaat vuodet ajoittuivat vuoden 2005 paikkeille, jollin vienti Kiinaan saavutti huippunsa. Janne Ahlforsin pyörittämä Lakefall pysyi Miracon puhallinrunkojen toimittajana. Esa Mäkinen toimi Miracossa yrittäjänä lähes 11 vuotta.

– Se oli täyttä työtä koko rupeama. Minulla ei ollut yhtään lomaa koko aikana. Vuonna 2011 totesin, että aikansa kutakin ja päädyin myymään Miracon Janne Ahlforsille ja Marko Toivoselle, jotka halusivat laajentaa toimintaansa, Mäkinen kertoo.

Yrittäjän on oltava optimisti taloustilanteesta huolimatta

Tätä nykyä Miraco työllistää 3,5 henkilöä suoraan ja viidestä seitsemään välillisesti. Miracon suurimmat asiakkaat ovat asennusliikkeitä, jotka tekevät ilmastointiurakoita. Joukkoon kuuluu niin suuria toimijoita kuin pienempiäkin yrityksiä. Yrityksen tuotteita päätyy ympäri maailman, esimerkiksi Jemeniin, Kiinaan, Brasiliaan, Peruun ja Meksikoon. Päämarkkina-alue on kuitenkin Suomi.

Nykyinen taloustilanne on myös Miraco Oy:lle haastava, sillä teollisuuskorjaaminen ja -rakentaminen eivät vedä toivotulla tavalla. Ahlforsin mukaan tarjouskyselyitä on kuitenkin enemmän kuin pari vuotta aikaisemmin.

– Suhtaudun tulevaisuuteen optimistisesti, sillä yrittäjä ei voi olla muuta kuin optimisti. Uskon, että Suomen tulevaisuus kääntyy jossain vaiheessa nousuun, Ahlfors toteaa.

Toivosen ja Ahlforsin mukaan Akaan hyvä puoli on yrittäjien kesken vallitseva yhteishenki.

– Yrittäjien kesken homma toimii todella hienosti ja me tuemme toisiamme. Jos joku ottaa meihin yhteyttä, emmekä me pysty auttamaan, kerromme kenen puoleen kannattaa kulloinkin kääntyä. Niin täällä toimivat muutkin yrittäjät.  Byrokraattinen julkinen puoli ei valitettavasti toimi aina samalla tavalla, Ahlfors toteaa.