Värikäs ja monipuolinen musiikki valtasi Vasurit

Helsingissä vanhempiensa kanssa asuva Saana Pohjonen soitti Vasureilla ensimmäistä kertaa isänsä Kimmo Pohjosen kotipaikkakunnalla.

Helsingissä vanhempiensa kanssa asuva Saana Pohjonen soitti Vasureilla ensimmäistä kertaa isänsä Kimmo Pohjosen kotipaikkakunnalla.

Jo Vasenkätisten Vestivaalin ensimmäisen esiintyjän aikana Viialan Seurahuone alkoi täyttyä yleisöstä, kun Kimmo Pohjonen toi haitarinsa tueksi tyttärensä Saana Pohjosen rumpuineen. Saana Pohjoselle esiintyminen Viialassa oli erityislaatuinen, sillä se oli 20-vuotiaalle muusikolle ensimmäinen keikka isänsä kotipaikkakunnalla.

– Oli todella erityistä ja mahtavaa soittaa täällä. Viiala on kuitenkin tavallaan aina ollut kuin toinen koti, kun täällä asuu niin paljon sukulaisia ja ystäviä, Helsingissä asuva Saana Pohjonen kuvaili.

Saanalle isän kanssa soittaminen ylipäätään on aina erityistä.

– Se on aivan uskomattoman ihanaa! nuorempi Pohjonen henkäisi.

– On hienoa tehdä isän kanssa asiaa, jota molemmat rakastamme. Se on tuonut meitä erityisellä tavalla yhteen.

Pohjoset soittavat värikästä ja valtavirrasta erottuvaa musiikkia, joka leikittelee erilaisilla äänillä ja äänimaailmoilla.

– Tavallista se ei ainakaan ole, melko erikoista jopa. Meidän musiikkimme on aika tunteellista. Siinä on ehkä kaikille jotain. Jos on avoin, saa siitä iloa itselleen.

Pohjosten isä–tytär-duo näyttikin tuovan hyvää mieltä ja iloa yleisöön, sillä väki tanssi musiikin mukana ja antoi mahtavat suosionosoitukset.

– Ihanaa kun ihmiset tanssivat meidän musiikin tahtiin, sitä tapahtuu aivan äärettömän harvoin. Niin ihana fiilis tuli soittaessa, Saana Pohjonen kertoi.

Kimmo ja Saana Pohjosen keikalla nähtiin, kuinka erinomaisesti haitaria soittavan isän ja rumpalityttären kemiat toimivat.

Kimmo ja Saana Pohjosen keikalla nähtiin, kuinka erinomaisesti haitaria soittavan isän ja rumpalityttären kemiat toimivat.

Atomirotta luuli soittavansa ulkona

Värikäs ja monipuolinen eivät kuvaa hyvin pelkästään Pohjosten musiikkia, vaan koko illan kattausta. Toisistaan mukavasti poikkeavat artistit viihdyttivät yleisöä monipuolisella ja musiikkityylejä yhdistelevällä soitannalla.

Tamperelainen Novotonik soitti Viialassa viimeksi toukokuussa. Nyt bändi esiintyi Akaassa jo kolmannen kerran.

Tamperelainen Novotonik soitti Viialassa viimeksi toukokuussa. Nyt bändi esiintyi Akaassa jo kolmannen kerran.

Pohjosten jälkeen Seurahuoneen lavalle nousi tamperelainen Novotonik. Nuorten miesten yhtye saapui paikkaamaan Nyrok Dollsia, joka joutui perumaan keikkansa. Brittivaikutteista rockia soittava Novotonik vieraili Akaassa jo kolmannen kerran. Viimeksi yhtyettä kuultiin Seurahuoneen alakerrassa toukokuisella Almuklubilla.

Tamperelaisnuorten jälkeen lavan valtasi Atomirotta, jonka musiikissa on vivahteita rapista, funkista, jazzista ja jopa punkista ja reggaesta.

Kun Rotta näki Seurahuoneen lavan, hän päätti, että tämä paikka räjäytetään tämä iltana.

Kun Rotta näki Seurahuoneen lavan, hän päätti, että tämä paikka räjäytetään tämä iltana.

Atomirotalla riitti viikonloppuna keikkoja.  Ennen Vasureita yhtye ehti keikkailla perjantaina Turun Aurafesteillä ja Raumalla Pitsiturnauksessa sekä lauantaina ennen Akaaseen saapumista jo Tammelassa Letkurockissa. Atomirotan solisti Rotta jaksoi silti vetää Seurahuoneella äärimmäisen energisen keikan.

– Ei jääkiekossakaan pysy pelissä sisällä, jos käy vain vetämässä hajavaihtoja ja istuu pitkään penkillä katselemassa. Oli ehkä Vasureiden etu, että olimme ensin Letkussa. Siellä sai niin sanotusti löysät pois, myös nimellä Notkea Rotta tunnettu muusikko kuvaili.

Keikkapaikan löytäminen meinasi kuitenkin tuottaa yhtyeelle ongelmia, kun joukkio luuli soittavansa Vasenkätisten Vestivaaleilla ulkona.

– Vedimme rundia tuossa Viialan keskustassa, kun navigaattori näytti tähän, mutta missään ei näkynyt mitään keikkalavaa. Kun löysimme perille, niin paikka olikin ihan loistava yllätys! Kun näin paikan, sanoin, että tämä mesta niin räjäytetään tänään, Rotta nauroi keikan jälkeen.

Energinen Rotta sytytti Atomirotan keikan aikana tupaten täynnä olleen Seurahuoneen.

Energinen Rotta sytytti Atomirotan keikan aikana tupaten täynnä olleen Seurahuoneen.

Niin Aurinkoon-hitillään radioaalloille murtautunut yhtye tekikin energisellä ja monipuolisella meiningillään, ja lämmitti yleisön jo ennen illan pääesiintyjää tulikuumaksi. Atomirotan ja Palefacen välissä yleisöä viihdytti Wanhan Holvin yösäilössä blueskitaristi Jake Yrölä.

Kontista keikalle

Puolilta öin Seurahuoneen lavalle nousseen Palefacen viikko oli hiukan tavallisuudesta poikkeava. Keikkailun ohessa protestiräppäri ehti olla vuorokauden Ylen järjestämässä ihmissalakuljetussimulaatiossa.

– Minä ja kolme muuta henkilöä lukittiin pimeän kontin sisälle. Meillä oli siellä vähän vettä, suklaata ja pari huopaa. Tila oli ahdas, koska se oli täynnä puisia laatikoita. Laatikoiden keskelle oli jätetty tila, johon salakuljettajat jemmaavat ihmisiä. Yksi meistä mahtui kerralla makaamaan lattialla ja kolme istumaan, Paleface kuvaili.

Akustisesti keikkansa aloittanut Paleface eli Karri Miettinen saapui Viialaan Vaasasta, jossa vietti vuorokauden suljettuna konttiin.

Akustisesti keikkansa aloittanut Paleface eli Karri Miettinen saapui Viialaan Vaasasta, jossa vietti vuorokauden suljettuna konttiin.

Simulaation tarkoituksena oli inhimillistää Afrikasta Eurooppaan matkustavien pakolaisten kokemuksia. Palefacen mukaan kokemus oli voimakas mutta ei varmasti lähellekään realistinen.

– Aika pullamössöversiohan se oli todellisuuteen verrattuna. Oikeasti ihmiset pelkäävät henkensä edestä kontissa. Me lauloimme ja vitsailimme siellä, kun oikeasti ihminen joutuu olemaan hiirenhiljaa tietämättä milloin pääsee ulos, artisti puhisi.

Keikka oli samalla paluu arkeen

Paleface pääsi kontista ulos vain noin vuorokautta ennen Viialan keikkaa, mutta vaikka palautuminen jäi vähäiseksi, ei rap-artisti kokenut sitä vaikeaksi.

– Tämä on vain paluu tavalliseen arkeen ja elämään. Ei se sen kummallisempaa ole, vaikka aika vaikuttava kokemus olikin.

Paleface aloitti keikkansa akustisesti yksin, kunnes yhtye Räjähtävä Nyrkki saapui lavalle tueksi. Keikan aikana kuultiin musiikkia kaikilta Palefacen levyiltä.

– Monipuolinen setti. Bändi on kovassa lyönnissä, sen huomasi jo aiemmin tällä viikolla, Paleface kehui.

Myös Paleface antoi Seurahuoneelle erityiskiitokset.

– Tykkään tuosta puisesta tilasta, se soi hyvin. Tila on myös intiimi, on hikinen meininki, Paleface naurahti.

Vuoden 2015 Vasenkätisten Vestivaalien monipuolisen musiikkipaatoksen vei päätökseen akaalaisyhtye Project X, joka soitti Aki Sirkesalon kappaleita Yösäilössä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?