Mallia Ukko-Pekalta

Mäntsälän kapina oli keväällä 1932 Lapuan liikkeen kannattajien yritys kaataa Suomen hallitus. Kapinassa Mäntsälässä, Seinäjoella ja Jyväskylässä toimineet liikkeen kannattajat, joista huomattava osa oli suojeluskuntalaisia, yrittivät väkivallalla uhaten kaataa heidän mielestään kommunismia liikaa suosivan hallituksen. Kapinalliset kokoontuivat Mäntsälään ja tilanne kärjistyi Ohtolassa, missä sosialidemokraattien kansanedustajan Mikko Erichin puhetilaisuus estettiin. Muuta avointa taistelua ei syntynyt. Tilanteen lauettua kapinan johtomiehet vangittiin ja Lapuan Liike ry kiellettiin.

Lapuan liikettä kannatti muutamia huomattavia armeijan upseereita, Mannerheim mukaan lukien. Tämä teki maan hallituksen aseman kummalliseksi, koska sillä ei ollut varmuutta siitä, totteleeko puolustusvoimat hallitusta. Hyvin jännittyneen tilanteen laukaisi tasavallan presidentti P.E. Svinhufvudin radiopuhe.

”Minä olen läpi pitkän elämäni taistellut lain ja oikeuden ylläpitämiseksi ja minä en voi sallia sitä, että lakia nyt tallataan jalkojen alla ja kansalaiset johdetaan aseelliseen taisteluun toisiaan vastaan…..”

”Kun nyt olen  omalla vastuullani, kenestäkään riippumatta, ottanut vastatakseni rauhan palauttamisesta maahan, kohdistuu jokainen salahanke tästä lähtien paitsi laillista järjestystä, myöskin minua vastaan henkilökohtaisesti, joka itse ole suojeluskuntalaisten riveissä marssinut yhteiskuntarauhan ylläpitäjänä.”

Kansanedustaja Mikko Immosen (ps) blogikirjoituksesta noussut kiivas keskustelu vastamielenosoituksineen ei millään tavalla liity Mäntsälän kapinaan. Kapinaan ei viittaa myöskään uusnatsien väkivaltainen mielenosoitus viime lauantaina Jyväskylässä. Kyseisillä tapauksilla on vain vasrin ikävä kaiku niihin toimijoihin, jotka yrittivät 1930-luvulla vaarantaa nuoren demokratian laittomin keinoin. Joko taas?

Suomi on syvästi demokraattinen valtio ja demokraattisesti se pitää myös vaaleissa haastaa. Äänestämisellä on merkitystä. Sen näemme nyt konkreettisesti, kun toistamiseen jytkyn tehnyt perussuomalaiset on hallitusvastuussa ja puolueen puheenjohtaja Timo Soini on ulkoministerinä.

Keskeiset poliitikkomme ovat tuominneet kansanedustaja Immosen kirjoituksen selkeästi. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdyksen Helsingin mielenosoitukseen voisi lukea jokainen lukutaitoinen kansalainen. Näin kirjoittaa valtiomies. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) ovat selkein sanoin tuominneet Jyväskylän tapahtumat.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soinin käyttäytyminen ilmetyttää. Timo Soini istuu Sastamalan rauhassa kun hänen puolueensa ääriainekset ottavat kantaa. Mikko Immosen kirjoitus kuulostaa ikävältä, mutta Soini tyytyy leikkisästi ”harjaamaan” hänet syksyn koittaessa. Immosen puheet ja esiintymiset eivät kerta kaikkiaan kuulu lailliseen Suomeen. Timo Soinin on syytä puolueensa puoluekokouksessa tulevana viikonloppuna tehdä selvä ero puolueensa ääriryhmien toimintaan. Yhteydet natseihin on syytä katkaista. Muuten puolue näyttää vaaralliselta. Ukko-Pekka Svinhufvudin kaltainen ulostulo olisi nyt Soinilta paikallaan.